Hlavní obsah

Truhlíky na okna nebo balkon? Myslete nejen na sluníčko

Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se osázet truhlíky? Při výběru květin byste měli myslet na více parametrů, než jen jaké vyberete druhy a barvy. Co ještě hraje důležitou roli a na co nesmíte zapomenout?

Článek

Rozhodli jste se, že si letos poprvé osázíte truhlíky na okna nebo jimi zkrášlíte svůj balkon? Než se do toho pustíte, je dobré si vyjasnit několik věcí, například na kterou světovou stranu vedou vaše okna, kolik času chcete péči o rostliny věnovat nebo jak často chcete sazeničky obnovovat. Jen tak vyberete vhodné rostlinky a správné typy truhlíků či květináčů.

Slunce, nebo stín?

Ptáte se, jak poznáte, zda na balkon svítí slunce hodně, nebo málo? Jedině pozorováním. Až bude slunečný den, podívejte se několikrát během něj, kdy a kam dopadají sluneční paprsky. Na východní stranu svítí slunce ráno, zatímco na západní pozdě odpoledne a večer. Nejvíce sluníčka jde na jižní stranu, zatímco ta severní bývá chladnější a stinná. Podle toho pak už snadno vyberete rostliny, které budou na daném místě dobře prosperovat.

Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Při výběru rostlinek je třeba zohlednit, zda jim svědčí spíše slunce, nebo polostínFoto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Jak vybírat rostliny

K tomu, které druhy rostlinek zasázíte do truhlíků nebo květináčů, můžete přistupovat ze dvou hledisek. Už jste si zjistili, které místo je slunné hodně a které málo, a vy si podle toho vyberete v obchodě takové rostliny, aby se jim tam dobře dařilo. Nebo to můžete vzít opačně. Rozhodněte se předem, které květiny si chcete zasadit, a teprve potom pro ně vyberete vhodné místo na některém z venkovních parapetů (jak si udělat na parapetu minizahrádku).

Co se týče konkrétních druhů rostlin, v případě slunečných míst se vždycky vyplatí vsadit na jistotu a pořídit si muškáty, petúnie, surfinie nebo million bells. Neměli byste ale zapomenout ani na lobelky, gazánie nebo lichořeřišnice. Ve stínu a polostínu se bude dařit spíše begóniím, drátovci, bohyšce, vějířovce či barvínku. Nicméně zahradnictví a hobby markety nabízejí spoustu dalších druhů rostlin, kterými se dají ozdobit venkovní truhlíky.

Nejlépe vypadá trojice

Určitě chcete, aby rostliny v květináčích a truhlících dobře prosperovaly i v horkém létě. K tomu můžete snadno přispět i tím, že je správně zkombinujete. Doporučuje se použít alespoň tři druhy a vybírat je podle toho, aby jeden celému aranžmá dominoval (například muškát) – měl by být o něco vyšší než ty ostatní. Potom byste měli do truhlíku zasadit převislou rostlinu, která vytváří tzv. vodopád (například zelenec) a na vyplnění, aby zemina tak rychle nevysychala, se hodí přidat nízkou rostlinu, třeba rozchodník. Truhlík pak působí harmonickým a vyváženým dojmem.

Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Slunné stanoviště ocení také okrasné sedmikrásky a maceškyFoto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Top jsou samozavlažovací nádoby

Nepodceňujte ani výběr vhodné nádoby na pěstování. Před výsadbou si nastudujte, kolik prostoru která rostlina potřebuje na kořenový bal a správný růst. K dostání jsou speciální nádoby odolné proti mrazu, které jsou vhodné pro celoroční použití. Běžnější jsou plastové, terakotové nebo keramické květináče či truhlíky. Nejlepší volbou jsou však samozavlažovací nádoby, které zajistí rostlinám dostatek vláhy na několik dnů. Nesmíte zapomenout ani na závěsné květináče, které ušetří místo na balkoně.

Když nemáte dost času

Výběr rostlin i nádob určitě ovlivní i skutečnost, kolik energie a času chcete věnovat jejich péči. Pokud věčně nestíháte, asi pro vás bude nereálné se pravidelně věnovat odstraňování suchých květů a lístků, vyberte si sukulenty anebo věčně zelené rostliny (dichondru či krásnohlávek). Zároveň záleží na tom, zda chcete obsah nádob každý rok obměňovat, v tom případě vsaďte na jednoleté rostliny jako petúnie, surfinie, lobelky apod., nebo jestli dáte přednost pohodlnější, trvanlivější variantě a zasadíte víceletky, jež přežijí i zimu, například muškáty, levandule či vřes.

Na balkoně můžete pěstovat i bylinky, rozmístěte je podle světových stran.

Reklama

Související témata:

Načítám