Hlavní obsah

5 nejoblíbenějších zahradních stylů: Najdete v nich ten váš?

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídili jste si nový pozemek? Nebo máte chuť na obměnu toho stávajícího? Jestli přemýšlíte nad tím, v jakém stylu si zařídit zahradu, zkuste se inspirovat okrasnými zahradami ze zahraničí. Jaké to jsou?

Článek

Při zařizování nového pozemku není důležitý jen dům a jeho interiér, ale i zahrada. Kromě její užitkové funkce, tedy pěstování ovoce a zeleniny, si do ní chodíme také odpočinout. Proto by na vás měla působit pozitivním a uklidňujícím dojmem.

Neuškodí nabrat inspiraci ze zavedených stylů. V našich končinách se většinou nepovede napodobit konkrétní zahradu či styl jiné země do posledního detailu – vliv mají i přírodní podmínky. Proto se, pokud mluvíme o stylech zahrad, používá spíše označení zahradní aranžmá. Která jsou ta nejoblíbenější?

1. V elegantní Francii milují bylinky

Francie inspiruje celý svět v mnoha oblastech, a zahrady rozhodně nejsou pozadu. Vyznačují se elegancí, precizností a důrazem na každičký detail, zároveň ale působí klidným a uvolňujícím dojmem. Prim hrají pestrobarevné květiny jako růže, azalky, petúnie či hortenzie. Chybět nesmějí ani bylinky, ať už na záhonech nebo v květináčích. Vsaďte na levandule, tymián, šalvěj, bazalku nebo rozmarýn. Nic nezkazíte ani kamennými zídkami, cestičkami, geometricky zastřiženými keříky a proutěným zahradním nábytkem.

Foto: Shutterstock.com

Francií inspirované zahrady mívají především cestičky, geometricky střižené keříky a barevné květyFoto: Shutterstock.com

2. Italské zahrady jako místo na oběd

Na jih od naší republiky ještě chvíli zůstaneme, další inspirující zemí je totiž Itálie a její ostrovy. Zahradní styly z těchto končin jsou označované jako středomořské (to chce samozřejmě i středomořskou kuchyni). Mnohdy se podobají obrovským terasám, v jejichž centru je prostor pro jídelní stůl a kovaný nábytek. Okolí hýří barevnými květinami, které jsou nejčastěji umístěné v hliněných či keramických květináčích, případně obrůstají pergoly a zahradní oblouky. Chybět by neměla vinná réva, oleandry, kamélie a geometricky střižené keře. Jen pozor, oleandr je jedovatý, stejně jako tyhle další rostliny. 

Foto: Shutterstock.com

Kamenné cesty, příjemné posezení a květiny v květináčích - to jsou jen některé základy italských zahradFoto: Shutterstock.com

3. V Anglii vede geometrie

Anglické zahrady se vyznačují pečlivostí a precizností. Neodmyslitelně k nim patří nakrátko posečený trávník, úhledně a přesně střižený živý plot a geometricky zastřižené túje. Samozřejmostí jsou četné cestičky mezi květinovými záhony, nejčastěji vydlážděné kamenem, vysypané štěrkem nebo tvořené trávou. Z okrasných rostlin se pěstují tulipány, kosatce a anglické odrůdy růží. Do větších zahrad patří zeleninové záhony, dřevěné altánky a zahradní houpačky či lavičky.

Foto: Shutterstock.com

Anglické zahrady jsou proslulé svou precizností, geometrickými tvary a smyslem pro detail. Prvky se tu symetricky opakujíFoto: Shutterstock.com

4. Japonské zahrady vyzařují klid

Japonské zahrady bývají synonymem klidu, zenu a meditace. Zurčící potůčky, jezírka s barevnými rybkami, bonsaje, skalky, kameny a vůně borovic. Pokud se jimi chcete inspirovat, dbejte především na přirozený vzhled. Vyhněte se geometrickým tvarům, přílišné symetrii a přísným liniím. Využívejte přírodní materiály, důležitý je hlavně písek, často uhrabaný do kruhů a vlnek, a vodní jezírka či fontánky.  Vysaďte zakrslé borovice, kapradiny, japonské azalky a rododendrony, chybu neuděláte ani s pivoňkami či listnatými stromy. Dejte si pozor na přemíru dekorací. Oblíbené jsou lampy, lavičky nebo pítka na vodu.

Foto: Shutterstock.com

Japonské zahradní aranžmá sází na přirozenost a uklidňující prvky – tekoucí vodu, kameny a zeleňFoto: Shutterstock.com

5. Přírodní zahrady staví na ekologii

Stále populárnější jsou přírodní zahrady. Rozhodně se nejedná o neudržované džungle kopřiv a plevelu, ale spíše o filosofii, se kterou se k zařizování a následné péči o zahradu přistupuje. Základem jsou původní rostliny a květiny, s nimiž se můžete setkat například na loukách. Trávník se příliš často nezastřihuje a častým prvkem jsou malá jezírka či rybníčky. Důležité je také zredukování pesticidů, rozpustných hnojiv a chemikálií na minimum. Takové zahrady jsou ideální na odpočinek s kávou nebo knihou v ruce, navíc jsou velmi prospěšné pro život hmyzu.

Foto: Shutterstock.com

Přírodní zahrada rozhodně nemusí být neupravená džungle. Zaměřuje se na původní rostliny a ekologičtější přístupFoto: Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám