Hlavní obsah

Pítko pro ptáky či hmyz levně a rychle? Z květináče, zavařovačky i z víka od sudu

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

V parních letních dnech je dobré dát na zahradu, ale třeba i balkon v paneláku pítko pro okolní hmyz a ptáky. Vyrobte ho z toho, co máte doma, protože rychlost se v tomto případě cení!

Článek

V parných letních dnech, které jsme letos už zažili, je každé osvěžení vítáno. Proto byste ho měli dopřát i těm, kdo vodu hledají stále hůř: ptákům a užitečnému hmyzu v okolí. Z pítka si můžete vyrobit i zahradní dekoraci, kdyby to však mělo znamenat, že to budete oddalovat, až budete mít na výrobu čas, raději zvolte sice méně efektní, ale zato funkční model.

Protože tady platí, že kdo rychle dává, dvakrát dává! Nachystali jsme tedy pár tipů, jak vyrobit pítka pro hmyz a ptáky co nejrychleji a z toho, co najdete doma.

Jak správně na venkovní pítko

1. Správná hloubka a záchrana: Abyste ptákům a především hmyzu prospěli a nepřipravili jim smrticí past, nesmíte pítko udělat moc hluboké. I když chcete ptákům dopřát koupel, myslete na to, že může přiletět včela, která se v hlubší vodě snadno utopí. Pítko by mělo být vybaveno tak, aby vždy bylo jen kousek k záchraně v podobě kamínku, větvičky či lístku, které vystupují z vody, a hmyz na ně může vylézt a usušit se.

2. Bezpečí před predátory: Ptákům hrozí, že si na ně při koupeli či pití počká kočka nebo jiný lovec. Proto byste měli pítko umístit do výšky do prostoru nebo na místo, kam nemá kočka přístup.

3. Čistota a doplňování vody: Je dobré pítko udělat a umístit tak, aby šlo snadno čistit – zvlášť pokud do něj bude padat listí a další nečistoty. Po parném dni překontrolujte, zda voda nevyschla, a dolijte novou.

1. Pítko pro včely ze zavařovačky

Potřebujete napojit hlavně hmyz? Pak si nachystejte zavařovací sklenici, talířek, houbičku na nádobí a vodu. Jako bonus můžete přidat i nějaké listy a mech. Houbičku či houbový hadřík na nádobí nechejte nasáknout vodou, položte na talířek a přiklopte tím zavařovačku plnou vody (houbička bude mezi talířem a vodou). Pak opatrně otočte: vznikne tak zásobník, z něhož budou moci pít všichni hmyzáci z okolí. Bylo by skvělé, kdyby jich bylo pár na sídlištních balkonech, kde je voda nedostatkovým zbožím.

Foto: Eva Malúšová

Tohle pítko je určené vyloženě pro hmyz, určitě si ho brzy najdou včely ze širokého okolí. Můžete ho dát poblíž kvetoucích záhonůFoto: Eva Malúšová

2. Pítko z květináče

Další možnost, jak vyrobit pítko za minutu, je podívat se po květináčích a obalech na květináč, které vám zbyly, a jednoduše do nich nalít trochu vody. Je přitom lepší, pokud jsou širší a nízké. Do vody patří samozřejmě něco, z čeho se dá v bezpečí naklonit nad hladinu a pít nebo po čem se dostat případně z vody.

Foto: Eva Malúšová

Nízký květináč nebo obal na květináč vyložený igelitem se může v pítko proměnit během minuty – stačí najít pár klacíků a dalších záchranných pomůcek, nalít vodu a je toFoto: Eva Malúšová

3. Koupátko pro ptáky na sudu

Nemusíte vůbec nic vymýšlet, stačí se jen podívat po zahradě a využít všechny možnosti – třeba dobře tvarované víko od sudu na dešťovou vodu. Černá barva není ve vedru ideální, ale třeba ho máte v polostínu a voda se hned nevypaří. Do víka dejte pár klacíků a třeba využijte i vedle rostoucí trávu, keř či strom, které poskytnou bezpečné můstky pro hmyz. Ptáci takové brouzdaliště spolehlivě najdou a rádi využijí.

Foto: Eva Malúšová

Možná máte na zahradě sudy na dešťovou vodu, které zavíráte víkem, aby v nich nebyly komáří larvy. Pokud to jde, proměňte právě ona víka v pítka a brouzdaliště. Když budete vodu vyměňovat, komárů se nemusíte bátFoto: Eva Malúšová

4. Závěsné pítko pro ptáky

Chcete pítko zavěsit? Na výrobu můžete využít věnec, který už nemá uplatnění jako dekorace. Do jeho středu vložte misku a naplňte ji vodou a pár kamínky či větvičkami. Na zavěšení použijte provázek nebo třeba i drátek – na třech čtyřech místech ho k věnci uvažte. Bude-li viset na balkoně nebo terase, je lepší zvolit misku z materiálu, který se nerozbije, kdyby hodně foukalo a miska spadla.

Foto: Eva Malúšová

Napájení či koupel je pro ptáky nejbezpečnější, když se může odehrávat někde, kam nemůže kočka: třeba v zavěšeném pítkuFoto: Eva Malúšová

5. Pítko a koupátko jako přírodní dekorace

Pítko či koupaliště může být zakomponované do zahrady tak, že si ho skoro nevšimnete. K jeho výrobě můžete použít jakoukoli misku pod květináč, která nebude nápadná a splyne s okolím. Vody je v takové nádobě jen minimum, takže ji během dne dolévejte. Když ji umístíte poblíž terasy a dáte k ní solární světlo a nějakou další dekoraci, může se stát zajímavým prvkem, který upoutá i při večerním posezení venku.

Foto: Eva Malúšová

Pítko či brouzdaliště se může stát i součástí zákoutí v zahradě a vypadat, že tam „vyrostlo“ přirozenou cestouFoto: Eva Malúšová

6. Pítko jako betonový bazének

Chcete do výroby pítka investovat víc času? Vyrobte betonovou misku a s pomocí vhodných barev a nějaké tematicky ladící figurky ji proměňte v zábavnou dekoraci. Dozdobení pak závisí na tom, co najdete doma nebo v dosažitelných obchodech. Barvu vybírejte zdravotně nezávadnou, aby se voda dala pít.

Foto: Eva Malúšová

Chcete, aby bylo pítko nejen funkční, ale stalo se i zajímavou dekorací? Pak můžete vyrobit soukromý bazénekFoto: Eva Malúšová

Rychle a levně: Těchto 5 krmítek zvládne vyrobit úplně každý! Z kyblíku od jogurtu, z barelu i kokosáku.

Reklama

Načítám