Hlavní obsah

Levnější varianta, anebo dobrý marketingový trik? Kapsle v domácnosti mají své výhody i nevýhody

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prací prášky, mycí prostředky, káva, ale třeba i odvápňovač nebo přípravek na úklid. To vše můžete pořídit v kapslích. Jaké výhody a nevýhody takové balení má?

Článek

Proč vlastně přišli výrobci s tím, že produkty dávkují do kapslí? „Hlavní výhodou je velmi jednoduché používání – jen je hodíte do pračky nebo myčky a nemusíte se starat, kolik prostředku použít, ani si dávat pozor, aby se nevysypal nebo nerozlil všude kolem,“ říká Michal Tomšů ze společnosti Henkel.

Kapsle, nebo tablety?

Možná vás napadá, zda se kapsle liší od tablet, které se do myčky i pračky také používají. Někdy se to považuje za dva názvy téhož, ale pod označením kapsle najdete častěji přípravky s tekutým prostředkem – říká se jim někdy i gelové tablety, zatímco tabletami se pak míní suchý tvrdý přípravek vytvořený lisovanou sypkou složkou.

Výhody: šetří přípravek, přírodu i místo

Kromě již zmíněného snadného používání je hlavní výhodou kapslí (i tablet) to, že nedovolí zbytečně předávkovávat prací či mycí prostředky, což se běžně děje, a ve výsledku tak chrání před plýtváním a šetří přírodu.

Kapsle mívají víc složek a pak zvládnou třeba předmýt a umýt nádobí, dodat mu lesk a ochránit před skvrnami, ty prací zase odstraní skvrny, oživí barvy, vyperou i navoní. To sice zvládne i gel na praní, nicméně v kapslích je přípravek koncentrovanější, a stačí jich tedy méně. Nadto zaberou podstatně méně místa při dopravě od výrobce k prodejci i v kuchyni či v koupelně. A když si je potřebujete vzít na chalupu nebo dovolenou, vejdou se „do kapsy“.

Nevýhody: vyšší cena a dávkování

Kapsle sice chrání před plýtváním, ale k jejich nevýhodám patří paradoxně vyšší cena. Ovšem lze s nimi ušetřit i peníze: kdo má tendenci užívat příliš mnoho přípravků, toho kapsle donutí mít dávkování pod kontrolou. S tím souvisí druhá nevýhoda: kapsle se musí použít celá i tehdy, když se potřebujete vypořádat jen s poloviční dávkou prádla či nádobí. V případě lisovaných tablet si ovšem mnozí poradí: jednoduše ji rozpůlí.

Foto: SERSOLL, Shutterstock.com

Kapsle se v domácnosti používají nejčastěji na praní a mytí nádobíFoto: SERSOLL, Shutterstock.com

Kapsle na praní

Nabídka kapslí je široká pro různé barvy i typy prádla, eko praní i citlivou či alergickou pokožku. Víte, na kolik praček vám vyjde láhev gelu nebo sáček prášku? Výrobce uvádí, jak by to mělo při správném dávkování být, ale většina domácností se dostane jen na polovinu nebo dvě třetiny – praní se tak prodražuje a dražší kapsle pak vyjdou na stejné (a možná i menší) peníze. U kapslí platí: co pračka, to jeden kus, a plýtvání nehrozí. Navíc se postaráte nejen o čistotu, ale i vůni, tedy už nemusíte používat aviváž či kuličky (a ušetříte).

Foto: Archiv firem

Zleva: Kapsle Perwoll Renew & Care s funkcí 3 v 1 pro tmavé a černé prádlo, 99,90 Kč (27 kusů), LacináDrogerie. Univerzální kapsle Septicol s rozjasňovačem, 59 Kč (10 kusů), LevnéPleny. Kapsle GG na barevné prádlo 3 v 1 od 20 °C, 159 Kč (22 kusů), DrogerieZdeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Kapsle Caps WoolCare Miele na vlnu a jemné prádlo (9 ks) s ochranným komplexem z pšeničných proteinů, 199 Kč (9 kusů), Miele. Kapsle Lovela pro velmi citlivou pokožku a děti od narození, 170 Kč (12 kusů), MůjAndílek. Hypoalergenní kapsle Chante Clair na bílé prádlo se sodou, 229 Kč (20 kusů), Shop.Uklid-PulitoFoto: Archiv firem

Kapsle do myčky

Do myčky se vyrábějí hned dva druhy kapslí: jedny se postarají o umytí a naleštění nádobí, druhé o čistotu myčky. A i tady platí, že hlavní předností je pohodlné dávkování. Kapsle se postarají i o lesk nádobí a mnohé zvládnou současně i zbavit nečistot myčku, takže nemusíte používat žádné přípravky navíc.

