Hlavní obsah

2+kk pro čtyři lidi: Chytře využitých 50 metrů nabízí plnohodnotné a útulné bydlení

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

O byty s dispozicí 2+kk mívají zpravidla zájem páry nebo jedinci. Když ale při zařizování interiéru postupujete chytře, může 50 metrů podlahové plochy poskytnout pohodlné útočiště i čtyřčlenné domácnosti. Podobně jako v novém bytě v Hradci Králové.

Článek

Při vybírání bydlení se mladá rodina rozhodla pro menší byt v novém developerském projektu. Byt o dispozici 2+kk a podlahové ploše 51,7 metrů čtverečních bylo potřeba upravit tak, aby zde mohla pohodlně žít čtyřčlenná rodina. Zároveň si majitelé přáli, aby jejich domov působil vzdušně a lehce. S tímto zadáním se musely popasovat designérka Lucie Poláková a architektka Klára Pražáková ze studia Live design.

Šest funkcí na 24 metrech

Hlavním přáním rodiny a zároveň největší výzvou pro autorky bylo zařízení hlavní obytné části. Na podlahové ploše o výměře necelých 24 metrů čtverečních musely vzniknout prostory, které splní hned šest funkcí. Bylo třeba vymyslet uspořádání, které funkčně i designově propojí velkou kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, pracovnu i ložnici, a v neposlední řadě tu bude maximum úložných prostor. A to vše pro každodenní intenzivní využití.

Autorky proto rozdělily malý prostor na zóny, z nich každá plní kýženou funkci. Například zónu ložnice a obývacího pokoje vyřešily plnohodnotnou manželskou postelí, která se sklápí přes pohovku. Od pracovny ji oddělily zrcadlovou skříní, která celý prostor opticky zvětšuje. Úložné prostory jsou pak ve formě vestavěného nábytku, který ve všech místnostech vede až ke stropu. Jednotlivé funkce přitom nijak výrazně vizuálně neoddělovaly, snahou bylo naopak barevně a stylově vše co nejvíce sjednotit, aby nevelký prostor nepůsobil chaoticky a přeplněně.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Obývací část bytu musí plnit šest funkcí na 24 metrech čtverečníchFoto: Archiv Institutu bytového designu

Světlo a vzdušnost

Zároveň si budoucí obyvatelé přáli, aby si interiér ponechal co největší vzdušnost, lehkost a zařízení bylo ve světlých přírodních tónech. To byla další velká výzva pro autorky, protože v předaném developerském interiéru už byly hotové tmavé podlahy, které majitelé z časového a ekonomického hlediska nechtěli měnit. Svou úlohu tak musel splnit nábytek: je z materiálu LTD, tedy laminované dřevotřísky, nese se v kašmírových tónech a je vyrobený přesně na míru v dekoru a stylu celého interiéru.

Dětský pokoj upravili variabilně

Samostatnou místností je dětský pokoj, které autorky na přání majitelů navrhly variabilně pro jedno dítě a do budoucnosti jako pokojíček pro dvě děti. V tuhle chvíli zahrnuje především úložný prostor na spoustu hraček, počítá se ale s tím, že v budoucnu ho nahradí psací stoly. Stejně jako zbytek interiéru je i tato místnost laděna do zemitých tónů kašmírové a taupe, které navozují pocit harmonie a klidu a zároveň nebrání v budoucnu použít doplňky, případně i jiný nábytek ve výraznějších barvách

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Reklama

Načítám