Hlavní obsah

Dům s půvabnou zahradou. Jak vzniká bydlení pro náročné?

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navrhování interiéru luxusní nemovitosti je pro každého architekta slast i tvrdý oříšek zároveň. V domě obklopeném čarokrásnou zahradou si interiérový designér vzal slovo dříve, než bývá obvyklé. Vzniklo tak šik bydlení, které náročným majitelům perfektně sedí.

Článek

Uprostřed půvabné zahrady si majitelé nechali vystavět dům, od kterého nechtěli nic víc, než aby byl perfektní. Uspořádání vnitřních prostor proto zadali odborníkovi – architekt Filip Hejzlar si tak splnil přání vytvořit velkolepý interiér, který splňuje požadavky na každodenní komfortní užívání.

Koncept shell & core

Pokud máte dům postavený od developerské firmy, ne vždy vám musí sedět řešení interiéru. Zatímco u standardních novostaveb to majitelé většinou nějak skousnou, v případě luxusních nemovitostí tak shovívaví obvykle nejsou.

Koncept shell and core se začal poprvé praktikovat v USA pro kancelářské budovy. A o co se jedná? Developer předá novostavbu majitelům dříve, než je běžné, už po dokončení hrubé stavby. V této fázi si celou věc vezme na starost interiérový architekt a navrhuje dispozici, přičemž vše podrobně konzultuje s majiteli. Přesně tak tomu bylo i v případě této nemovitosti.

Kuchyně a odraz zahrady

A jak to dopadlo? Kuchyň, jídelna a obývací pokoj jsou součástí velkého prostoru s výhledem na zelenající se zahradní terasu. Kuchyňská linka je součástí obkladu stěny a zcela ukrývá sloupec spotřebičů. Nad pracovní deskou se pak nachází velká skříňka na nádobí. Je opatřena bronzovým zrcadlem, v kterém se odráží bohatě osázená zahrada. Kuchyňský ostrůvek je obložen žulovou deskou, přičemž čelní stranu pokrývá dubové dřevo totožné s podlahou.

Jídelna v kuchyni? Kdepak, v tomhle domě stolují v zimní zahradě.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyňský ostrůvek přirozeně splývá s podlahou díky dřevěnému obloženíFoto: Archiv Institutu bytového designu

Vybavení pro poslech kvalitní hudby

Velkou vášní obyvatelů domu je poslech hudby s kvalitním zvukem. Proto bylo třeba vytvořit prostor pro rozsáhlou audiovizuální techniku tak, aby nenarušila čistou linii interiéru. V ložnici je technika skrytá za centrálním panelem – je z černého krionu a lemovaný teakovým rámem. V rámu se ukrývá svinovací promítací plátno, které v případě potřeby překryje vestavěnou televizi. Veškeré další audiovizuální komponenty jsou ukryté za panelem a přístupné z boků.

Čistá koupelna s výhledem

Koupelna se nese ve světlých barvách a její předností je východ přímo na zahradu. Dominantou hlavní koupelny je solitérní vana, která stojí u středu velkoformátové keramické desky, za níž je ukryt záchod a sprchový kout. Díky důmyslnému řešení tak koupelna působí čistým a nerušeným dojmem a poskytuje perfektní zázemí pro každodenní relax.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Z koupelny lze vyjít přímo do zelené zahradyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek proběhla 20. února, vyhlášení výsledků se bude konat 22. září 2020 v pražském Centru současného umění Dox.

Líbí se vám bydlení skoro v džungli? Mrkněte na betonový dům v zeleném ráji!

Reklama

Načítám