Hlavní obsah

5 přešlapů při zařizování kuchyně: Na tohle si dejte pozor!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete velkou renovaci domácnosti, chystáte se budovat nový domov od základu, nebo jen toužíte po menších změnách, které vám zpříjemní bydlení? V každém případě se nejspíš nevyhnete ani zařizování kuchyně. V čem neudělat chybu?

Článek

Před každým velkým zásahem do domácnosti je dobré si vše pořádně promyslet a případně si nechat poradit od architekta či bytového designéra. Rekonstrukce není levná záležitost, a přestože se některé neduhy dají opravit poměrně snadno, jiné se neobejdou bez dalších výdajů a přestavování. Je proto nejlepší se jim předem vyhnout. Jaké chyby jsou nejčastější při zařizování kuchyně?

1. Žádné plánování

První a poměrně zásadní chyba je nedostatečné nebo žádné plánování. Uspořádání kuchyně je zásadní pro její praktičnost, funkčnost i estetiku a správnou ergonomii není dobré podceňovat. Kuchyně je totiž jednou z nejvytíženějších místností v domácnosti a nikdo si nejspíš nepřeje si práci v ní nějak ztěžovat.

Snad nejznámějším a nejjednodušším způsobem, jak praktickou kuchyni naplánovat, je následovat pravidla kuchyňského trojúhelníku, který pracovní část místnosti dělí na tři hlavní zóny: skladovací, mycí a varnou. Efektivní pracoviště si nejsnáze vytvoříte u kuchyňských linek do L nebo U, zvládnout to lze ale i u skřínek v jedné řadě.

Foto: yampi, Shutterstock.com

Prakticky uspořádaná a naplánovaná kuchyňská linka usnadní práci Foto: yampi, Shutterstock.com

2. Chybějící digestoř

Podle mnoha lidí se důležitost digestoře přeceňuje. Tento spotřebič se ovšem neoceníte jen ve chvíli, kdy se potřebujete zbavit pachů z vaření a nemůžete pořádně vyvětrat oknem. Má i další výhody: když ji správně vyberete a nainstalujete, pomůže odstranit i nečistoty a mastné výpary vznikající při vaření.

Usnadní tak často nepříjemný a zdlouhavý úklid a zároveň bude působit jako užitečná prevence proti vzniku plísní. To oceníte nejen v horkých letních dnech, ale i během chladným zimních měsíců. Nepostradatelný pak bývá v kuchyních propojených s obývákem anebo bez oken.

3. Špatné osvětlení

Kvalitní osvětlení během přípravy jídla usnadní práci a zvýší i její bezpečnost. Ideální je samozřejmě dostatek přirozeného světla, ne v každé domácnosti je to však možné a během tmavých podzimních a zimních večerů si nejspíš nevystačíte ani se sebevětším oknem.

Je tedy dobré si pomoct s vhodně umístěným osvětlením. Kromě centrálního svítidla si pořiďte několik menších nad kuchyňskou linku a dřez. Skvěle poslouží světla integrovaná v horních skříňkách či běžné LED pásky. Do kuchyně se nejvíce bílé světlo s barevnou teplotou 4 000 K, případně denní světlo s 6 000 kelvinů.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Bez dostatečného osvětlení se v kuchyni neobejdeteFoto: New Africa, Shutterstock.com

4. Nekvalitní materiály

Materiály není radno podceňovat, ať už se jedná o nábytek, dřez, pracovní desku, nebo stěny. Po praktické stránce a jednoduchosti na údržbu vede jednoznačně umělý kámen a nerezová ocel, eventuálně hřejivé exotické dřevo.

U nábytku je vhodnější zvolit matný povrch, na kterém nejsou tolik vidět nejrůznější stopy a kapky vody, případně lesklý povrch s úpravou proti otiskům prstů. Za kuchyňskou linkou pak nejvíc oceníte materiál bez spár, například betonovou stěrku.

5. Nevhodná podlaha

Zásadní je také kvalitní kuchyňská podlaha. Musí vydržet častý pohyb po místnosti, změny teplot, výpary z připravovaných pokrmů i pády nádobí či nožů. Výběr materiálů je opravdu široký a každý má jiné výhody i nevýhody.

Obecně je nejpraktičtější vinyl. Je odolný, snadno se udržuje a při správné péči vydrží i několik desítek let. Nic nezkazíte ani kvalitní dlažbou. U ní je lepší sáhnout po matném povrchu, který méně klouže, a zauvažovat nad instalací podlahového topení. Přáli byste si raději hřejivější materiál? Skvělá volba je odolné exotické dřevo nebo třeba laminát s voděodolnou úpravou.

Reklama

Načítám