Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Vlastnoručně vypěstované okurky mají nezaměnitelnou chuť a vůni. Navíc vám dají jistotu, že víte, co jíte – bez zbytečné chemie, s láskou opečovávané od semínka až po sklenici s víčkem. Ať už máte zahradu, fóliovník nebo jen pár truhlíků na balkoně, nakládačky si můžete vypěstovat téměř kdekoliv.
Okurky patří mezi teplomilné rostliny, které vás za trochu péče odmění bohatou úrodou. Díky rychlému růstu, nenáročnosti a pravidelnému plodění se stanou vaší letní jistotou. Stačí dodržet několik základních pravidel a můžete se těšit na křupavé, chutné okurky ideální k nakládání.
Výsev, výsadba a první kroky
Okurky milují teplo a slunce. Vyberte jim proto záhon na slunném, chráněném místě. Půda by měla být humózní, dobře propustná a bohatá na živiny. Ideální je, když ji připravíte už na podzim – přidáním kompostu nebo dobře uleželého hnoje. Na jaře pak stačí prokypřit a upravit do roviny.
Semínka můžete vysévat přímo do záhonu, ideálně až koncem května nebo začátkem června, kdy už nehrozí mrazíky. Nebo si je předpěstujte doma v květináčích – začít můžete už koncem dubna. Sazenice pak přemístíte na venkovní záhon po „zmrzlých“ (kolem 15. května).
A jak na to? Semena (nebo sazenice) vysazujte do hnízd po 2 až 3 kusech, asi 30 cm od sebe. Pokud plánujete nechat okurky šplhat po opoře, ušetříte místo a zlepšíte cirkulaci vzduchu – to okurky ocení. Navíc budete mít plody čisté a snadněji sklizené.

Nakládačky je nejlepší sklízet mladé, plně nedorostlé Foto: Nazaruk Nazar, Shutterstock.com
Správná odrůda zajistí radost ze sklizně
Existuje celá řada odrůd okurek nakládaček, které se liší velikostí plodů, odolností vůči chorobám i délkou vegetace.
- Mezi osvědčené a oblíbené patří například Regina F1, která je známá svou výbornou odolností vůči plísním a pravidelným výnosem.
- Další spolehlivou volbou je Hermes F1 – raná odrůda s hladkým povrchem a chutnými plody ideálními pro zavařování.
- Skvělou volbou pro začátečníky je i Charlotte F1, která dobře snáší rozmary počasí a přináší bohatou úrodu.
Pokud hledáte něco tradičnějšího, můžete zkusit i některé nešlechtěné odrůdy, které mají výraznější chuť a bývají oblíbené v rodinných zahrádkách. Při výběru odrůdy je dobré zohlednit také to, jestli budete pěstovat na záhoně, ve skleníku nebo v nádobách – některé odrůdy jsou totiž vhodnější pro konkrétní podmínky.
Péče? Voda, výživa a láska
Okurky jsou žíznivé – zalévejte je pravidelně, ideálně ráno nebo večer, a přímo ke kořenům. Vyhýbejte se zalévání listů, aby se nepřenesla plíseň. V období kvetení můžete přidat hnojivo, třeba tekuté na zeleninu nebo výluh z kopřiv.
Rostliny si můžete lehce usměrnit – pokud se vám příliš rozrůstají, klidně zaštípněte hlavní výhon. Pomůžete tím tvorbě bočních výhonů a větší úrodě. A nezapomeňte kontrolovat rostliny kvůli případným škůdcům – hlavně sviluškám a padlí.
Sklizeň
Sklízet začnete zhruba 6–8 týdnů po výsevu. Sbírejte ideálně každý den – mladé okurky chutnají nejlépe a rostlina bude dál plodit. Ideální velikost nakládaček je kolem 6–9 cm. Jakmile je necháte přerůst, okurka ztvrdne a ztratí křupavost.
A pak už přichází ta nejzábavnější část – zavařování! Můžete zkusit klasický sladkokyselý nálev, přidat kopr, česnek nebo trochu chilli. Receptů je spousta a každý si najde ten svůj. Domácí nakládané okurky vás budou těšit nejen v létě, ale i v zimě při každém otevření sklenice.