Hlavní obsah

Ráj na zemi asi existuje. Dechberoucí vily na Kostarice jsou dílem české architektky

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli existuje ráj na zemi, pak by mohl vypadat jako kostarický projekt studia českých architektů. Nad bujarou džunglí nechali levitovat dvě minimalistické vily postavené prastarou přírodní technikou. Jen se pokochejte.

Článek

Jako by se vznášely na hraně prudkého a nekonečnou zelení zarostlého kopce, z něhož máte fantastický výhled na Pacifický oceán. Řeč je o dvou minimalistických vilách, které dostaly společné jméno Achioté. O unikátní projekt na Kostarice se postaral tým ze studia Formafatal pod vedením Dagmar Štěpánové, která je současně majitelkou těchto dvou vil určených ke krátkodobým pronájmům.

Domy postavené metodou rammed earth

Dvojice vil je vůbec první stavbou na Kostarice postavenou technikou rammed earth, do češtiny lze přeložit jako pěchovaná zemina. To, že je málo známá, nesouvisí s tím, že by šlo o moderní, inovativní systém. Vlastně je to přesně naopak – podobně se stavělo tisícovky let zpátky. Dnes je ale technika založená na výstavbě ze zhutněného materiálu, který se vykope v základech stavby, pozapomenutá. Vzhledem k trendu udržitelnosti však zažívá znovuzrození. V případě těchto dvou vil, z nichž každá se rozkládá na ploše 90 m2, použili jílovitou půdu z výkopu ke kompletní stavbě všech obvodových stěn.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Vila Jaspis je podle energie jin ve světlých barváchFoto: Archiv Institutu bytového designu

Vily Jaspis a Nefrit

Návrh obou vil záměrně pracoval se štíhlými a ostrými linkami, které jsou v kontrastu s bujnou tropickou vegetací. Zvolené materiály a barevnost s okolím dokonale splývají. „Mým záměrem bylo navrhnou udržitelné domy s biofilními interiéry, které budou sofistikované, a zároveň bude jejich tvarování silně minimalistické a čisté. Žádný zbytečný prvek navíc, ale také nic, co by chybělo,“ říká hlavní architektka a duchovní matka projektu Dagmar Štěpánová.

Obě vily, které od sebe leží jen 12 metrů, jsou po architektonické stránce stejné. Totožné jsou i materiály, dispoziční řešení nebo orientace vůči světovým stranám. Liší se ale v interiéru, a to především barevným konceptem, který se propisuje částečně i do exteriérů. Jaspis vila, ta světlá, má být odrazem energie jin. Je proto vizuálně propojená s oceánem a nebem. Nefrit, tmavá vila, pak odkazuje na energii jang.

Domům vládne minimalismus

Od příjezdové cesty jsou obě vily velmi nenápadné a působí skromně. Z bočních stran jsou lemované nově vysázenými tropickými rostlinami. Jakmile projdete skrz vilu, dál směrem k levitujícím terasám, už po pár krocích se začíná otvírat výhled na oceán a ocitnete se ve velkorysém prostoru hlavní ložnice s navazujícími terasami a přilehlým ochlazovacím bazénkem. Jako byste se lusknutím prstu najednou ocitli v jiné vile, než do které jste vstoupili.

Minimalistická architektura je také v interiéru, kde nejsou žádné dveře kromě velkoformátového posuvného panelu v části sprchy a toalety. Ten plní zároveň funkci věšákové stěny s velkým zrcadlem. Velká část zařízení je vyrobená na míru. Kuchyňská linka, umyvadlo, police, soliterní noční stolky nebo lavička jsou vylité z betonu. Zbylý nábytek, svítidla, doplňky a umění autoři pečlivě vybrali s ohledem na originalitu, často přímo od designérů napříč všemi kontinenty.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění DOX.

Načítám