Hlavní obsah

Kuchyňské trendy pro 2023: Šuplíky místo skříněk, hitem bude speciální snídaňový koutek

Foto: Asko

Foto: Asko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo by rád měl v kuchyni okno a pod ním dřez, někdo by si přál ostrůvek s velkou digestoří, jinému by zas vyhovovala obrovská pracovní plocha. Představy o kuchyni snů jsou různé, my vám povíme, jaké jsou aktuální trendy v jejím zařizování.

Článek

Kuchyň si vybavujeme s tím, že by měla sloužit hodně dlouho, klidně i desítky let. Na nějaké trendy se tedy asi příliš nehledí, přesto je ale dobré vědět, co vám může usnadnit vaření i úklid a zároveň zpříjemnit chvíle, které v této místnosti trávíte.

Denní světlo

Do kuchyní se vrací okna. Je to nejen estetické, ale hlavně praktické, protože ušetříte za světlo, místnost lze také lépe větrat a nemusíte používat digestoř. Denní světlo je přirozené a dodá kuchyni atmosféru, na parapetu můžete pěstovat bylinky nebo odložit na něj drobnosti – i když zas pozor na to, aby toho nebylo moc a nevypadalo to chaoticky.

I když je okno v kuchyni skvělé, pozor na plánování toho, co bude pod ním. Pokud třeba dřez, pak dobře vyměřte baterii, aby nepřekážela při otevírání okna. Dobře uvažte i zastínění – záclony nad linkou nejsou moc praktické, osvědčenější jsou žaluzie nebo rolety.

Sladěné barvy

Kuchyň bývá často v jednom prostoru s obývacím pokojem. V takovém případě by mělo být vybavení obou zón v barevném i materiálovém souladu „Barva má velkou sílu a stejně jako světlo dokáže prostor vizuálně uspořádat. Skříně, které sahají až ke stropu, mohou vypadat těžce a ohromně, pokud barva jejich předních částí kontrastuje s barvou stěny. Nejbezpečnější volbou zde proto bude tlumený odstín. Kuchyňský obklad bude působit jemněji také v jednobarevných odstínech, použít zde můžete například stěrku, která je omyvatelná, případně elegantní sklo. Kuchyň lze také opticky zvětšit pomocí dobře umístěného zrcadla,“ říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Foto: Getberg

Obývák a kuchyň bývají v moderních bytech často v jednom otevřeném prostoru. Právě proto by měly laditFoto: Getberg

Využijte každý centimetr

Nezáleží, zda si můžete dovolit vyčlenit v novém domě kuchyni velký prostor, nebo se musíte vejít do maličkého v bytě. Vždy se vyplatí naplánovat vše tak, abyste využili veškeré místo do posledního detailu. Pomohou vám stále oblíbenější šuplíky, které nahrazují skříňky – jsou pohodlně přístupné, a pokud jsou opravdu dlouhé a hluboké, vejde se do nich až překvapivé množství věcí a surovin.

Foto: Oresi

Místo klasických polic se dělají výsuvné, do rohových se dávají otočné drátěné koše různých tvarů tak, aby se využilo maximum prostoruFoto: Oresi

Pokud už skříňky máte, pak do nich můžete doplnit alespoň výsuvné nebo otáčecí police.

Foto: Ikea

Zásoby či koření se už nedávají do spíže, ale většinou do šuplíků rovnou pod varnou deskuFoto: Ikea

Kávový či snídaňový koutek

Nejen Češi jsou stále častěji ochotni připlatit si za kvalitní kávu nebo čaj. Reakcí na to je trend kávových nebo snídaňových koutků. Tedy místa, které vyčleníte nejen kávovaru, ale i varné konvici, ideálně v sadě s topinkovačem. K nim pak lze přidat v hezkých dózách i kávu a čaj, stojánek s kapslemi či cukřenku, pár hrnků a lžiček – prostě vše, co se hodí mít po ruce, když přijdou hosté nebo když potřebujete nachystat rychlou snídani.

Foto: Archiv firmy

Přístroje ve snídaňovém koutku budou stále na očích, vyberte tedy takové, které se designem hodí do stylu kuchyně. Do moderního, minimalistického i industriálního to je například set spotřebičů De'Longhi Icona Vintage. Konvice vyjde například v Datart na 1880 Kč a opékač na 1670 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Oresi

Oblíbený kávovar chcete mít ihned po ruceFoto: Oresi

Přírodní materiály

Moderní interiéry sází i na přírodní materiály, hlavně pak dřevo. S masivem v kuchyni je ale někdy potíž, protože je náročný na údržbu. Proto se volí většinou praktický MDF materiál, který umí dřevo velmi věrně napodobit, ale je odolnější vůči vlhku i mechanickému opotřebení. Výhodou takové kuchyně je to, že se neokouká. Pokud je vaše kuchyň menší, volte světlejší odstíny dřeva a kombinujte je s bílou či krémovou. Tmavé odstíny vyniknou ve větším prostoru, kterému dodají nádech luxusu.

Foto: Asko

Dekor dřeva je velmi aktuální a nadčasový, i když nejde o masiv, ale odolné MDF deskyFoto: Asko

Jednoduché a chytré

Ačkoli si kuchyň vyšperkujete dle svých představ, dalším trendem je nezdržovat se v ní zbytečně dlouho a co nejvíc práce předat přístrojům, které automaticky a maximálně úsporně pracují za vás. Právě proto jsou čím dál tím oblíbenější pomalémultifunkční hrnce, kávovary řízené na dálku nebo trouby, které nabídnou recept a po jeho zvolení samy nastavují ideální teplotu a dobu pečení. Vzhledem k aktuální potřebě uspořit energii se vrací do módy i pečicí hrnce.

Foto: Archiv firmy

Trouba Indesit IFWS 3841 JH IX, vestavná, horkovzdušná, 12 programů pečení, včetně toho s párou, funkce Turn & Go Steam, automaticky řídí optimální teplotu přípravy nejrůznějších druhů jídel, k dispozici 100 receptů, v Datartu za 5 499 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Multifunkční digitální hrnec Tefal Cook4me+ Connect rozumí česky, obsahuje 150 receptů, 6 režimů vaření, lze k němu dokoupit zapékací víko a proměnit ho v troubu nebo horkovzdušnou fritézu a můžete ho synchronizovat s aplikací na vyhledávání receptů. Objem 6 litrů, nepřilnavý povrch, sledování přes mobil, v Alze za 8 086 KčFoto: Archiv firmy

Načítám