Hlavní obsah

Pestrobarevné astry jsou nejen krásné, ale i univerzální. Vypěstovat si je můžete už od semínka

Foto: joloei, Shutterstock.com

Foto: joloei, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astry jsou jedny z nejoblíbenějších květin našich zahrádek. Snadno si vás získají pestrými barvami i snadným pěstováním. Také proto je s radostí vysazovaly už naše babičky. Pokud rádi sledujete, jak rostlinka roste a sílí, zkuste letos místo nákupu sazenic vyzkoušet březnový výsev a předpěstování aster.

Článek

Astra čínská (Callistephus chinensis) je letničkou z čeledi hvězdicovitých (Asteraceae), a jak její název napovídá, pochází původně z Číny. Tato rostlina má až neuvěřitelně mnoho barev a tvarů. Nalezneme mezi nimi trpasličí odrůdy (např. Aster dumosus), stejně jako krásky vysoké až 160 cm (Aster novae-angliae). Hodí se do záhonů, skalek, truhlíků, a dokonce i k řezu a sušení. Různé druhy ozdobí vaši zahradu či okna svými květy od srpna až do zimních měsíců.

Oblíbené kultivary

Rozmanitosti aster se nemůže rovnat téměř žádný jiný druh zahradních květin. Kromě různých barev a výšek si můžete vybírat také z mnoha druhů květů. Existují plnokvěté, hvězdicokvěté, poponkovité, chryzantémokvěté nebo třeba pivoňkovité.

Přestože jsou většinou v nabídce různobarevné směsi, shodné svou výškou a tvarem květu, v zahradnictvích si můžete pořídit i semínka nebo sazeničky konkrétních kultivarů.

Se svou krásnou nachovou barvou a pomponkovitými květy zaujme kultivar Princess Scharlach. Je vysoká 50-60 cm, a tak je vhodná i k řezu. Ve váze se bude vyjímat i plnokvětá odrůda Princess, kterou seženete v mnoha barevných variantách.

Oblíbené jsou také dvoubarevné pomponkovité odrůdy, zejména odrůda Hi-No-Maru se sytě růžovým středem a bílými okraji, a Blue Moon s rovněž bílým okrajem, ale fialovomodrým středem.

Foto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Astry naleznete i v krásných fialových odstínechFoto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Pěstování

Většinu druhů aster si snadno vypěstujete ze semínek. Výhodou je kromě ceny také větší výběr, na druhou stranu se ale často prodává pouze mix barev, a tak nikdy nevíte, jakou barvou vám v létě konkrétní kusy vykvetou. Pokud chcete konkrétní druh a barvu, nejsnazší je objednat si je z některého z osvědčených internetových zahradnictví.

Astry vyséváme během března do větších pěstebních nádob (pak je nutné je přepikýrovat, jakmile mají alespoň dva pravé lístky), nebo do jednotlivých sadbovačů či rašelinových tablet. Jelikož jsou náročnější na živiny, nezapomeňte jim přidat již při výsevu na dno nádoby trochu organického hnojiva. Jelikož špatně snášejí mráz, vysazujte je na zahradu až po zmrzlých.

Nejraději mají slunná stanoviště a spíše vápenatou půdu, zvládnou ale téměř každé umístění, a to i přemokřené nebo ve stínu, kde ale méně a nepravidelně kvetou. Pokud pěstujete vyšší kultivary, umístěte je na chráněné místo, kde je nemůže polámat vítr. Na metr čtvereční vysazujte 4 až 6 sazenic větších, nebo 6 až 8 sazenic menších kultivarů.

Některé druhy aster zvládnou při správné péči v teplejších oblastech přezimovat, většinou se ale pěstují jako letničky.

Abyste předešli houbové nákaze, tzv. fuzarióze, kterou astry často trpí, snažte se jim každý rok měnit stanoviště a těsně před výsadbou půdu organicky nehnojte. Pokud budou rostlinky i přesto napadeny, spalte všechny napadené kusy, abyste zamezili šíření choroby.

Průhonický trpaslík

Věděli jste, že existuje i ryze česká odrůda zvaná Průhonický trpaslík? Je mezi pěstiteli velmi oblíbená, protože je vhodná na záhon i do truhlíku, má kompaktní tvar a menší, ale zato plné květy. Existuje v několika barevných variantách, avšak nejpopulárnější je růžová.

Načítám