Hlavní obsah

3 způsoby sušení rajčat a jejich (ne)výhody: v troubě, na slunci i v sušičce

Foto: Seva_blsv, Shutterstock.com

Foto: Seva_blsv, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rajčata jsou sice nejlepší právě utržená, ale mohou být zpracována do trvanlivé podoby, která nás v zimních měsících přenese zpět do slunné zahrady. Sušení rajčat je nejen praktickým způsobem, jak snížit velikost zásoby, ale také příležitostí proniknout do světa intenzivní chuti a vůně.

Článek

Když se řekne léto, většinu z nás napadnou pikniky, zahrady plné květin a samozřejmě – rajčata. Tyto šťavnaté plody jsou jedním z nejběžnějších úlovků zahrádkářů, a přestože je můžeme snadno zakoupit i mimo sezonu, nic nepřekoná čerstvou radost z vlastnoručně utržených plodů. Pokud se vám podaří vypěstovat víc rajčat, než sníte, můžete je na zimu uchovat tím, že je usušíte. Sušená rajčata jsou vynikající přísadou do mnoha pokrmů a jejich příprava je snadnější, než byste si možná mysleli.

Sušení rajčat v troubě

Pokud jste začátečník, sušení rajčat v troubě je skvělým způsobem, jak se s tímto způsobem uchování úrody seznámit. Začněte tím, že rajčata nakrájíte na tenké plátky a zbavíte se jejich vnitřních částí (semínek). Předehřejte troubu na nízkou teplotu kolem 90 °C a pokládejte plátky rajčat na pečicí papír v jedné vrstvě. Přidejte trochu soli, pepře a oblíbených bylinek a dejte rajčatům čas se vysušit. Během několika hodin (záleží na obsahu vody v plodech, ale také na druhu nebo na vašich preferencích, zda máte raději sušená rajčata šťavnatější, nebo naopak) se promění v koncentrovanou sladkou pochoutku, kterou můžete skladovat v nádobách s uzávěrem nebo zalít olejem pro delší trvanlivost.

Tip: Rajčata můžete sušit i rozkrojená na poloviny, jen to bude déle trvat. I v tomto případě je však zbavte semínek.

Sušení rajčat na slunci

Tradiční způsob sušení rajčat spočívá v tom, že je necháte vysychat na slunci. Tato metoda vyžaduje hodně slunečního svitu a tepla, což ji činí ideální volbou pro teplé letní dny. Rajčata opatrně nakrájejte a odstraňte semínka. Položte je na rošty, které umístěte na slunné místo. Pravidelně rajčata otáčejte, aby se sušila rovnoměrně. Pokud se nevysuší během jednoho dne, večer je přeneste dovnitř, abyste je ochránili před vlhkostí. Ráno je opět vraťte na slunce. Tento tradiční postup si sice vyžádá více času a péče, ale výsledek stojí za to – získáte rajčata s intenzivní chutí slunce.

Foto: images72, Shutterstock.com

Semínka v rajčatech zadržují větší množství vody, takže pokud je v plodu necháte, prodlouží se čas sušeníFoto: images72, Shutterstock.com

Sušení rajčat v sušičce

Moderní technologie nám umožňuje snadno usušit rajčata za pomoci sušičky na ovoce a zeleninu. Tento způsob je rychlý a efektivní. Rajčata nakrájejte na plátky a vyložte je na mřížky sušičky. Nastavte teplotu přibližně na 50-60 °C a nechte sušičku pracovat několik hodin. Díky kontrolovaným podmínkám ztratí rajčata vlhkost a zůstanou plná chuti. Sušená rajčata ze sušičky si můžete uschovat ve sklenicích s uzávěrem a dopřát si je, kdykoli na vás přijde chuť.

Načítám