Pozor, používání kapslí neznamená, že nebudete dosypávat sůl, kterou myčka potřebuje k správnému chodu. Podle toho, zda kapsle slibuje i lesk, pak zvolte, jestli přidávat leštidlo: kdyby se použilo to nalité do myčky a ještě to v kapsli, pak by se mohly na nádobí tvořit bílé skvrny.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kapsle Somat Excellence 4 v 1 i na silně zašpiněné nádobí, zároveň péče o myčku, 229 Kč (51 kusů), Alza. Kapsle Cif Premium Clean All in 1 i pro eko programy, 469,90 Kč (50 Kč), Tesco. Kapsle Jar Platinum Plus od 40°C proti zašedlosti a usazeninám, 599 Kč (136 kusů), EvaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Čistič myčky Finish pro použití během mytí nádobí, 69,90 Kč (3 kusy), Dm drogerie. Čistič myčky Denkmit pro použití během mycího programu, 65 Kč (3 kusy), DrogerieKmeťová. Čisticí tablety do myčky G&G pro použití během mycího programu, 49,50 Kč (3 kusy), KošíkzNěmeckaFoto: Archiv firem

Káva v kapslích

Kapslové kávovary jsou hit posledních let. Hodně se v této souvislosti mluvilo o kvalitě nápojů a o ekologické zátěži, kterou jednorázové kapsle z hliníku znamenají. Postupem času vzaly kapsle na milost i značky, které stavějí na nejkvalitnějších druzích kávy. „Pokud je káva mletá těsně před plněním do kapslí a potom izolovaná od okolí, vydrží čerstvá i měsíc od výroby, což nelze jinak u mleté kávy dosáhnout,” vysvětluje Jaroslav Tuček, zakladatel pražírny Doubleshot. Postupně se mění i ekologické zatížení: hliník nahrazují obnovitelné a kompostovatelné materiály.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kapsle Doubleshot Funky z kompostovatelného bioplastu, 190 Kč (10 kusů). Kompostovatelné kapsle The Miners Peru, 149 Kč (10 kusů). Kompostovatelné kapsle Kolumbie, 100 % arabika s nulovým odpadem, 94 Kč (10 kusů), FairTradeCentrumFoto: Archiv firem

Kapsle na čištění kávovaru

Kávovary se musejí občas čistit od vodního kamene a usazenin. I tyto čističe se prodávají v podobě kapslí. Jejich použití je rychlé a pohodlné, ale prodraží se. Chcete se vyhnout chemii a ušetřit? Lze použít kyselinu citronovou nebo ocet, ale pozor na koncentraci, aby nepoškodila kovové součásti uvnitř kávovaru, pak vám nebude uznána reklamace. Užijete-li přiměřeně koncentrovaný roztok (cca lžíce sody nebo 250 ml octa na litr vody), nemělo by se nic stát.

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí kapsle HG proti mastnotě i usazeninám, 219 Kč (6 kusů), Obi. Čisticí kapsle Caffenu i pro nepřístupná místa v přístroji, 239 Kč (4 kusy), PavinShop. Čisticí kapsle Urnex pro delší životnost kávovaru, 299 Kč (5 kusů), KofioFoto: Archiv firem

Plnitelné kapsle do kávovarů

Kávovary na kapsle jsou levné a kapsle s kávou drahé, takže od samého začátku lidé vymýšleli, jak je po použití znovu naplnit. A tak je možné koupit už i opakovaně plnitelné kapsle, a to v mnoha provedeních a cenových hladinách – podle použitého materiálu. Plní se oblíbenou značkou kávy, po použití se lógr vysype, kapsle se vymyje a použije znovu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Nerezová plnitelná kávová kapsle Evergreen, 819 Kč, MůjEkoShop. Plnitelné kapsle Eko Kapsule, jedna kapsle na 50 použití, 390 Kč (3 kusy), SuperKapsle. Plnitelné plastové kapsle s filtrem z nerezové oceli, 79 Kč (3 kusy), HadexFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám