Hlavní obsah

Zrádné alergie na hmyz: Čmeláka se nebojte, pozor na burčák, klíště může rozjet alergii na maso!

Foto: FedBul, Shutterstock.com

Foto: FedBul, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bodnutí včely nebo vosy, ale i přisáté klíště může být drobná nehoda, na kterou hned zapomenete, ale také vážné ohrožení zdraví. Jak moc byste se měli hmyzu a klíšťat bát?

Článek

Největší riziko, že vás bodne či kousne nějaký „hmyzák“, je během léta. Ve většině případů je to sice nepříjemné, někdy i bolestivé, ale nijak zásadní. Co když ale vaše tělo zareaguje na kousnutí či bodnutí bouřlivěji, než je obvyklé? Může se to stát lidem, kteří o své alergii už vědí, ale i těm, kdo zatím nikdy žádnou alergickou reakci neměli.

Jak se pozná alergie na hmyz

Příznaky alergické reakce jsou různé. U štípanců, kousanců a bodanců se projevuje nejčastěji déletrvajícím výrazným otokem, vyrážkou, zarudnutím a pálením v místě vpichu a okolí. Všechny tyto potíže - a mnohé další - se mohou dostavit i zcela nečekaně. Alergie totiž může propuknout kdykoli v životě! A i zcela první reakce může být velmi bouřlivá a ohrozit vás na životě. Jedná se o anafylaktický šok a u hmyzu hrozí především po bodnutí včelou.

Co to je anafylaktický šok

Jak začíná anafylaktický šok? Příznaky život ohrožující alergické reakce se dostaví během několika sekund až minut po bodnutí včelou či vosou. Může se jednat o kopřivku a svědění po celém těle, otoky různých částí těla, pocity oteklého krku (zhoršené polykání, sípání, chrapot). Potíže s dýcháním může provázet kýchání, návaly horka, mravenčení, zrychlený tep a bušení srdce, nevolnost, pocity na zvracení, dochází k poklesu krevního tlaku, mohou se rychle dostavit mdloby, ztráta vědomí, a dokonce i zástava dechu či srdce. Nečekejte, zda to „náhodou nepřejde“, reagujte rychle a ihned volejte záchranku 155!

Alergie na hmyz: kdy hrozí nebezpečí?

Bodnutí a kousnutí hmyzem není příjemné pro nikoho - ani pro zdravého člověka, natož pro někoho, kdo ví, že má sklony k alergiím, a bojí se reakce. Je přirozené, že když se k vám blíží sršeň, dostanete strach. Tak velký hmyz vzbuzuje respekt a vyvolává pocit, že jeho bodnutí musí být daleko horší a „jedovatější“ než od obyčejné vosy. Není to ale pravda. Čeho se tedy obávat?

1. Alergie na včely: čmeláka se nebojte

Jste alergičtí na včelí jed? Měli byste si dát pozor nejen na žihadlo, ale i na všechny včelí produkty. „Největším rizikem je mateří kašička: jsou v ní bílkoviny, které jsou chemicky podobné těm ve včelím jedu. Medu se naopak až tak bát nemusíte. Pokud je nefiltrovaný, může být problematický spíše pro pylové alergiky,“ říká odborník na alergie a šéfredaktor portálu ProAlergiky Michal Závacký. Samečka čmeláka se bát nemusíte, nemá žihadlo, zato kouše: je to nepříjemné, ale neškodné. Samička žihadlo má, ale používá ho spíš výjimečně.

2. Přisáté klíště: hrozí alergie na maso

Našli jste si klíště? Co nejrychleji ho vyndejte! Může přenášet lymskou boreliózuklíšťovou encefalitidu, ale může způsobit i alergickou reakci. Ovšem nejen tu, která se projeví v okolí místa přisátí. Může vám dokonce přivodit i alergii na maso! Pokud totiž bylo před vámi klíště přisáté na srně nebo kanci, přenese z nich do vás sacharid alfa-gal, na který pak váš organismus reaguje - a protože tento sacharid obsahuje i jiné červené maso, můžete začít být alergičtí i na něj! Nejprve to vypadalo, že jde o problém jen na severoamerickém kontinentu, ale v roce 2017 vědci z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích prokázali, že se alfa-gal alergie vyskytuje i u místních lesníků a lovců, kteří mívají klíšťata častěji. Přecitlivělost může propuknout i po letech, má podobu klasické potravinové alergie a hrozí u ní bohužel i anafylaktický šok.

3. Alergie na vosí jed: pozor na burčák

Lidé, kteří vědí, že jsou citliví na vosí jed, by měli vědět, že u nich alergickou reakci může spustit také konzumace čerstvé hroznové šťávy nebo mladého vína. „Zdokumentovali to lékaři ve Španělsku na základě případu pěti pacientů s alergickou reakcí po vypití burčáku, který podle rozboru obsahoval stopové množství vosího jedu. Takže jestli touto alergií trpíte, pozor na burčák,“ varuje Michal Závacký. Lidé alergičtí na vosy se často bojí pestřenek, lidově zvaných vosičky. Ty jsou ale neškodné. Na první pohled jsou daleko menší než vosa a také mají zcela odlišný pohyb letu - vznášejí se lehčeji a umějí zastavit na místě podobně jako vrtulník.

4. Alergie na sršně: není horší než jiná

Sršní bodnutí je sice o dost nepříjemnější než to od vosy, ale alergickou reakci vyvolává přibližně stejnou, a navíc jen velice vzácně, jedu mají totiž oba druhy zhruba stejně. Tohle platí pro sršeň obecnou. Po Evropě se ale šíří importovaná a nebezpečná sršeň asijská, která je agresivnější a může představovat větší riziko.

5. Alergie na komáry: dovede překvapit

Alergie na komáří štípance není běžná. Může se projevit silnější svědivostí, otokem kolem vpichu nebo kopřivkou, a to vše na větší ploše, než je obvyklé. Sice výjimečně, ale může skončit i zánětem lymfatických cév a zduřením uzlin. Souvislost s komářím bodnutím, která by vás v takovém případě možná nenapadla, poznáte podle světle červeného pruhu, který se táhne od vpichu k nejbližší uzlině. Vzácně se může objevit i dušnost nebo celková slabost.

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

I když kousnutí komárem téměř nikdy nemívá žádné následky, občas může vyvolat bouřlivější reakciFoto: namtipStudio, Shutterstock.com

Co to jsou zkřížené alergie

Podobně jako souvisí alergie na vosí jed s konzumací burčáku, může vás překvapit také zkřížená alergie. „Pokud jste alergičtí třeba na pyl, může váš imunitní systém reagovat velmi podobně i na některé potraviny, které mají s pylem určité chemické podobnosti. Časté reakce jsou například mezi pylem břízy a ořechy, jablky a peckovinami. Alergie na pelyněk se také často kříží s kořenovou zeleninou a některým kořením,“ popisuje Radka Šedivá, imunoložka a alergoložka z ambulance Synlab. Pokud jde o alergii na hmyz, pak velmi silná je zkřížená reakce mezi včelím a sršním jedem, zatímco mezi včelím a vosím jedem jen velmi slabá.

Načítám