Hlavní obsah

Nové obklady v kuchyni nebo koupelně levně a bez bourání? Vezměte do ruky barvu a váleček!

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zasloužila by si vaše kuchyň nebo koupelna nějakou změnu, ale nemáte na to momentálně peníze? Možná by stačilo pár plechovek barvy a mohli byste celé místnosti dodat nový vzhled a o pár let prodloužit dobu, kdy už bude opravdu nutné investovat do nové. Umíte natřít kachlíčky a obklady?

Článek

Chtěli byste, aby dostala vaše kuchyň nebo koupelna nové barvy a modernější vzhled? Vyměnit obklady nebo nábytek je ale drahé, takže je lepší přiložit ruku a váleček nebo štětku k dílu a udělat alespoň krásný nový nátěr. Je to levná a rychlá varianta nákladnější renovace.

Jakou barvu vybrat

Starší obklady jsou sice funkční, ale časem ztrácejí původní krásu a věk už nezapřou. Pokud se rozhodnete pro renovaci nátěrem, hledejte barvy určené na keramické povrchy, jako je dlažba, terakota, mozaika a podobně. Zvolit můžete i barvy s označením renovační.

Vždy by mělo jít o barvy s vysokou přilnavostí a dostatečně krycí, voděodolné a zároveň omyvatelné, které odolají různým skvrnám a čisticím chemikáliím. Důležité je, aby se dal natřený obklad dobře udržovat. „Čistitelný interiérový nátěr vytváří povrch, který odolá nejen různým druhům skvrn, ale i dezinfekčním přípravkům. Díky hypoalergenním vlastnostem je vhodný i pro alergiky. Nátěr se hodí pro nanášení svépomocí, protože velmi dobře kryje, snadno se aplikuje a je vysoce paropropustný,“ radí Martin Čížek, technický poradce značky Primalex.

Jak natřít obklady a kachlíčky

  • Dlaždice důkladně omyjte a zbavte mastných skvrn a plísní. Kdybyste je tam nechali, bude se z nich barva loupat. Důkladně očistit musíte i spáry.
  • Po omytí a osušení dlaždic nalepte ochrannou pásku tam, kde je to zapotřebí: například podél stěny či dveřních rámů.
  • Poškozené nebo popraskané dlaždice opravte voděodolným keramickým tmelem, po zaschnutí ho obruste, obklad očistěte od prachu a teprve pak natírejte. Jak vyměnit rozbitou dlaždici?
  • K natírání se hodí štětec nebo váleček. Váleček nanese barvu přesněji a nedělá tolik šmouhy, štětec se hodí na spáry.
  • Jako první natřete spáry a spoje malým štětečkem, teprve pak jděte na dlaždice s válečkem. Natírat lze tahem nahoru a dolů nebo křížem.
  • První vrstvu byste měli udělat podkladovým nátěrem, teprve na něj naneste finální barvu. Podkladová vrstva zaručí, že další nátěr lépe přilne a bude i lépe vypadat.
  • Asi půl hodiny po posledním nátěru opatrně odstraňte malířskou pásku, aby po úplném zaschnutí novou vrstvu nepoškodila.
Foto: Natálie Hrdá

Trocha času, bílá barva a pár doplňků a ze starší koupelny je moderní, aniž byste museli bourat nebo zásadně investovat.Foto: Natálie Hrdá

Na co pozor při natírání obkladů

Vždy si přečtěte návod a dodržujte pokyny: čím a jak barvu nanášet a jak dlouho nechat zasychat jednotlivé vrstvy. „Postačit by měly dvě vrstvy nátěru s odstupem alespoň čtyř hodin,“ radí Radek Kříž, technický poradce značky Balakryl. Zajímat by vás měly i podmínky v místnosti, kde s barvou pracujete: Vlhkost by v době natírání neměla překročit 70–80 % a teplota by se měla pohybovat mezi 24–28 °C. Závisí na tom rychlost schnutí.

Tipy od designérky

Bohaté zkušenosti s renovací koupelen a kuchyní má interiérová designérka Natálie Hrdá: „Ze zkušeností doporučuji použít malý pěnový váleček, se kterým jde barvení jedna báseň. Nedokonalosti pak ladím štětečkem, a to až v úplném závěru, kdy barva zaschne. Pokud zvolíte barvu ředitelnou vodou, je zapotřebí více vrstev, ale zase se vyhnete dlouhému schnutí i silnějšímu zápachu.“ Zato dlaždice natřené vodou neředitelnou barvou potřebují delší dobu větrat.

Potřebujete trochu inspirace? Trendy v koupelnách 2023 a kuchyňské trendy 2023

Načítám