Hlavní obsah

Bylinky na dosah ruky: Těchto 7 vám doma poroste celý rok!

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít po ruce čerstvé bylinky je možné i během podzimu a zimy. Pokud si dobře vyberete, můžete je doma pěstovat klidně celý rok. Jaké druhy to jsou?

Článek

Krásně vypadají, provoní byt, ochutí jídlo, posílí vaši imunitu, uleví od bolesti, zlepší zažívání a  mohou pomoct i s hubnutím. Bylinky mají zkrátka celou řadu pozitivních vlastností a využívat je můžete po celý rok. Stačí se pustit do jejich pěstování. A nepotřebujete k tomu zahradu, dvorek ani balkon. Některé druhy totiž můžete pěstovat doma na parapetu v truhlíku nebo květináči.

Obecná pravidla pěstování

Většinu bylinek sice můžete vypěstovat ze semínek, jednodušší ovšem je pořídit si jejich sazeničky. Nejlépe uděláte, když si pro něj zajdete na farmářský trh k českým pěstitelům nebo do zahradnictví.

Zasadit je můžete do květináče či truhlíku. Dopřejte jim dostatek prostoru pro růst a zvolte objemnější nádobu, přičemž platí, že čím větší bude, tím lépe. Pokud k sobě dáváte více bylinek, dodržujte doporučený rozestup uvedený na sáčku se semínky nebo obalu sazeniček.

Při kombinování jednotlivých druhů si dejte pozor, abyste k sobě dávali ty, co mají rády stejné podmínky. Nekombinujte více než dvě bylinky s výrazným aroma či teplomilné a suchomilné rostliny.

Bylinky jsou poměrně nenáročné na půdu. Vystačí si s klasickým zahradnickým substrátem s rašelinou, nejlepší volbou je nicméně substrát určený přímo pro bylinky. Na dno nádoby je dobré umístit několikacentimetrovou drenážní vrstvu z kamínků, štěrku či písku, která odvádí přebytečnou vodu a chrání rostliny před uhníváním kořenů.

Většině bylinek se daří na sluníčku, takže se hodí na parapet. Pozor ale při větrání, protože nemají rády průvan a zimu. Zálivku jim dopřejte podle potřeby klidně každý den, vyhněte se ale jejich přelití, ideální je odstátá voda pokojové teploty.

1. Bazalka

Bazalka je poměrně žíznivá rostlinka. Při zalévání si ovšem dejte pozor, abyste jí nekropili listy. Ocení slunné a teplé stanoviště a dobře živenou půdu.

Pěstovat se rozhodně vyplatí, ulevuje totiž při střevních potížích a nadýmání, prospívá spánku, působí protizánětlivě a dokáže snižovat krevní tlak.

Foto: Inna Dodor, Shutterstock.com

Bazalka zlepšuje zažívání i spánekFoto: Inna Dodor, Shutterstock.com

2. Petržel

Petržel je hodně náchylná na klimatické změny. Vadí jí vítr, ostré sluneční paprsky i nedostatek světla. V létě ji jednou za dva týdny přihnojte půdu granulovaným či tekutým přírodním hnojivem nebo kompostem (můžete ho mít na zahradě i doma v kuchyni).

Její konzumace čistí dech, snižuje krevní tlak, pomáhá proti poruchách trávení a používá se při léčbě ledvin a močových cest. Čistí pleť a odvar z ní prospěje také vašim vlasům.

Foto: ElenaEmiliya, Shutterstock.com

Petržel prospívá močovým cestám a čistí pleťFoto: ElenaEmiliya, Shutterstock.com

3. Pažitka

Pažitka nemá ráda časté změny teplot a nejvíc se jí daří na parapetu slunné strany budovy. Pokud si ji sami vypěstujete, nechte ji při zastřihávání vždy alespoň třetinu v květináči. Brzy vám znovu obrazí a můžete ji i nadále sklízet. Pozor, pro tu kupovanou v květináči v supermarketu to neplatí. 

A proč ji pěstovat? Obsahuje spoustu vitaminu i minerálů, má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, je močopudná a její konzumace může pomáhat v prevenci proti sraženinám, infarktu či mrtvici.

Foto: C. Nass, Shutterstock.com

Pažitka pomáhá proti zánětům i infarktuFoto: C. Nass, Shutterstock.com

4. Máta

Příjemně vonící máta nemá ráda přímý sluneční svit, ocení ale pravidelné zastřihávání, a pokud ji plánujete pěstovat déle než rok, jednou za měsíc ji přihnojte organickými hnojivem či hnojivem určeným pro bylinky. Protože je vůči ostatním bylinkám poměrně agresivní, vysazujte ji raději do samostatného truhlíku či květináče.

Je to skvělý antioxidant, upravuje trávení a bojuje proti nadýmání. Pomáhá zlepšovat paměť, zmírňuje pach z úst a její odvar má pozitivní vliv na pokožku.

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Máta posiluje paměť a ulevuje při nadýmáníFoto: Sunvic, Shutterstock.com

5. Meduňka

Meduňce svědčí slunné stanoviště, nejvhodnější je pro ni jižní okno. Zvládne i polostín a je teplomilná, blízko k radiátorům ji ale neposazujte. Její kořeny mohou prorůst až do 30 cm hloubky, raději ji proto zasaďte do hlubší nádoby. Stejně jako máta se i meduňka ráda roztahuje, i jí tedy bude vyhovovat samostatná nádoba.

Používá se v boji proti astmatu i při srdečních neurózách, má uklidňující účinek, blahodárně působí proti stresu a zlepšuje usínání i spánek. Navíc je skvělá pro trávení, uvolňuje bolest hlavy a snižuje menstruační bolest.

Máte při menstruaci velké bolesti? Pozor, může to být endometrióza.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Meduňka zlepšuje spánek a snižuje stresFoto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

6. Koriandr

Koriandru se bude dařit na sluníčku i v mírném stínu, kde však nebude mít tolik výraznou vůni. Miluje substrát pro bylinky, v němž se dá jednoduše vypěstovat i ze semínek.

Má pozitivní vliv na celý endokrinní systém, funkci štítné žlázy, zmírňuje návaly horka a zlepšuje trávení. Potěší hlavně ženy, zmírňuje totiž premenstruační syndrom a podporuje kojení.

Foto: PPMeth, Shutterstock.com

Koriandr zlepšuje funkci štítné žlázy a zmírňuje PMSFoto: PPMeth, Shutterstock.com

7. Rozmarýn

Rozmarýn je nenáročný, nevadí mu intenzivní sluneční paprsky ani stín. Dařit se mu bude v dobře propustné půdě, na živiny si ale příliš nepotrpí a nemá rád ani přílišnou vlhkost. Zalévat ho tak můžete až ve chvíli, kdy jeho půda vyschne.

Zlepšuje paměť a soustředění, snižuje pocit únavy, zlepšuje krevní oběh a má protizánětlivé účinky. Kromě toho podporuje funkci jater a využívá se jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Foto: Antigoni Lekka, Shutterstock.com

Rozmarýn blahodárně působí na paměť a dodává energiiFoto: Antigoni Lekka, Shutterstock.com

Jestli máte rádi prsty zaryté v hlíně, ať už doma v truhlíku či na zahradě, pak vás určitě budou bavit i zahradní proměny, které můžete sledovat každou sobotu v 16:45 v pořadu Mistři zahrad na Televizi Seznam.

Reklama

Načítám