Hlavní obsah

Kulatý roh, oválná vana i tmavomodrý nábytek. Návštěva bytu, kde originalitou a vkusem nešetřili

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechat splynout původní noblesu historického bytu, ale zároveň mu dodat moderní svěžest a obohatit ho o výrazné, neotřelé prvky. Právě to bylo cílem rekonstrukce bytu u Rajské zahrady, který zaujme nejen tmavomodrým nábytkem a výraznou dekorativní linkou.

Článek

V historickém činžovním domě si manželé pořídili byt, který vznikal v rámci developerského projektu. Jak je dnes populární, převzali si ho již ve fázi shell and core, přičemž zbytek nechali na architektonickém studiu Codein, respektive na Václavovi a Silvii Derner. Jejich úkolem bylo zařídit interiér tak, aby vyhovoval současnému životnímu stylu, ale přitom si udržel svou původní noblesu a dekorativnost.

Shell and core

Byt ve zrekonstruovaném historickém činžovním domě u Rajské zahrady má podlahovou plochu 110 m2 a majitelé si ho od developera převzali před finálním dokončením. Hotové tak byly dělicí zdi, podhledy, pozice pro prvky elektra a sanity. Finální povrchy včetně podlah a samozřejmě nábytek už měly být úkolem pro architekty.

Vzhledem k tomu, že majitelé chtěli byt na pronájem, nechtěli do rekonstrukce investovat tolik jako v případě vlastního bydlení. Proto neproběhla ani nijak výrazná změna dispozice. Autoři udělali jen drobné úpravy, například změnili dispozici obou koupelen nebo přemístili a rozšířili vstupy do ložnic.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt se nachází ve zrekonstruovaném historickém činžovním domě u Rajské zahradyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Inspirací byl byt samotný

Při návrhu rekonstrukce se autoři inspirovali prostorem samotným, který měl dle nich ve své DNA zapsanou původní dekorativnost, jíž chtěli jen znovu oživit. Zároveň ale bylo třeba posunout interiér do současné podoby.

Bytu mimo jiné vrátili noblesu ozdobných sádrových lišt, nicméně za použití novodobých detailů. Konkrétně lišty na stropech nechali plynule přejít na zdi, kde fungují například jako rám pro budoucí čelo postele nebo v obytném prostoru vymezují místo pro televizi.

Stejně tak je tento přístup patrný na dekoru dlažby do předsíně či kuchyně, která svým hexagonálním tvarem doplňuje retro styl původního bytu. U ostatních místností autoři pracovali s dřevěnými parketami, kde hledali spárořez, který by částečně připomínal historické kazetové dílce. Spojili tak francouzskou rybinu (stromeček) s vkládanými kosočtverci s otočeným směrem parket.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyně a další nábytek jsou v šedé barvě, svěžest jí pak dodává mimo jiné skládaná podlahaFoto: Archiv Institutu bytového designu

Nábytek v tmavě modré

Svěžest a neotřelost dodává bytu také vestavěný nábytek v netradiční barvě. Po dohodě s majiteli zvolili tmavě modrou, která celému bytu dodala šťávu. Zároveň skvěle doplnila tmavé plochy dubové podlahy a šedě tónované stěny či další kusy nábytku. Podobně výrazná je i kuchyňská linka, pro kterou vybrali zdařilou imitaci žuly z černé compact desky se strukturovaným povrchem.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2022 se mohou do osmého ročníku soutěže hlásit už nyní, a to až do 28. února 2023. Vítězné interiéry budou oceněny 16. května 2023 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama

Načítám