Hlavní obsah

Blíží se jarní výsadba ovocných stromků. Dejte pozor na hloubku jámy a vyhněte se umělým hnojivům

Foto: Oleksandr Berezko, Shutterstock.com

Foto: Oleksandr Berezko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestihli jste na podzim zasadit ovocné stromky nebo keře? Můžete zkusit jarní výsadbu! V zahradnictví od března seženete nepřeberné množství druhů, a můžete tak odstartovat letošní zahradní sezonu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na jaře je sice vhodné vysazovat především peckoviny, například meruňky, broskve, třešně, višně a švestky, pokud ale koupíte sazenice v kontejneru (umělohmotném pěstebním květináči), můžete v klidu sázet většinu druhů ovoce. Důležité je ještě před nákupem sazenic vybrat vhodné místo. Zaměřte se nejen na požadavky daného druhu ovoce, ale také na jeho předpokládanou velikost, a to především u vysazování více kusů najednou.

Výběr sazenic

Důležité je kupovat co největší a nejsilnější sazenice z ověřených zdrojů. Menší stromky a keře jsou sice cenově atraktivnější, ale neodpustí vám při výsadbě a následné péči téměř žádnou chybu, a navíc si na ovoce z nich většinou musíte déle počkat.

Na výběr jsou většinou sazenice kontejnerové nebo prostokořenné. Ty první jsou k jarní výsadbě vhodnější, protože nemusíte kontrolovat jejich kořeny. Pokud zvolíte sazenice prostokořenné, musíte odstranit všechny suché nebo zahnědlé části kořenů a před samotnou výsadbou je ponořit na zhruba 12 hodin (maximálně však na den) do kýble s odstátou vodou.

Štěpování a roubování stromů a keřů

Při sázení je nutné vykopat jámu vždy o něco hlubší a širší, než jsou kořeny sazenice, aby kořínky mohly dále růst v nakypřené zemině kolem, snáze se k nim dostala voda a rychleji se přizpůsobily novému prostředí. Pokud máte půdu hodně nekvalitní, vykopejte raději jámu ještě větší a zeminu namíchejte se zahradnickým substrátem nebo kompostem.

Do jámy nalijte až po okraj vodu a poté, co se vstřebá, do ní můžete na dno nasypat substrát a přidat i organické hnojivo nebo v případě potřeby opěrný kolík. Stromek či keřík vsaďte do jámy tak, aby místo štěpování/roubování bylo cca 10 cm nad zemí a kořeny nebyly zatočeny vzhůru. Případně je sázejte stejně hluboko, jako byly původně v kontejneru. Pomůckou vám může být laťka, kterou přes jámu položíte a uvidíte tak výšku terénu po zasypání.

Při samotném zasypávání dejte pozor, aby substrát či zemina pořádně propadly kořeny a nevytvořily se vzduchové kapsy – můžete proto sazenicí při zasypávání jemně potřásat. Vrchní vrstvu by měla tvořit vždy zemina, substrát by mohl být příliš propustný a stromku by neprospěl.

Foto: Guas, Shutterstock.com

Kolínko, ve kterém je stromek roubovaný, nesmí být nikdy v zemiFoto: Guas, Shutterstock.com

Stromek po vysazení ořezejte

Myslet je nutné především na to, že mladé dřeviny mají jemné kořínky, které snadno vyschnou. Proto je třeba stromek či keřík zalít nejen ihned po zasazení, ale také mu zajistit pravidelnou zálivku v následujících několika týdnech.

Stromek je vhodné po vysazení ořezat, ideálně mu ponechat 3 až 5 základních větví po dvou až šesti očkách. Také keříky můžete zkrátit a tvarovat. Nejenže tím určíte budoucí tvar růstu, ale také dáte sazenici možnost směřovat svou sílu do kořenů a rychleji se uchytit. Následný řez nezapomeňte uzavřít smůlou nebo voskem. Pokud jste před výsadbou dali na dno jámy organické hnojivo, není nutné další přihnojování. V opačném případě můžete použít dobře uleželý hnůj nebo kompost, nikdy však umělá hnojiva!

Načítám