Hlavní obsah

Podle čeho vybrat zahradní domek? Materiál výrazně ovlivní cenu, klíčové je pak jeho umístění

Foto: James McDowall, Shutterstock.com

Foto: James McDowall, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní domek je nedílnou součástí snad každé větší zahrady. Můžeme v něm uskladňovat nářadí, zahradní techniku i další zahradnické pomůcky, jako jsou prázdné květníky nebo hnojiva a substráty, které bychom jinak neměli kam dát. Velkou oblibu, a to nejen v teplejších zemích, mají v poslední době také tzv. domky pro hosty. Na co všechno byste se měli zaměřit při výběru?

Článek

V dnešní době jsou na trhu domky všech možných barev, velikostí a materiálů. V první řadě je třeba promyslet, k čemu všemu budete chtít domek využívat. Pokud potřebujete uschovat jen ruční nářadí a sekačku, bude stačit malý umělohmotný domek, ale v případě, že chcete domek proměnit na občasné ubytování návštěv nebo dílnu, bude vhodnější zvolit větší a dřevěný.

Načrtněte si plánek

Pokud si nejste jistí, jakou velikost zvolit, zkuste si sepsat seznam všech věcí, které v domku chcete skladovat, a načrtnout si plánek s přibližnými rozměry. Pokud plánujete skladovat i menší věci, jako jsou truhlíky, ruční nářadí, hnojiva atd., můžete do domku přidat regál, do kterého vše naskládáte. Chcete-li mít domek jako dílnu, ubytování pro hosty nebo vlastní „trucovnu“, musíte dát při koupi pozor především na výšku, která bývá udávána v nejvyšším bodě a směrem k bočním stěnám se u domků se sedlovou střechou snižuje.

Foto: Peter_Fleming, Shutterstock.com

Dřevěný domek funguje i jako okrasa zahradyFoto: Peter_Fleming, Shutterstock.com

Kam se zahradním domkem

Vhodné umístění je klíčové a musíte ho dobře promyslet ještě před koupí. Snažte se ho umístit na zastíněné místo, ale kvůli možnému poškození větvemi a ptáky ne přímo pod strom. Pokud bude domek na hodně viditelném místě, je vhodné zvolit nějaký estetičtější (například dřevěný), nebo ho alespoň nechat porůst popínavkami, aby v zahradě na první pohled tolik nevyčníval. Je také nutné počítat s případným stavebním povolením. To budete potřebovat, pokud bude domek méně než dva metry od sousedního pozemku nebo bude mít přes 25 metrů čtverečních. Domek musí stát na pevných základech, a je proto nutné zvolit vhodný podklad. Ideální je betonová deska, zámková dlažba nebo samostatný rošt.

Plechové domky

Výhodou domků z pozinkovaného plechu je jejich snadná údržba a nižší pořizovací cena. Vyrábí se v mnoha velikostech a barvách a jsou odolné jak proti povětrnostním vlivům, tak proti slunci a dešti. Nevýhodou je, že nejsou příliš vzhledné, a jelikož nemají žádná okna a v létě v nich bývá vedro, hodí se skutečně jen k uskladňování věcí. Jejich montáž je snadná a až na případné omytí hadicí nepotřebují žádnou větší údržbu.

Foto: rawf8, Shutterstock.com

Nižší cena, oproti dřevěnému, je velká výhoda plechového domkuFoto: rawf8, Shutterstock.com

Plastové domky

Také plastové zahradní domky nevyžadují údržbu a sestavit je zvládne téměř každý. Dodávají se v různých dekorech a na rozdíl od těch plechových mohou mít i okna a jsou velmi lehké, což ovšem může být ve větrném počasí nevýhoda. Existují ale i plastové domky, které mají kovové výztuhy, a jsou tedy těžší, stabilnější a odolnější. Druhy použitých plastů bývají různé - od lehkého polykarbonátu až po materiály, které mají podobné vlastnosti a vzhled jako dřevo.

Dřevěné domky

Dřevo je nejekologičtější a nejestetičtější ze všech materiálů, které se na domky používají, ale bývá také nejdražší (jak ošetřit dřevěné prvky na zahradě). Jelikož je to přírodní materiál a většinou se prodávají neošetřené, musíte myslet na jejich povrchovou úpravu. Dřevo musíme nejdříve naimpregnovat a poté dále opatřit lazurou, lakem nebo voskem a jednou za pár let dle potřeby nátěr opakovat. Tím zajistíte jeho správnou funkci, odolnost a také delší životnost. Vybírat můžete z velkého množství rozměrů a existují i firmy, které se specializují na domky vyráběné přímo na míru. Součástí domků může být i různé příslušenství, jako například police, regály nebo teráska, na které se dá za deštivého počasí sedět. Větší dřevěné domky je možné využít jako útulné ubytování pro hosty, pracovnu, dílnu nebo třeba klubovnu pro děti.

TIP: Existují i dělené zahradní domky, kdy jedna část slouží na uskladnění zahradního náčiní a druhá se dá využít jako letní obývák.

Související témata:
Zahradní domky

Načítám