Hlavní obsah

Jak se postarat o rajčata, papriky, okurky, aby dobře rostly

Foto: visivastudio, Shutterstock.com

Foto: visivastudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít letos radost z domácích rajčat, paprik nebo okurek? Dopřejte jim, co potřebují, a sklízejte jen zralé a zdravé plody. Podělíme se s vámi o několik osvědčených triků a poradíme, jak na to.

Článek

Rajčata, papriky a okurky mají mnoho společného. Milují teplo a slunce, potřebují hodně vody, jsou náchylné na plísně a v průběhu léta s nimi budete mít plné ruce práce. Odvděčí se vám ale neopakovatelnou chutí – jen si představte tu lahodu, když se zakousnete do právě utrženého rajčátka! Nakonec uznáte, že to za tu námahu stálo.

Rajčata se ráda sluní

Rajčata milují slunce a vodu. Ovšem pozor, nikdy vodu nelijte přes jejich listy, protože pak by snadno chytly plíseň. Zalévejte je vždy přímo ke kořenům, a to nejlépe navečer, protože voda se tak lépe vstřebá. Když budou mít málo zálivky, plody mohou praskat.

K péči o rajčata přidejte také nevyhnutelné zaštipování, při kterém zbavíte rostliny přebytečných listů a výhonků. Síla pak jde z rostliny do plodů, nikoli do listů. Rostlinu zaštípněte za sedmým až osmým vijanem (dlouhá stopka, ne které vyroste víc rajčat). Plody, které by se tvořily výše, už nemají příliš šanci dozrát. Odstraňte také spodní listy rostliny a zaštípněte boční výhony, ty se vylamují snadno rukou.

Pozor na plíseň

Rajčata jsou náchylná k plísním, a to zejména ta pěstovaná venku. Je lepší je umístit pod stříšku, ale tak, aby na ně šlo dostatek slunce. Ochránit rostlinu před plísněmi, mšicemi a molicemi pomáhá afrikán, proto neváhejte k rajčatům vždy jednu jeho sazeničku vysadit. Chuť rajčat pak zlepšuje jejich společné pěstování s bazalkou.

Foto: Digihelion, Shutterstock.com

Rajčata zalévejte ke kořenům, jinak by mohly uhnívat listyFoto: Digihelion, Shutterstock.com

Okurky chtějí pít

Také okurky potřebují dostatek vody. Zalévejte je proto denně nebo obden, a to podle počasí. Opět platí, že nejlepší zálivka je navečer. Okurky nepotřebují tolik světla a tepla jako rajčata, ale i tak se jim bude nejlépe dařit na slunném místě.

Rovněž okurky je nutné zaštipovat, protože se větví za každým listem. Vyberte si proto dva až čtyři hlavní výhony a těch ostatních se zbavte. Okurku pak přichyťte na kůl pomocí provázku, aby se pnula. Pokud ji necháte plazit po zemi, ponechejte pouze jeden výhon.

Ze škůdců sledujte především svilušky a mšice. Nejlépe proti nim pomáhá postřik. Napadené listy hned odštípněte.

Postřik z česneku a oleje

Použít můžete postřik z česneku a oleje. Najemno nasekejte asi dvacet stroužků česneku a vše zalijte půllitrem rostlinného oleje. Uzavřete v lahvi a nechte odležet dva dny na teplém místě. Pak sceďte. Můžete lehce naředit vodou, aby se vám lépe rozprašovalo. Postřik použijte jednou, opakujte po deseti dnech, pokud hmyz stále řádí.

V blízkosti okurek můžete pěstovat také bylinky, například bazalku nebo koriandr, které svou intenzivní vůní škůdce odpuzují. Krom toho okurkám prospívá blízkost mrkve, česneku, cibule nebo ředkviček. Užitečný je rovněž celer, jenž odláká bílé mušky.

Foto: Jurga Jot, Shutterstock.com

Pokud vám výhonky napadnou mšice, udělejte si postřik z česneku a olejeFoto: Jurga Jot, Shutterstock.com

Papriky chtějí teplo

Papriky jsou jižanskou zeleninou. U nás se jim daří hlavně ve skleníku. Na jejich pěstování ale nerezignujte, ani když skleník nemáte. Dopřejte jim závětrné a slunné stanoviště. Nejlepší je, když každou rostlinu vysadíte do samostatného kbelíku nebo velkého květníku.

Stejně jako u rajčat a okurek je důležitá zálivka. Papriky zalévejte aspoň pětkrát do týdne. Dbejte na to, aby substrát nikdy nebyl příliš mokrý, spíše jen vlhký. Voda je nejlepší dešťová, odstátá, nikoli studená. Papriky přihnojujte, stačí přidat obyčejný kompost, chlévský hnůj nebo další hnojiva obsahující draslík. Po něm rostou papriky mnohem rychleji, a tak se i v našich podmínkách dočkáte sklizně. Rostliny nezapomeňte podepřít. Stačí obyčejný kůl a provázek, jimiž je přichytíte.

Papriky kombinujte s celerem

I papriky hlídejte, aby vám je nenapadli škůdci a hniloby, například hniloba. Mezi nejčastější škůdce patří mšice a molice, což jsou malé bílé mušky. I proti těmto škůdcům zkuste postřik z česneku a oleje, případně použijte postřik ze zahradnictví. Z ostatní zeleniny se pak paprika snese hlavně s celerem, které může stejně jako v případě okurky odlákat bílé mušky.

Čím více péče rajčatům, okurkám a paprikám věnujete, tím lepší úrodu můžete čekat. Samozřejmě, pokud vám bude přát počasí.

Reklama

Související témata:

Načítám