Hlavní obsah

Domácí repelent proti hmyzu: vyjde vás levněji než kupovaný a voní po levanduli a citrusech

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vadí vám chemické repelenty proti klíšťatům a hmyzu? V tom případě si jednoduše připravte domácí výrobek. Stačí vám pár ingrediencí a náš návod.

Článek

Chemické repelenty proti klíšťatům a komárům jsou sice dosti účinné a nemusíte je aplikovat tak často, na druhou stranu mohou někomu dráždit sliznice. I proto výrobci doporučují aplikovat je raději venku než v uzavřených místnostech. Pokud vám nevyhovují nebo dáváte přednost přírodním odpuzovačům, máme pro vás tip: vyrobte si vlastní přípravek proti hmyzu, doma, jednoduše a za pár korun.

Co budete potřebovat

Na výrobu domácího repelentu si jen nachystejte 200–300 ml vody z kohoutku, lihový roztok, trochu olivového oleje, snítku levandule, citron, hřebíček a badyán, klidně i esenciální citrusový olej. V neposlední řadě budete také potřebovat prázdnou dózičku s rozprašovačem.

Foto: Tomáš Rubín

Vše na výrobu určitě najdete i v běžné domácnostiFoto: Tomáš Rubín

Jak na to

Foto: Tomáš Rubín

Nejprve povařte zhruba 10 minut plátky citronu s hřebíčkem a badyánem, odpuzují nejen létající hmyz, ale i klíšťata a mravence. Během varu přihoďte i snítky levandule, která má silné aroma a odpuzuje hlavně komáryFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V následujícím kroku přilijte lžíci Alpy a olivového olejeFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na závěr klidně přidejte i pár kapek citrusového esenciálního oleje proti komárům i pro větší aroma a nálev sceďte do lahvičkyFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Pokud použijete menší lahvičky, může mít každý člen domácnosti svoji vlastníFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Přírodní repelent uchovávejte v lednici a nastříkejte ho před každým výletem do přírody na kůži. Na oblečení ho nepoužívejteFoto: Tomáš Rubín

Výhody a nevýhody

Chemické přípravky mají delší účinnost a nemusí se uchovávat v lednici. Mohou ale dráždit citlivé jedince a vyjdou vás dráž.

Přírodní repelent musíte sice aplikovat častěji (cca po hodině až dvou), celkově vás ale i tak vyjde levněji než chemický. Je vhodnější pro děti, je nutné ho skladovat v lednici. Přírodní repelent podle tohoto receptu se používá jen na kůži, nikoliv na oblečení.

Související témata:

Načítám