Hlavní obsah

Zahradnická sezona začíná! Je čas vysévat a předpěstovat. Domácí sadba vyjde levněji a udělá vám radost

Foto: t.sableaux, Shutterstock.com

Foto: t.sableaux, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je zatím v nedohlednu, přesto právě v únoru začíná zahradnická sezona. Nastává čas předpěstovat sazeničky mnoha druhů zeleniny i květin a pozadu nezůstanou ani bylinky. Domácí sadba ušetří finance, a navíc přinese uspokojení z vlastní úrody vypěstované od semínka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chystáte se na novou sezonu na zahrádce? Nejdůležitější je si předem přesně promyslet, co letos vypěstujete. „Hobby markety i supermarkety přetékají všemožnými semínky různých druhů i kultivarů a člověku, který ještě nemá nasbírané vědomosti a zkušenosti z předešlých let, může jít snadno hlava kolem,“ upozorňuje zkušená zahrádkářka Lenka Matoušková.

Udělejte si zahrádkářský plán

Co dělat, abyste neskončili s vozíkem plným semen, která nakonec ani neupotřebíte? Předem plánujte a udělejte si zahrádkářský rozvrh – alespoň přesné druhy, jež chcete vzhledem k podmínkám na záhonech pěstovat, vhodné je pročíst i základní informace o nejznámějších kultivarech.

„Časem si každý zahrádkář najde své ověřené značky a mezi různými druhy své favority, kterým bude při nákupu osiva dávat přednost,“ dodává Lenka Matoušková. Pokud však máte dobrodružnějšího ducha, nebojte se občas trochu experimentovat a sáhnout třeba po každoročních novinkách.

Co vysévat v únoru

Dalším důležitým krokem je výběr vhodného média, v němž budou semínka klíčit. Tím je jednoznačně substrát pro výsev a množení, který obsahuje správný poměr živin. Využít lze také speciální rašelinové jiffy či pody, které se po namočení do vody nafouknou a semínka se do nich vloží. A co všechno lze v únoru vysévat, pokud už máte semínka i substrát?

1. Zelenina

RANÝ SALÁT: Je velmi oblíbený, především pro své snadné pěstování. Semínka vložte zhruba 0,5–1 cm hluboko a udržujte je v teplotě kolem 25 °C. Pak už je stačí jen přepikýrovat (ideálně až jim vzejdou první dva pravé lísky) a sazeničky mohou směle růst.

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA: Postup je stejný jako u salátu, jen k pikýrování přistupte, teprve až bude mít rostlinka alespoň tři lístky. U kedluben dejte pozor, abyste je při pikýrování nikdy nevložili níž, než byly při klíčení: mohli byste tak přijít o samotnou bulvu, která by se díky tomu nevytvořila.

RAJČATA A PAPRIKY: Vysévat můžete také oblíbená rajčata a papriky. Myslete na to, že mají rády teplo a že při manipulaci se sazeničkami musíte být kvůli jejich křehkosti velmi opatrní. Jak předpěstovat rajčata krok za krokem?

CIBULE: Vypěstování vlastní sadby vyjde levněji a také máte na výběr mnohem více odrůd, než když kupujete sadbu hotovou.

Dále můžete v únoru vysévat celer, který má dlouhou vegetační dobu, lilek, jemuž se díky jeho teplomilnosti velmi daří ve skleníku, nebo třeba chřest a rané druhy ředkvičekmrkve.

Foto: Far700, Shutterstock.com

Vlastní sadbu vypěstujete klidně doma na okněFoto: Far700, Shutterstock.com

2. Bylinky

Už nyní můžete začít pracovat také na své bylinkové zahrádce. Vlastní sazeničky vás nejen vyjdou levněji, ale mladé rostlinky bývají navíc chutnější a můžete si je tvarovat podle svého. Předpěstovat si lze oblíbenou levanduli, pažitku, rozmarýn, šalvěj, tymián a také třeba mák.

3. Okrasné rostliny

Právě v únoru můžete začít vysévat také velké množství kvetoucích rostlin. Když výsev nenecháte na poslední chvíli, budete mít pěkné sazeničky, které pokvetou dříve a tím potěší i včely a motýly. Mezi nejoblíbenější patří lobelky, floxy (neboli plaménky), astry, hvozdíky, petúnie, pelargonie, kopretiny nebo nekvetoucí, ale stejně pestré okrasné kopřivy. Předpěstovat si také můžete oba slézy: přeslenitý i lesní.

Načítám