Hlavní obsah

Industriální luxus v bývalé továrně. V kostce uprostřed loftu je skrytá koupelna i úložné prostory

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestavbou bývalé továrny Microna v pražských Modřanech vznikl rezidenční projekt Vanguard, ve kterém vyrostlo na 150 nových bytů. Podívejte se do jednoho z designových loftů, kde se snoubí atmosféra newyorského Manhattanu s decentním luxusem.

Článek

Málokterý rezidenční projekt budil v uplynulých měsících tolik pozornosti jako Vanguard, který vyrostl pod taktovkou developerské společnosti PSN. V pražských Modřanech vzniklo unikátní loftové bydlení, které si majitelé přeberou v podobě shell & core. Ze 150 volných bytových jednotek dva slouží jako vzorové byty. Do jednoho z nich nyní můžete nahlédnout. Návrh vychází z dílny studia OOOOX, konkrétně z pera renomované designérky Radky Valové.

Lofty v továrně na letecké přístroje

Pod pojmem loft se rozumí bydlení, které se nachází v bývalých továrnách, skladištích, sýpkách a jiných objektech původně neurčených k bydlení. Právě to je případ projektu Vanguard. Nové bytové jednotky zde vznikly rozsáhlou přestavbou někdejší továrny na letecké přístroje Microna. Budova o 16 tisících metrů čtverečních, jež dlouho platila za symbol československého letectví, umožnila výstavbu 150 luxusních bytů. Projekt ale zahrnuje také několik libůstek. Díky extrémně pevnému železobetonovému skeletu zde mohl vzniknout například autovýtah. Mezi společenské prostory patří střešní terasy, stejně jako fitness nebo designová wellness zóna.

Industriál s puncem luxusu

O jeden ze dvou vzorových loftů se postaralo studio OOOOX, které má k industriálnímu stylu bydlení dlouhodobě blízko. V bytech, jejichž hlavním charakteristickým rysem je přítomnost betonu, tak designéři vsadili na zakomponování měkkých a poddajných materiálů, které prostory zútulňují a vytváří tak pocit domova.

„Od prvního okamžiku nás nadchla konstrukce objektu – především fakt, že jde o skutečnou industriální stavbu. V interiéru jsme tak nechali obnažené monolitické konstrukce a dělící příčky jsme opatřili jen hrubou jádrovou omítkou,“ říká autorka návrhu Radka Valová, která šla cestou výrazného designu. „Proto jsme také zvolili černou. Tu jsme doplnili o zlatou, žlutou a oranžovou, například v podobě mosazi, která tvoří jemný detail do kontrastu s hrubým betonem,“ dodává. Právě tato kombinace povyšuje industriál na luxus. Díky práci s kontrasty však interiér působí decentně a vkusně.

Kostka v otevřených prostorách

Jedním z největších benefitů loftových bytů je přítomnost otevřených, velkorysých prostor, se kterými se dá pracovat často velmi neotřelými způsoby. „Díky velkorysé výšce bytu jsme se rozhodli do středu tohoto menšího loftu usadit kostku, která v sobě chytře schovává koupelnu a úložné prostory, a navíc funguje jako spací patro,“ popisuje Radka Valová.

Tímto způsobem dosáhli skvělého výhledu a maximálního využití plochy bytu. Asi největší specialitou jsou výsuvné schody, zajišťující přístup do spací části. Ty jsou při běžném denním provozu skryté, a ložnice tak ani v otevřeném prostoru není na první pohled viditelná.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám