Hlavní obsah

Vyrobte si vlastní adventní věnec! Z těchto 9 přírodních materiálů vydrží krásný a svěží mnoho týdnů

Foto: Lazhko Svetlana, Shutterstock.com

Foto: Lazhko Svetlana, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za adventní věnec nemusíte vydávat spousty peněz, snadno si ho vytvoříte i sami. Základem je korpus, drát a zelený přírodní materiál, který vydrží krásný i v teple domova. Jaký vybrat? Možností je dost, tak se inspirujte.

Článek

Advent se blíží, a tak je nejvyšší čas uvažovat nad adventním věncem. Máte rádi živé přírodní dekorace? Pak si je můžete snadno vytvořit i sami – stačí použít materiál, se kterým se snadno pracuje, neopadává a vydrží krásný několik týdnů. Kromě tohoto zeleného materiálu budete potřebovat už jen slaměný korpus (který na rozdíl od těch polystyrenových neklouže) a zelený aranžérský drát. A až vyrobíte zelený základ, můžete věnec vyzdobit podle vlastní fantazie. Jaké přírodní materiály se hodí?

1. Jedle

Díky jedlovým větvičkám vytvoříte klasický jehličnatý korpus, který patří mezi vánoční stálice. Podle délky větviček bude věnec buď kompaktnější, nebo víc „rozcuchaný“.

  • Jedle obsahuje množství silic, které z větévek mohou vytékat a lepit, proto je lepší používat rukavice a pracovat na novinách.

2. Mech

Mechové věnce mají tajemný pohádkový nádech, a jelikož mech vydrží velmi dlouho zelený, můžete s jeho sběrem klidně začít už koncem léta. Snažte se sbírat co největší kusy a skladujte ho v prodyšném obalu, například v papírové tašce nebo přepravce.

  • Při výrobě mechového věnce postupujte stejně jako u větviček: Kusy mechu klaďte na korpus mírně přes sebe a pořádně je zajistěte aranžérským drátem.
Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Na mechový věnec se nejlépe hodí přírodní dekoraceFoto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

3. Tis

Tis sice nevytvoří příliš plastický věnec, zato můžete střídáním jeho rubové a lícové strany docílit krásný dvoubarevný efekt.

  • Tisové větvičky nepíchají, výborně se s nimi pracuje, a do výroby tak můžete zapojit i děti.

4. Túje

S tújí se pracuje velmi dobře a stejně jako tis je vhodná i pro děti a začátečníky. Vzhledem k jejím plochým větévkám je třeba dávat pozor, aby korpus nikde neprosvítal.

  • Túje je dost aromatická, pokud tedy chcete věnec umístit do malé místnosti, je vhodné k jeho výrobě zvolit jiný materiál.

5. Buxus

Toto je klasika mezi věncovými základy. Přestože se u nás buxus používá spíše na jaře a na Dušičky, i na Vánoce jeho tmavě zelené lesklé lístečky snadno vykouzlí sváteční atmosféru.

  • Buxus je celkem kompaktní, nenápadný, ale přesto hustý, a tak se při jeho dozdobení můžete víc realizovat.

6. Eukalyptus

Líbí se vám romantické střapaté věnce? Zkuste věnec z eukalyptu. Můžete ho použít buď jako doplněk dalších větviček, nebo i samostatně.

  • Pokud seženete větvičky s poupaty, není věnec dále třeba nijak moc přizdobovat.

7. Cesmína

Cesmína k Vánocům patří. Kromě krásně lesklých listů, které bývají nejčastěji tmavě zelené (ale mohou být i pěkně panašované), ozdobí korpus i červené bobulky. Věnec pak stačí doplnit třeba jen červenou mašlí a máte hotovo.

  • Listy cesmíny nepříjemně píchají, proto při práci s ní vždy používejte zahradnické rukavice.

8. Větvičky a proutí

Tenké větvičky a proutí ze stromů a keřů vytvoří věnec, který vydrží dlouhá léta a vy ho můžete každý rok dozdobit podle svého.

  • Silnější větvičky můžete nařezat na menší špalíky a spojovat je pomocí drátku. A při troše zručnosti nebudete potřebovat ani korpus.

9. Břečťan

Díky břečťanu snadno zvládnete rychlý věnec na poslední chvíli, a to i bez použití korpusu. Stačí si nastříhat zhruba metrové větve, z první umotat kruh požadované velikosti, zajistit drátkem a dále jen omotávat dalšími větvičkami.

  • Po práci s břečťanem si vždy důkladně myjte ruce a ideálně používejte rukavice, je totiž jedovatý.

Načítám