Hlavní obsah

Sezona rajčat začíná. Jak se v nich vyznat, která patří na chleba a která jen na vaření

Foto: vlalukinv, Shutterstock.com

Foto: vlalukinv, Shutterstock.com

Existuje nepřeberné množství tvarů, barev, velikostí a chutí, ale orientovat se v rajčatech není vždy snadné. Stejně jako vybrat odrůdu, která nejlépe poslouží zamyšleným účelům. Ať už budete rajčata používat do salátu nebo na kečup, tento stručný přehled vám při výběru pomůže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ať už máte skleník, nebo jen užitkové záhony, existuje několik druhů zeleniny, které jistě vysadíte každý rok. Mezi nejpopulárnější patří bezesporu rajčata, jejichž chuť a vůně neodmyslitelně patří k létu. Zkuste trochu experimentovat a vysadit některý z méně tradičních kultivarů. Pokud již máte svého favorita, můžete i tak vysadit alespoň jednu nebo dvě jiné odrůdy, mohou vás mile překvapit.

„Nebojte se občas zkusit i něco zcela netradičního,“ radí pěstitelka rajčat Jana Kolářová. „Příjemným překvapením může být například liči rajče, má příjemně sladkou chuť a spoustu semínek, která můžete v dalším roce snadno využít k předpěstování sazeniček.“

Keříčková rajčata

Tento druh rajčat nepotřebuje oporu a jak název napovídá, jejich růst je košatý. Spousta kultivarů je vhodná jako tzv. balkonová rajčata, tedy k pěstování v nádobách. Sázkou na jistotu jsou velmi univerzální červená balkonová cherry rajčátka odrůdy Vilma nebo žlutá odrůdy Aztec. Pokud chcete experimentovat, zkuste třeba převislý keříčkový druh Tumbling Tom, který je v červené i žluté variantě a hodí se do závěsných nádob.

Tyčková rajčata

Tyčkovým druhům je nutno zajistit oporu, necháte-li je totiž volně plazit po zemi, hrozí jim mnohem více plísňových chorob a také hniloba. Také je nutné je na rozdíl od keříčkových druhů zaštipovat a vylamovat, aby směřovaly svou energii do plodů a ne do listů a postranních výhonů. Nalezneme mezi nimi oblíbenou původní československou odrůdu stupické polní rané, která získala díky svým vlastnostem věhlas mezi pěstiteli po celém světě. Velmi dekorativní a také sladké je rajče red cherry, které tvoří velmi dlouhé výhony obsypané malými červenými rajčátky. Mezi tyčková rajčata patří i odrůdy tvořící obří plody – tzv. masitá rajčata, která jsou vhodná spíše na tepelnou úpravu než na přímou konzumaci.

Foto: Paul Maguire, Shutterstock.com

Tyčková rajčata potřebují oporuFoto: Paul Maguire, Shutterstock.com

Divoká rajčata

Hitem posledních let jsou divoká rajčata, tedy původní druh rajčat, který není tak náchylný k plísni a má sladkou chuť. Plodů bývá méně a jsou menší než ta kultivovaná, můžete si je ale snadno vypěstovat každý rok z vlastních semínek a také nejsou na pěstování tak náročná jako klasická rajčata - potřebují pouze dostatek živin a vláhy. Lze je použít na vaření, k okamžité spotřebě nebo třeba na sušení.

Rajčata bílá, růžová a fialová

Červená a žlutá rajčata jsou již běžnou součástí našich zahrádek a balkonů. Existují ale i méně známé barevné varianty, které kromě lahodné chuti nabízejí při dozrávání nevšední podívanou. V poslední době jsou populární zejména černá rajčata (například Black Cherry, Dark Galaxy nebo Chocolate Cherry), která vznikla křížením fialových a červených odrůd a díky své aromatické a bohaté chuti se hodí zejména do salátů.

Často pomíjenou barvou rajčat je zelená, oblíbená je velká masitá odrůda Mystery Green, nebo Verte Zebre Cherry. Dalšími velmi dekorativními a vzácnějšími barvami rajčat jsou bílá (White Beefsteak), růžová (Bührer-Keel, Roselady) nebo fialová (Purple Boy).

Načítám