Hlavní obsah

Obytná terasa: Místo, kde se dá trávit většina roku

Při koupi pozemku s chatou, v malé obci poblíž brdských lesů, nás s manželem zaujala nejvíc samotná zahrada se vzrostlými jehličnany a přilehlá velkolepá terasa náležící k chatě. Její zastřešení a poměrně velkorysá plocha o výměře 17,5 m² umožnila vytvořit hned několik zón, a tak jsem ji pojala jako obytnou terasu, kde s rodinou trávíme čas od jara do podzimu.

Článek

Původně byl na terase pouze starý plastový nábytek, který se nám do představy obytné terasy ve venkovském stylu nehodil – bylo tedy potřeba vzít to od podlahy. Betonovou podlahu jsme natřeli novým nátěrem béžového odstínu a sloupy i zídku vymalovali.

Odstranili jsme také skleněné světlo umístěné v rohu terasy a původní kované lampičky, které se při dotyku rozpadaly.

Vznikla nová, promyšlená koncepce terasy, která myslela na všechny činnosti, které jsou s létem spojeny. Terasu jsem se rozhodla rozdělit na několik zón: relaxační, jídelní a hrací, aby si každý člen rodiny přišel na své.

Snídaně na terase

Terasa úzce navazuje na vstupní část chaty, kde se nachází kuchyň a jídelna. Pro jídelní kout jsem tedy zvolila místo přímo naproti dveřím, aby bylo vynášení připravených jídel a jeho sklízení praktické a jednoduché.

Jídelní stůl je vytvořen ze staré stolové desky, kterou jsem zrenovovala (jak ošetřit dřevo). Stačilo obrousit množství starých nátěrů, namořit a navoskovat, nohy jsme vyrobili z bíle natřených hranolů.

Teaková křesla jsou z druhé ruky, bylo třeba je zbrousit, očistit a napustit teakovým olejem – hned dostaly krásný tmavý tón ladící se stolem, měkké podsedáky z křesel vytvořily pohodlné sezení.

Nad jídelní stůl jsme umístili kovanou lampu, ruční výrobu z rodinné sbírky, aby při večeři svítila přímo na grilované pochoutky!

Foto: bydlimhezky.cz

Stůl jsme vyrobili s manželem sami ze staré desky. Vypadala hrozně a můj muž ji původně vůbec nechtěl použít, ale když jsem ji zbrousila a ošetřila, velmi rád k ní vyrobil z hranolů nové nohyFoto: bydlimhezky.cz

Relaxační místo s výhledem

Relaxační kout je umístěn tak, aby z něj byl výhled do zahrady – na lůžko o rozměru 100 x 200 cm jsem použila celkem 6 kusů palet, které mi vyrobili na míru v blízké pile z nového dřeva. To jsem pouze napustila prostředkem proti dřevokazným houbám a hmyzu, 4 kusy posloužily jako spodní část lůžka, další 2 palety jsem sešroubovala k sobě – ty tvoří opěradla na záda.

Výhodou palet je, že jsou z masivního dřeva, díky otvorům postel dýchá a mohou být na terase umístěny celoročně, při příchodu zimy pouze sklidím matraci a polštáře. Z boku slouží palety jako botník.

Nad paletovým lůžkem je umístěn dekorační baldachýn ze starších záclon. Lůžko je skvělé, pokud přijde početnější návštěva, slouží dětem pro hraní, nebo na odpolední šlofíček. Když si na něj lehnete, nejste odnikud ze zahrady vidět, díky nižší zídce, která se vine okolo celé terasy.

Dvě proutěná křesílka se stolkem umístěná naproti lůžku jsou pokračováním relax zóny, je to ideální místo na odpolední kávu. Tento nábytek jsem dostala darem a již se na něm bohužel podepsal zub času. Ratan byl zašlý a kvůli tomu, že byl vystaven vlhku, se objevily všude černé skvrny. Nábytek tedy prošel renovací. Nejprve jsem jej vydrhla mýdlovou vodou, posléze savem a po uschnutí natřela vodou ředitelnou barvou. Křesílka bílou a stolek bledě modrou.

Pod křesílky je jutový koberec, který odolá běžné vlhkosti a ochrání chodidla před chladem betonové podlahy.

Foto: bydlimhezky.cz

Z relaxační zóny je krásný výhled do zahrady, díky zastřešení terasy zde trávíme čas i při nepřízni počasíFoto: bydlimhezky.cz

Na terase najde své místo každý člen rodiny – naše dcera i kocour Leo. Není nutné vytvářet další domečky a útočiště. Dcerka má samostatný paletový gaučík a dětskou kuchyňku. Nad tímto hracím koutem je zavěšena moskytiéra. U vstupu na terasu má pak obydlí náš kocour.

Jak na útulnou terasu

Abyste vytvořili příjemný prostor, kde budete rádi trávit svůj volný čas, nepotřebujete mnoho, zkuste se řídit podle následujících rad:

  • Prostor - dobře si ho rozdělte, aby se tam vměstnalo vše, co od něj požadujete, a terasa nebyla přeplněná.
  • Nábytek - pokud je terasa celoročně otevřená a tím pádem přístupná, použijte takový nábytek, který nebudete muset ukrývat každý večer před spaním, anebo jej zabezpečte.
  • Textilie - nebojte se využít koberců, předložek, měkkých dek a polštářů, běhounů nebo ubrusů na stůl – vyplatí se to, budete se pak na obytné terase cítit jako doma.
  • Světla - využijte širokou nabídku trhu, na této terase byly použity solární světýlka, která se sama sepnou, když zapadne sluníčko a vytvoří tu správnou atmosféru. Pořádné světlo oceníte nad jídelním stolem, zvláště když rádi grilujete. Ostatní osvětlení vyřešíte zavěšenými lucernami, světýlky na baterky, nebo svícny umístěnými tak, aby je nesfoukl vítr.
  • Rostliny - i když je terasa umístěna uprostřed zahrady, obklopit se dalšími, obzvláště kvetoucími rostlinami, přidá prostoru barvy a zeleň, kterou si přejete vidět každý den. Květináče můžete zavěsit, položit na schody, ty choulostivější umístit ke vstupu.
  • Barvy - slaďte prostor do takových barev, které jsou vám příjemné, zde byla použita harmonizující modrá, neutrální bílá a svěží tyrkysová, s přírodním dřevem nemůžete šlápnout vedle.

Myslete prakticky, abyste měli kam uložit kolíčky na prádlo, boty nebo hračky pro děti, ale zároveň stále pamatujte i na to, že terasa by měla být hlavně o odpočinku a úkrytu před pálícím sluníčkem nebo vytrvalým deštěm. Na terase trávíme s rodinou čas od května až do listopadu, stačí se zabalit do deky a pohledem na zahradu si zpříjemnit každý den.

Reklama

Související témata: