Hlavní obsah

Rostliny, které vám při sezení venku pomohou proti komárům

Foto: CharMoment, Shutterstock.com

Foto: CharMoment, Shutterstock.com

Reklama

Také se těšíte na večerní posezení na zahradě nebo na terase? Jestli vás ruší představa komářího pískání a červených štípanců, obklopte se rostlinami, kterým se tihle nepříjemní létající návštěvníci zdaleka vyhnou. Jaké květiny a bylinky je odeženou?

Článek

Za přírodní odpuzovače komárů a dalšího otravného hmyzu se považují mnohé bylinky i barevné květiny. Jakými živými zelenými repelenty se na zahradě, na terase nebo i na balkoně obklopit, aby bylo vaše posezení příjemnější?

1. Afrikány

Aksamitníky neboli afrikány hýří nádhernými barvami, takže potěší vaše oko, ale svou vůní vás bohužel neokouzlí. Neměli byste jim to mít za zlé, protože jejich ostré nepříjemné aroma vadí nejen vám, ale i komárům. Proto když se obklopíte truhlíky s afrikány, zdaleka se vám vyhnou.

Foto: SakSa, Shutterstock.com

Afrikány ozdobí zahradu a zároveň z ní vyženou všechny komáryFoto: SakSa, Shutterstock.com

2. Bazalka

Oblíbená voňavá bylinka neposlouží zdaleka jen v kuchyni při přípravě pokrmů. Je to totiž také účinný bojovník proti komárům a navíc vám pomůže snížit tlak, a proto ji neváhejte zasázet, kam jen to půjde.

Foto: Nadya So, Shutterstock.com

Bazalka je dokonalý přírodní repelentFoto: Nadya So, Shutterstock.com

3. Pelyněk

Užitečnou léčivou bylinkou, která patří mezi nejlepší pomocníky na špatné zažívaní a pomáhá vstřebávání modřin, je pelyněk. Komáři a ostatní bodavý hmyz však o něj příliš nestojí, tak toho využijte. Nemohou hořkou rostlinku ani cítit a zdaleka se mu vyhýbají. A nálev z pelyňku je navíc skvělý postřik proti mšicím.

Foto: Pavel Skopets, Shutterstock.com

Komáří útok spolehlivě odrazí pelyněk. Nepatří sice mezi největší ozdoby zahrádky, ale má jiná pozitivaFoto: Pavel Skopets, Shutterstock.com

4. Máta

Skvělou roli v odpuzování komárů sehraje i máta. Lidé si z ní vaří výborný čaj a neobejde se bez ní pořádné mojito, ale komáři, vosy, a dokonce i mravenci její aroma nesnášejí.

Foto: Cat Act Art, Shutterstock.com

Máta je sice prospěšná lidskému organismu, ale komárům vůbec nevoníFoto: Cat Act Art, Shutterstock.com

5. Levandule, šalvěj a rozmarýn

Velkou výhodou těchto tří voňavých bylinek je, že odpuzují bodavé hmyzáky a zároveň na zahradu přilákají hmyz užitečný. Takže jestli chcete do zeleninového anebo ovocného záhonu přivábit opylovače, vysaďte co nejvíce těchto oblíbených rostlinek. Udělají hned několik služeb najednou a vy budete mít po ruce čerstvé suroviny na levandulovou limonádu, řízky v rozmarýnovém trojobalu nebo noky se šalvějovým máslem.

Foto: Kotcha K, Shutterstock.com

Když se obklopíte levandulí, komáři se vám obloukem vyhnouFoto: Kotcha K, Shutterstock.com

6. Šanta kočičí

Nechcete, aby se u vás scházely kočky z celého okolí? Pak tuto krásnou aromatickou rostlinu nevysazujte do volného prostoru. Jinak je to ovšem velmi účinný repelent, který odradí komáry už na dálku, takže se jejich štípanců nemusíte obávat.

Foto: Katarzyna Mazurowska, Shutterstock.com

Šanta kočičí je vábidlo pro kočky a odpuzovač pro bodavý hmyzFoto: Katarzyna Mazurowska, Shutterstock.com

7. Tymián citronový

Dalším účinným ochráncem vaší pokožky bude tymián citronový. Pěstuje se stejně jako běžný tymián a je skvělým dochucovadlem grilovaných ryb. Zároveň však jeho citronová vůně poměrně spolehlivě zabrání komářím náletům. Nejúčinnější je, když si utrhnete pár lístků, rozemnete je a potřete si jimi kůži.

Foto: nnattalli, Shutterstock.com

Citronová vůně tymiánu je komárům nepříjemnáFoto: nnattalli, Shutterstock.com

8. Česnek

Česnekem se potírat nemusíte, stačí, když ho vysadíte a budete ho tak mít pořádné zásoby. Pak si ho dopřejete na talíři v pořádném množství. Jeho aroma se bude šířit nejen z vašeho dechu, ale proniká i všemi póry kůže. Komárům tak v žádném případě nebudete vonět, ale naopak je spolehlivě odpudíte. Jen nezapomeňte, že podobně to může působit i na některé osoby, kterých se možná zbavit nechcete.

Foto: FotograFFF, Shutterstock.com

Pořádná dávka česneku posílí imunitní systém a zároveň vás ochrání před komářím bodnutímFoto: FotograFFF, Shutterstock.com

Jak zvýšit účinek přírodních repelentů

Všechny výše popsané rostliny mají výrazné aroma, které odpuzuje bodavý hmyz. Takže když je vysázíte do záhonů, truhlíků nebo květináčů, budete mít od těchto nezvaných návštěvníků pravděpodobně pokoj. Jestli ale budou komáři stále neodbytní, můžete zesílit repelentní účinek. Jednou z možností je utrhnout z repelentních rostlin pár lístků a zalít je v misce vroucí vodou. Zvýrazníte tím jejich aroma. Ještě účinnější je dát pár snítek na doutnající dřevěné uhlí.

Reklama

Související témata:

Načítám