Hlavní obsah

Dřevěná pracovní deska do kuchyně: Je nadčasová a hodí se všude, ale i háklivá. Na co si dát pozor?

Foto: Switlana Sonyashna, Shutterstock.com

Foto: Switlana Sonyashna, Shutterstock.com

Reklama

Alespoň občasné práci v kuchyni se asi jen tak nevyhnete, je tedy dobré si ji co nejvíce zpříjemnit a zjednodušit. Velký vliv na to má volba kuchyňské pracovní desky. Jak si v tomhle směru stojí dřevo, oblíbená klasika mnoha domácností?

Článek

Kuchyňská linka je nezbytná součást vybavení a její výběr ovlivní to, jak dobře a efektivně se vám bude v kuchyni pohybovat a pracovat. Při zařizování byste měli velkou pozornost věnovat také výběru pracovní desky – musí totiž něco vydržet.

Na trhu je k mání množství různých materiálů, jeden z nich si přitom oblibu drží už pěknou řádku let: dřevo. Jaké jsou jeho výhody i nevýhody, co si při nákupu dřevěné kuchyňské desky pohlídat a jakou dřevinu vybrat?

Výhody: atmosféra a jedinečnost

Kráse dřeva se máloco vyrovná a není se čemu divit, že je dřevěná kuchyně snem mnoha lidí. Tenhle materiál vytváří vlídnou a útulnou atmosféru, hodí se ke všem stylům a místnosti dodává teplo a rustikální i romantický nádech. Je také příjemný na dotek, hezky voní, práce na něm bývá tichá a dá se vyfrézovat do různých vzorů i tvarů.

Každý kus dřeva je navíc jedinečný a žádné dva nevypadají stejně, proto je každá deska unikátní kousek. K dostání jsou lesklé, hladké, s pruhy nebo šachovnicovými vzory a sehnat můžete i kombinace různých dřevin.

Foto: liloon, Shutterstock.com

Dřevo dodává domácnosti hřejivou a útulnou atmosféru, krásně voní a je příjemné na dotekFoto: liloon, Shutterstock.com

Nevýhody: poškození i změna vzhledu

Jenže není všechno zlato, co se třpytí, a ani dřevo není dokonalé. Nevhodně vybraná deska se při častém používání může začít kroutit, bývá náchylná k poškrábání, a když na ni vylijete víno, kávu či jinou tekutinu, nevyhnete se tvorbě map. Většina drobných poškození se dá naštěstí obrousit a obnovit.

Deska se může poškodit také vlivem teplého vlhka – v okolí sporáku a dřezu je lepší použít vhodnější materiál a dřevo na něj napojit. Existují i pracovní desky ošetřené proti působení vlhka, ale i takovou je nutné po každém zamokření pečlivě utřít.

Dřevo musíte chránit i před teplem: rozpálené hrnce, pánve ani plechy proto nepokládejte přímo na desku a důsledně používejte odkládací podložku pod horké nádobí.

Počítejte také s tím, že dřevo v průběhu času mění vzhled. Zatímco mnozí najdou výhodu v tom, že deska díky tomu získá vlastní příběh, a patina a škrábance na nábytku pro ně představují stylovou přednost, jiným to může překážet a vadit.

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Dřevo bývá poměrně citlivé na vodu i teploty, při vaření či mytí nádobí tak budete muset být opatrníFoto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Jaké dřevo na pracovní desku

Nevýhody vás neodradily a stále toužíte po dřevěné desce? Zásadní je zvolit vhodnou dřevinu. Poohlédněte se po tvrdém masivu. Z běžných dřevin se těší oblibě zejména dub, buk, ořech a javor. Jsou cenově dostupné a něco vydrží, je u nich ovšem důležitá kvalitní impregnace a šetrnější zacházení. Javor je navíc světlý a lze ho kombinovat s více barvami i styly a pěkně se hodí do moderních a minimalistických kuchyní.

Pokud vám nevadí si připlatit, zajímavou volbou jsou exotické dřeviny, jako je teak a wenge. Dobře vypadají, jsou tvrdé a snáze odolají vodě i vlhkosti a představují tak rozumnou volbu do více zatěžovaných kuchyní.

Foto: Katrina Era, Shutterstock.com

Desku kupujte u spolehlivého výrobce a dbejte na to, aby byla z kvalitního dřeva a dostatečně silnáFoto: Katrina Era, Shutterstock.com

Co si musíte ohlídat

Před koupí si pohlídejte, zda je deska dobře vysušená a tlakově impregnovaná. Rozhodně se nevyplatí příliš šetřit a je vhodné se obrátit na spolehlivého výrobce. Tloušťka dřevěné kuchyňské desky by měla být alespoň 30 až 40 mm.

Abyste prodloužili životnost, je důležité zajistit kvalitní povrchovou úpravu. Desku pravidelně a podle potřeby impregnujte speciálními oleji a při úklidu a čištění se držte několika zásad. Dřevo si příliš nerozumí s vodou, používejte proto vyždímaný jemný hadřík a desku nakonec osušte utěrkou. Vyhněte se čističům na bázi rozpouštědel, abrazivním prostředkům (lešticí a brusné pasty) a příliš drsným houbičkám.

Reklama

Načítám