Hlavní obsah

Industriální loft v bývalé textilce zaujme knihovnou s žebříkem, zlatou stěnou i původními stropy

Foto: Michal Bernátek

Foto: Michal Bernátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loft v bývalé textilní továrně nemá chybu. Čtyřčlenná rodina si vysnila industriální interiér, velký otevřený prostor zútulnily i barvy, zeleň, paludárium nebo originální tapety. Pojďte na návštěvu!

Článek

Konverze brněnské textilní továrny na byty byla dokončena v roce 2020. Vznikl tu i  150metrový loft, kam se letos nastěhovala čtyřčlenná rodina s dospívajícími dětmi. Ještě předtím ale prošel další rekonstrukcí – původní stav rodině nevyhovoval, nelíbily se jim OSB desky na schodišti ani uspořádání kuchyně, navíc potřebovali více úložných prostor.

„Stěhovali jsme se z rodinného domu na venkově. Oba s manželem pracujeme v Brně, děti tu chodí do školy a mají tu kroužky. Už nás nebavilo každodenní dojíždění, začalo nám být líto času stráveného na cestě. Zároveň jsme chtěli, aby se děti víc osamostatnily a my nebyli jen taxikáři,“ vysvětluje majitelka bytu.

Industriál s historií

Byt je zaujal industriálním stylem, který mají rádi, a líbilo se jim, že dům má svou historii. „Naši milí sousedé mu vdechli nový život. Vyhovuje nám, že se všichni známe, potkáváme se na střeše na zahradě a fungujeme jako komunita. Mít bezva sousedy je velké plus,“ dodávají. Dlouhé roky byli majitelé fanoušky značky Le bon design Reného a Kláry Novákových – obdivovali jejich práci a sledovali je na sociálních sítích. Volba tedy byla jasná a zadání velmi jednoduché: „Chceme interiér Le bon.“

Foto: Michal Bernátek

Loftu sluší industriální styl. V obývací části zaujme paludárium (akvárium s teráriem).Foto: Michal Bernátek

Zařízeno od A do Z

Co se konkrétnějších požadavků týče, od počátku si třeba do obývacího prostoru přáli akvárium. Později ho změnili na paludárium (akvárium s teráriem), které je zaujalo v showroomu značky. S jistotou také věděli, že budou chtít velikou knihovnu s žebříkem. Ovšem jak konkrétně bude vypadat, nechali na designérech. Společně samozřejmě konzultovali barvy i materiály a v průběhu realizace se potkávali a návrhy ladili.

„Spolupráce byla skvělá. Zároveň mi přijde super, že Le bon interiéry navrhne, vyrobí i namontuje. Žádné dlouhé dodací lhůty subdodavatelů – trvalo jen pár měsíců, než se z návrhů stala realita, což dnes není běžné,“ pochvaluje si majitelka.

Původní zůstaly jen stropy a zdi

Z původní továrny zůstaly stropy a obvodové zdi, povrchové úpravy provedené během konverze naprosto vyhovují industriálnímu stylu loftu a nebylo je třeba měnit. „Návrh počítal s tím, že vybavení a rafinované detaily s nimi budou kontrastovat. V tomto směru zaujme třeba velkoformátová tapeta u schodiště vedoucího do patra. Bez ní by to rozhodně nebylo ono,“ říkají autoři návrhu.

A jaká jsou specifika při zařizování loftu? „Velká světlá výška prostoru vyžaduje jiné uspořádání interiéru. Nejde jen o to protáhnout skříně do výšky. Zároveň dává příležitost pro jedinečné detaily, jako třeba právě žebřík do vyšších pater knihovny nebo skříň v dívčím pokoji, jejíž horní část je přístupná z podesty na spaní,“ popisuje René Novák z firmy Le bon.

Chytrá kuchyň

Kuchyň, která v bytě původně byla, si majitelé nejprve chtěli ponechat, ale řešení firmy Le bon se zasouvacími panely je natolik nadchlo, že vyměnili i ji. „Působivá je také tenká nerezová pracovní deska, do které je vevařený dřez ze stejného materiálu, a prosvětlené skříně podél ostrůvku s bronzovým sklem v tenkých kovových rámečcích,“ říká Klára Nováková.

Překvapením byl zejména pro majitelku budoár v ložnici, dokonce ho chtěla zrušit. Když ho ale viděla nainstalovaný, už by ho podle svých slov nedala. Naopak na první dobrou sklidila úspěch kovová stěna s policemi a pracovním stolem v chlapeckém pokoji a také zlatá stěna, která odděluje vstupní prostor od pracovny. „Takové řešení by nás nikdy nenapadlo, v kombinaci s růžovým botníkem vypadá skvěle,“ pochvalují si majitelé.

Vizitka značky

Příběh firmy Le bon design se začal psát na výstavě sanitárního vybavení Cersaie v Bologni v roce 1991, kdy ji při svých studiích v Itálii navštívil René Novák. Tento svět na něj silně dýchl a inspiroval ho natolik, že založil vlastní značku s cílem navrhovat a vyrábět koupelnový nábytek. Po čase jim v koupelnách začalo být těsno a pustili se do navrhování a realizací kuchyní i celých interiérů, kde se opravdu našli. Více na Lebon.cz.

Načítám