Hlavní obsah

Na co dát pozor při plánování kuchyně? Správné rozvržení, ale také barevnost a praktičnost

Foto: StockPhotoDirectors, Shutterstock.com

Foto: StockPhotoDirectors, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánování kuchyně není radno podcenit. Jde o místo, které budete využívat mnoho let, a to každý den. Je určitě snadné nechat se strhnout nádhernými návrhy, ale důležité je se zamyslet nad jejím celkovým využitím, praktičností, ale také designem, který se vám jen tak neokouká.

Článek

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství variant, ze kterých můžete při výběru nové kuchyňské linky vybírat. Když k tomu pak přidáte ještě velikost, tvary a vybavení skříněk, stává se z plánování kuchyně úkol hodný mistra. A jelikož má být kuchyň především praktická, zde je několik tipů, na co se zaměřit.

Rozvržení

„Než vyrazíte do kuchyňského studia, vezměte metr, papír a tužku a nakreslete si půdorys místnosti, kde bude kuchyňská linka umístěna,“ radí na úvod Filip Císař, vedoucí Kuchyňské akademie XXXLutz. Díky tomu snadno poznáte, zda budoucí kuchyň snese umístění do L nebo U, nebo bude muset být pouze rovná. Do plánku nezapomeňte vyznačit údaje o instalaci vody, elektřiny či plynu i odtahové roury k digestoři.

Samotné rozvržení a také ergonomie hrají v praktičnosti kuchyně hlavní úlohu. Je třeba dodržovat pravidlo kuchyňského trojúhelníku - zóny skladování potravin, mytí a vaření by měly mezi sebou mít cca 1,2 metru. Důležitá je také výška spodních skříněk a výška zavěšení skříněk horních - vše je třeba přizpůsobit přímo k vaší výšce. „Tady už přicházejí ke slovu individuální požadavky majitele. Podle jeho výšky a preferencí se plánuje výška pracovní desky, podle počtu členů domácnosti pracovní plocha, úložné prostory, vybavení,“ vypočítává Filip Císař.

Výška postavy vs. výška pracovní desky

  • Vaše výška: 150-160 cm

82 cm od podlahy

  • Vaše výška: 160-170 cm

86 cm od podlahy

  • Vaše výška: 170-180 cm

91 cm od podlahy

  • Vaše výška: 180-190 cm

94 cm od podlahy

Velmi oblíbenými jsou v posledních letech kuchyňské ostrůvky, které ovšem při špatném plánování mohou praktičnost i vzhled kuchyně značně narušit. Problémem bývá především přecenění prostoru, v němž je po instalaci ostrůvku nesnadný pohyb a manipulace při vaření, především, otevřete-li navíc třeba šuplík, sporák nebo skříňku.

Barva a materiál

Nebudeme si nic nalhávat. Výsledek do značné míry asi ovlivní cena. Od té se bude odvíjet nejen výběr materiálů, ale také doplňků, prolisů na skříňkách, spotřebičů nebo vychytávek, jako jsou zabudované zásuvky či tlumené pojezdy. Myslet musíte i na obyvatele domácnosti. Pokud máte v domácnosti mazlíčky a děti, není příliš vhodný lesklý dekor, na kterém je vidět každý otisk.

Z materiálů vedou lamináty a kompozitní dřevo (nebo masiv – především na dvířkách). Všechny zmíněné můžete snadno ladit s přírodními materiály (nebo jejich imitacemi), jako je sklo, mramor nebo kámen. Platí pravidlo dvou barev - dvě barvy nebo jejich odstíny stačí. Kontrast můžete dodat například černými či zlatými úchytkami. Opět záleží na stylu budoucí kuchyně. Dřevo ale vždy vnese do místnosti dotek útulnosti.

Pracovní deska

Několik let vedou desky laminátové – jsou odolné a snadno se udržují. Plusem je i jejich cena. „Velmi dobře si také stojí kompozit neboli umělý kámen a v poslední době kompaktní laminát neboli kompakt. Je velmi odolný a lze ho využít i jako obklad na zadní stěnu linky. Ve srovnání s pracovními deskami ze dřeva nebo kamene, které je třeba pečlivě udržovat a být při práci na nich opatrnější, mají tyto nové materiály velkou část trumfů na své straně,“ říká Filip Císař.

Spotřebiče a vychytávky

Asi vás nepřekvapí, že vedou ty vestavné, které nenarušují celkový vzhled kuchyňské linky. Při jejich výběru je důležité jejich rozmístění. Nejde jen o dodržení pravidla trojúhelníku, ale také o správnou výšku. V několika posledních letech se změnilo umístění trouby do zhruba výšky očí, takže se nemusíte shýbat a snadno do ní vidíte. U myček je pak možnost vysunutí regálu s nádobím směrem nahoru, což ocení zejména osoby vyššího vzrůstu. Pamatujte, že šuplíky jsou vždy praktičtější než skříňky. Důležité je i dostatečně velké místo na odpad, především na ten tříděný.

Načítám