Hlavní obsah

Jak na to, když se chystáte založit zahradu? Začněte pevnými prvky, pak teprve vysazujte

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste právě koupili nebo postavili dům a chystáte se založit si zahrádku. Přesně na vás jsme při psaní článku mysleli. Nejdřív se pořádně připravte. Je nutné dodržovat správný postup, který vám zaručí, že se z vysněné oázy nakonec nestane jen místo vhodné jako halloweenská dekorace.

Článek

Snad každý někdy na výletě nebo při procházce zažil moment, kdy ho na první pohled zaujala nádherná zahrada za cizím plotem. Pravda ale je, že vyžaduje nejen spoustu péče, ale především maximální pozornost už při jejím zakládání. Ideální volbou je samozřejmě najmout si firmu zaměřující se na zahradní architekturu, která s vámi projde vaše představy a poté je realizuje, a vy už jen sledujete, jak vám vaše vysněná zeleň roste před očima. To je ale velmi nákladná a také trochu neosobní alternativa. Pokud si totiž zahradu vybudujete sami, nejen že ušetříte spoustu peněz, ale také k ní již od začátku budete mít blízký vztah a každý pěstitelský úspěch vás o to víc potěší.

Připravte si plánek zahrady

Klíčovou roli hraje při zakládání zahrady plánování a s ním spojený plánek. Měl by obsahovat nejen konkrétní terén, zahradní prvky a zóny, které pro svou zahradu plánujete (odpočinková, užitková, okrasná, zábavní nebo sportovní), ale také zahrnovat konkrétní rostliny a to, jak budou velké, až budou plně vzrostlé. Je proto nutné si předem zjistit nejen podmínky, které daná rostlina vyžaduje, ale také její budoucí rozměry a nároky na místo. Právě nedostatek místa bývá příčinou, proč se mladá krásná zahrada postupně změní v neprostupnou změť stromů, keřů a trvalek, které místo radosti přinášejí spíše frustraci.

Pokud nejste zrovna umělecky zdatní a dělá vám problém namalovat i domeček jedním tahem, můžete místo klasických papírových výkresů využít počítač a vyzkoušet třeba i jeden z online plánovačů. Nezapomeňte si včas zjistit, jakou máte na své nové zahradě půdu - bude totiž stěžejní pří výběru a pěstování rostlin. Zaměřte se zejména na její celkové složení, propustnost a ph. Pomoci mohou například rozbory půdy, které nejsou příliš nákladné a přesně vám ukážou její složení.

Foto: Toa55, Shutterstock.com

Pokud jste kreativní, vypracovat si vlastní plánek zahrady může být velká zábavaFoto: Toa55, Shutterstock.com

Zahradní domek a terasa jsou začátek

Pokud máte již plánek hotový, nezapomeňte mít ještě před nákupem rostlin kompletně připravený terén. Plánujete-li zahradní domek, terasu nebo jiná zpevněná místa, určitě je dokončete ještě před výsadbou. Předejte tak případnému poničení čerstvě vysazených rostlin. Totéž platí i pro další zahradní prvky, jako jsou chodníčky nebo jezírka.

Nezapomeňte také pozemek očistit od všech zbytků stavebního materiálu, které se na něm, především u novostaveb, často nachází. Můžete také půdu obohatit kompostem nebo dalšími hnojivy.

Výsadba ovocných stromů, keřů i trvalek

U samotné výsadby je nutné mít na paměti, v kterou roční dobu se konkrétní druhy vysazují. Obecně lze říci, že nejsnazší je novou zahradu osazovat na jaře, kdy jsou podmínky pro výsadbu drtivé většiny stromů, keřů i trvalek příznivé. Bez problémů vysadíte například ovocné keře i stromy, jako jsou jabloně, hrušně, meruňky, broskvoně slivoně a mnoho dalších. Je však třeba myslet na to, že mladé rostliny budou potřebovat (na rozdíl od výsadby dřevin na podzim) pravidelnou zálivku.

Při výsadbě postupujte od zadních a hůře přístupných částí směrem dopředu, abyste omezili možnost poničení nových i již zasazených rostlin při manipulaci. Když jsou všechny stromy, keře i trvalky na svých místech, zbývá už jen vysít trávník, koupit zahradní nábytek a doplňky a užívat si vlastní dílo, které vám bude dělat radost a růst před očima.

Načítám