Hlavní obsah

Toustovače a topinkovače: Máte doma ty, které ušetří energii? Měly by mít hlavně správný příkon a ploténky

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vás zachrání, když nemáte čas na velké vyvařování, chcete připravit rychlou sladkost ke kávě pro návštěvu anebo chcete zpracovat poslední kousky sýra či salámu? Topinky a toasty!

Článek

Jsem malý, ale šikovný. Oblíbená hláška, která na toustovače, sendvičovače a topinkovače opravdu sedí! Využít je lze při přípravě snídaně, svačiny pro děti i rychlého a lehkého hlavního jídla. A v dnešní době navíc oceníte, že jsou toasty velmi elegantní a chutný způsob, jak spotřebovat starší pečivo, zbytek šunky, salámu, sýrů nebo pečeného kuřete… Vše se dá proměnit v chutný pokrm, který je i pro děti lákavější než „chleba s něčím“. Toustovač se tedy opravdu vyplatí. Čím se řídit při jeho výběru?

Toustovače a sendvičovače

V nabídce najdete toustovač a sendvičovač i kontaktní panini gril. V zásadě se jedná o šikovný přístroj na zapékání a opékání se dvěma křídly s topnou spirálou a pečicími deskami. Desky mohou být být buď připevněny napevno, nebo odnímatelné – ty se samozřejmě nejen lépe čistí, ale mnohdy je můžete dát i do myčky. Některé spotřebiče lze využít i na výrobu vaflí, lívanců nebo ke grilování.

Jak vybrat toustovač: výkon i spotřeba

Přístroj byste měli vybírat podle velikosti, výkonu a materiálu plotýnek. Velikost má vyhovovat počtu strávníků a výkon zaručí, že příprava bude dostatečně rychlá, aby hladová rodina nestála frontu, než na každého dojde. Spotřeba energie je aktuální téma: aby bylo zapékání rychlé a toasty propečené, měl by mít přístroj příkon alespoň kolem 700 W - nižší hodnoty znamenají, že se rozpálí pomaleji a příprava trvá déle, takže vlastně neušetříte. A protože toasty mají být rychlé jídlo, vyplatí se na to dohlédnout. Kvalitní nepřilnavý materiál plotýnek zase usnadní údržbu, a pokud se dají sundat a dát do myčky, tím lépe.

Bezpečnostní funkce

Toustovač by měl mít alespoň základní bezpečnostní prvky, tedy tepelně izolované madlo, o které se nespálíte, protiskluzové nožičky, jež zabrání nechtěnému pohybu, a zámek zavírání, který nepřekonají děti.

1. Základní toustovače

Základní toustovače mají pevné i odnímatelné desky, navíc různě tvarované: například ve variantě se dvěma oddělenými částmi, na toasty ve tvaru trojúhelníčku či na dva čtvercové toasty anebo jako panini gril s jednolitou plochou, na které zapečete i bagetu nebo víc kusů najednou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Velký toustovač 2 XL Domo DO9195C, příkon 900 W, 989 Kč, prodává Peddy. Sendvičovač na dva sendviče Silvercrest SSWM 700 B1, příkon 700 W, 349 Kč, prodává Lidl-shop. Toustovač pro dva sendviče ETA Pievo 0151 90000, příkon 750 W, 499 Kč, prodává EtaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sendvičovač Concept SV3031, příkon 700 W, 499 Kč, prodává My-Concept. Sendvičovač ECG S3172, příkon 750 W, 399 Kč, prodává ElectroWorld. Sendvičovač pro dva sendviče ve tvaru trojúhelníku Sencor SSM 1100, příkon 460 W, 299 Kč, prodává ObiFoto: Archiv firem

2. Multifunkční toustovače

Díky vyměnitelným pečicím deskám můžete s jejich pomocí připravit jak různé tvary toastů, tak i panini či vafle. A lze je využít také jako kontaktní gril – i když ne s takovým výkonem, jaký nabízejí přístroje určené přímo ke grilování, nicméně zvládnou vyšší toast, zeleninu, rybu i kuřecí maso.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sendvičovač De’Longhi SW12BC.S, 2 extra velké grilovací a 2 vaflové desky, příkon 800 W, bezpečnostní termostat, 1690 Kč, prodává Delonghi. Sendvičovač Tescoma Prezident 3 v 1, 3 výměnné desky, příkon až 800 W, 1549 Kč, prodává Tescoma. Sendvičovač Domo DO9136C, 3 sady desek, příkon 1 000 W, nastavitelná teplota, 1 489 Kč, prodává Domo-ElektroFoto: Archiv firem

3. Topinkovače

Dalším pomocníkem v kuchyni, který si zaslouží pozornost, je topinkovač. Při dnešních cenách pečiva se skvěle postará o rozpečení, rozmrazení i výrobu topinek bez použití tuku. Pro ranní „vaření“ je to naprosto skvělý přístroj, i proto je často prodáván ve snídaňovém setu s varnou konvicí.

Foto: Archiv firem

Zleva: Opékač topinek De’Longhi CTOV 2103 GR, regulace opékání, rozpékání, rozmrazování, snadné vyndavání malých krajíčků, příkon 900 W, na Zboží.cz od 1319 Kč. Bravo B-4819 Vito, rozmrazování, automatické vypnutí, 6 stupňů opékání, příkon 750 W, 788 Kč, prodává Mall. Topinkovač Philips HD2640/10 Eco Conscious Edition, nastavení času a regulace opékání, rozmrazování, příkon 830 W, 1 509 Kč, prodává AlzaFoto: Archiv firem

Související témata:
Topinkovače
Toustovače
Sendvičovače
Příkon spotřebičů

Načítám