Hlavní obsah

Parkety na stěně aneb Když spojíte modernu s retrem: Takhle dopadla povedená rekonstrukce domu

Foto: Andrej Gudiak

Foto: Andrej Gudiak

Reklama

Dům pětičlenné rodiny je jednoduchý, nadčasový a s prvky skandinávského designu. Převládá tu bílá barva a masivní dřevo – i díky němu působí útulně a hlavně vzdušně. Zaujmou i retro kousky a hravá dlažba v koupelně. Pojďte na návštěvu.

Článek

Pětičlenná rodina se ze čtyřpokojového bytu přestěhovala do domu s užitnou plochou 180 metrů čtverečních. Nachází se v malém městečku v okrese Trenčín a majitelé byli nadšení jak lokalitou, tak prosluněným pozemkem, který poskytuje celou řadu dalšího využití. Mají tu letní kuchyni, dětské hřiště, ohniště i užitkovou zahradu. Plusem je blízkost lesa a několik vzrostlých letitých stromů, které stojí přímo na pozemku.

Již druhá rekonstrukce

Architektonický návrh pro manžele Dominika a Ľubicu zpracoval interiérový designér Martin Jabrocký:„Jednalo se o rekonstrukci domu, který už měl jednu přestavbu za sebou. Nejprve tedy bylo potřeba zjistit, které konstrukce jsou úplně původní a které části vznikly až po předchozích úpravách. Půdorys jsme poté upravili tak, aby dům působil vzdušněji a aby rozložení pokojů mělo logiku.“

„Byli jsme velmi mile překvapeni z otevřeného prostoru, který vznikl po odstranění některých příček. Celý dům opravdu působí mnohem velkoryseji,“ pochvalují si majitelé.

Foto: Andrej Gudiak

Šedá pohovka má dubový rám a lze ji rozložit na dvoulůžko. Doplňky vybírala paní domu, do designérova návrhu skvěle zapadlyFoto: Andrej Gudiak

Jednoduše, účelně, nadčasově

Majitelé si přáli interiér ve skandinávském stylu a právě takové realizace je v portfoliu Martina a Veroniky Jabrockých zaujaly, a proto designéra oslovili. „Jednoduše, účelně, nadčasově. Tato slova tvořila při budování našeho nového bydlení základ. Chtěli jsme do něj zakomponovat také nějaké retro prvky a designové kousky,“ dodává Ľubica.

Úkolem pro designéra bylo vybrat a sladit materiály, které budou i po několika letech vypadat moderně. Zároveň měl vytvořit interiér útulný pro rodinu se třemi dětmi a zároveň praktický na údržbu – například úložné prostory jsou navržené vždy až po strop, aby se na nich neusazoval prach. Paní domu pak sama vybírala veškeré doplňky, které do designérova návrhu perfektně zapadly.

Foto: Andrej Gudiak

Majitelé si přáli zakomponovat i některé retro prvky, které mají rádi. Krásné jsou například jídelní židleFoto: Andrej Gudiak

Bílá s dubem a ořechem

Základ interiéru tvoří bílá barva, doplnilo ji dubové a ořechové dřevo a černé a zelené detaily. Na podlaze jsou dubové parkety, které v obývacím pokoji netradičně použili i na stěnu za televizorem a rovněž na masivní posuvné dveře. Masivní dřevěný rám má také šedivá pohovka, která je variabilní a dá se přestavět na dvoulůžkovou postel. Pro rodinu se třemi dětmi je velmi praktická.

Kuchyni ve skandinávském stylu nechali vyrobit z lesklých bílých MDF desek a na oživení použili ořechovou dýhu. Stejně jako ostatní nábytek v celém domě je i kuchyně bez úchytek. Krásný je i dřevěný strop – přiznané dubové trámy dodaly místnosti zcela nový rozměr a majitele přímo okouzlily.

Foto: Andrej Gudiak

Opakuje se tu bílá barva a dřevo, novým prvkem je dlažba v retro designuFoto: Andrej Gudiak

Retro v koupelnách

Koupelny jsou v domě dvě, designově jsou pojaté totožně. „Objevují se tu stejné materiály a barvy jako v celém domě. Novým prvkem je ale vzorovaná dlažba v retro stylu, která koupelny příjemně zútulňuje a oživuje. Dalším jemným oživením jsou bílé kachličky položené ve vzoru rybí kosti,“ popisuje designér.

Z návrhu byli majitelé nadšení, ale až realizace potvrdila, že vybrali správně a že získali bydlení, jaké si vysnili. „Naší představě o jednoduchosti a přirozenosti odpovídají použité přírodní materiály, především dřevo. S odstupem času jsme čím dál tím víc přesvědčení, že máme dům, který jsme si přáli. Těšíme se do něj, vždy když otevřeme dveře,“ uzavírají.

Vizitka studia

Tým studia tvoří Veronika a Martin Jabročtí. Oba absolvovali design a interiérový design na Fakultě architektury a designu STU v Bratislavě. Věnují se architektuře a interiérovému i průmyslovému designu. Více na Designjabrocky.com.

Reklama

Načítám