Hlavní obsah

Trvalky jsou krásné, nenáročné a jejich pěstování zvládne i začátečník

Foto: Beekeepx, Getty images

Foto: Beekeepx, Getty images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trvalky jsou jasnou volbou každého, kdo chce mít v zahradě květiny. Jsou nenáročné, mnoho druhů se hodí k řezu nebo sušení a najdeme mezi nimi také mnoho léčivek. Zdobit naše zahrádky mohou nejen květem, ale také listem a v dnešní době jsou to jedny z nejoblíbenějších rostlin.

Článek

Co jsou to vlastně trvalky? V podstatě jde o zahradnický výraz označující druhy a odrůdy pěstovaných vytrvalých bylin. Většina trvalek kvete, má semena a zimu přečkává jen jejich podzemní část. S tím také souvisí jejich snadné pěstování – u většiny druhů stačí rostlinky jednoduše zasadit na vybrané místo a následná péče bude spočívat především v občasném odstraňování odumřelých částí. „Proto, aby byly trvalky silné, zdravé a krásně kvetly, musíme dobře vybrat stanoviště, které jim bude vyhovovat,“ radí zahradnice Adéla Studničková. „Důležité je také množství vody, které rostlina potřebuje, kolik konví denně s radostí unesete anebo jak dlouhou je potřeba koupit hadici.“ A které trvalky patří na našich zahradách k nejoblíbenějším?

Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)

Foto: Jacky Parker Photography, Getty images

Třapatkovka nachová je díky pestrosti barev oblíbenou květinou v mnoha zahradáchFoto: Jacky Parker Photography, Getty images

Třapatkovky nachové (dříve třapatky nebo rudbekie) jsou trvalky, které dokážou zdobit zahradu celé léto, a pokud květy po zhnědnutí neodstřihnete, zůstanou zajímavou ozdobou až do jara. Mají krásné pestrobarevné květy a jejich velkou výhodou jsou pevné, silné stonky – přesto, že mohou být dlouhé až jeden metr, neohne je ani silný vítr nebo prudký déšť. Široká barevná škála a schopnost přilákat motýly z nich právem udělaly jednu z nejoblíbenějších trvalek našich babiček. Na pěstování není rostlina vůbec náročná – jediným požadavkem je plné slunce.

Denivka (Hemerocallis)

Denivky jsou už od pohledu příbuzné lilií a tvoří velké trsy, ze kterých vyrůstá velký počet stvolů. Barevná škála jejich květů je obrovská a dnes již běžně v zahradnictví seženeme i denivky dvoubarevné, plnokvěté nebo drobnokvěté. A odkud pochází jejich jméno? Každý květ kvete pouze jeden den! Jejich krásu to ale vzhledem k velkému počtu květů na každém stonku nijak nesnižuje. Zajímavostí je, že oranžové a červené květy se rozevírají přes den, zatímco ty žluté spíše na noc. Vysazujeme je na plné slunce do půdy bohaté na živiny.

Pivoňka (Paeonia)

Foto: merrilyanne, Getty images

Nejběžnější barvou pivoněk je růžováFoto: merrilyanne, Getty images

Díky nádherným plným květům jsou pivoňky jedny z nejoblíbenějších řezaných trvalek. Pokud chceme, aby bohatě kvetly, musíme je zasadit na slunné stanoviště. Vybrat ho musíme s rozvahou, špatně totiž snášejí přesazování a na jednom místě vydrží i více jak padesát let. Pokud chceme pivoňky na řez, vybíráme nerozkvetlá poupata, aby rostliny ve váze vydržely déle. Barevně jsou nejběžnější růžové a bílé kultivary, dají se ale sehnat i žluté, červené nebo fialové. Začínající zahrádkáři se často snaží bojovat s mravenci, kteří se přiživují na „nektaru“ z poupat. Ti ovšem pro pivoňky představují přirozenou ochranu před škůdci a také pomáhají s reprodukcí rostliny.

Rozchodník (Sedum)

Rozchodníky se velmi snadno rozrůstají, a protože se jedná o jedny z nejméně náročných trvalek, staly se oblíbené hlavně u chatařů a chalupářů. Jedná se o sukulenty – velmi dobře tedy zvládají sucho – a přestože se řadí k podzimním trvalkám, dokážou udělat parádu i svými listy. Hodí se do záhonů, květináčů i skalek a lákají včely a další užitečný hmyz. Velikostně se pohybují od velmi nízkých půdopokryvných kultivarů až po vysoké, které jsou vhodné i k řezu.

Prohlédněte si nejoblíbenější trvalky v galerii

Bohyška (Hosta)

Také bohyšky neboli funkie hrály v zahradách našich babiček roli oblíbence. Jsou vhodné na stinná stanoviště a dekorativní jsou nejen květy, které se v hroznech objevují na vysokém stonku během léta, ale především listy. Zejména panašované druhy dokážou i ve stínu pod stromy vykouzlit zajímavé kompozice. Barevnost listů je od téměř bílé až po takřka modrou, zatímco květy jsou pouze fialové nebo bílé. Při vysazování musíme myslet na to, že dospělá rostlina zabere až jeden čtvereční metr.

Chryzantémy (Dendranthema indica)

Zatímco dříve chryzantémy nechyběly téměř na žádné zahrádce, v současnosti bývají neprávem považovány za hřbitovní rostliny pěstované především v květináči. Na zahradu vybíráme mrazuvzdorné kultivary a musíme počítat s tím, že v zemi zasazené chryzantémy budou vyšší a méně husté, než ty předpěstované v květináčích ze zahradnictví. Přesto však rozjasní záhony nepřebernou paletou barev, které se mezi sebou dají krásně kombinovat, a lze tak dosáhnout pestré záplavy květů třeba i v listopadu, kdy už téměř žádné jiné rostliny na záhonech nekvetou.

Květy po celý rok

„Jedním z vrcholů zahradnického umění je smíšený trvalkový záhon, na kterém vysadíme jednotlivé rostliny tak, aby se vhodně doplňovaly svou výškou, tvarem a dobou květu, která je u jednotlivých druhů různá. Obvykle kvetou jeden až dva měsíce, a snažíme se je proto nakombinovat tak, aby nám na záhonu od jara až do podzimu stále nějaké kvetly a lákaly nás posedět si v jejich blízkosti a vychutnat si chvíli klidu. Dnes je již k dispozici obrovské množství druhů a kultivarů trvalek, takže si jistě každý vybere svého favorita,“ vysvětluje Adéla Studničková.

Načítám