Hlavní obsah

Nejkrásnější lampy a lucerny na zahradu i terasu: Velkou parádu udělají i světýlka za dvě stovky

Foto: Westwing

Foto: Westwing

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalou atmosféru každé zahrady, terasy i balkonu dotváří navečer útulné osvětlení. A přestože je léto právě teď trochu chladnější, romantický večer s lucernami a závěsnými žárovičkami může být magický, i když budete zachumlaní pod dekou.

Článek

Skvělý a velmi praktický nápad, jak zútulnit terasu či balkon, je osvětlení. Stojací lampy, proutěné lucerny i světelné řetězy a girlandy se mohou stát nepostradatelnou součástí pohodových letních večerů. Seženete je v každém hobbymarketu, jejich cenové rozpětí je různé, ale nemusíte za ně nutně utrácet horentní sumy. Najdete i levné varianty od dvou stovek, které se hodí na okrasu zejména menších prostor. A třebaže nevydrží svítit tak dlouho (bývají na baterky), svou službu určitě odvedou.

Chcete osvětlit větší prostory či celou zahradu? Pak určitě volte kvalitnější světla, která lépe odolají povětrnostním vlivům. Toužíte-li trávit večer na zahradě nejen při světle, ale i v teple, pak je nejlepší použít venkovní ohniště.

Stojací i závěsné lampy

Máte na terase venkovní kuchyň a jídelní stůl? Pak se vám budou jistě hodit závěsná světla, která mohou být buď připojená na elektřinu, nebo fungovat na baterie. A vzhledem k nárůstu cen energií jsou poslední dobou v kurzu především chytrá ekologická svítidla napájená solárními panely, nabíjejí se slunečním svitem.

Venkovní posezení skvěle osvětlí i stojací lampy – poslouží třeba pro letní četbu v útulném křesílku pod noční oblohou. Vybírejte na to lampy z odolných materiálů, které jen tak nějaký déšť nezaskočí. Tmavé kouty rozzáří různá efektní zapichovací světýlka – mají rozličné tvary a stačí je zapíchnout do země nebo velkých květníků.

Svícny a lucerny

Tak jako balkonům a terasám sluší krásné truhlíky s letními květinami a rozkvetlými muškáty, vyšperkují je i proutěné a kovové svícny či lucerny. Hodí se k nejrůznějším stylům, jako je třeba boho, skandinávský anebo přímořský. Jejich výhodou také je, že je můžete ponechat rozsvícené i na podzim, kdy místo letniček přidáte na okrasu do truhlíků dýně.

Světelné řetězy

Řetězy či girlandy plné rozsvícených žároviček, to je ideální dekorace, která udělá za pár korun hodně muziky. Některé se dají zapojit do zásuvky, jiným stačí klasické dobíjecí baterky nebo fungují na solární panel. Lze je jednoduše omotat kolem balustrády, zábradlí, plotu, ale i vzrostlejších keříků a výsledek je okouzlující.

Obzvlášť efektní jsou světelné sítě (říká se jim i světelný závěs). Můžete je připevnit třeba na zeď: příjemně ji osvítí a poskytnou dostatek útulného světla pro večerní posezení. Tyto zářící závěsy se většinou zapojují do elektrické sítě a dokážou vytvořit přímo magickou atmosféru.

  • Nechystáte na zahradě diskotéku? Pak blikání a proměňování barev ponechte raději vánočním světýlkům a na léto volte spíše jen klasické bílé či žluté světlo.
Související témata:
Zahradní osvětlení
Světelné zdroje

Načítám