Hlavní obsah

Nová kuchyň v pěti krocích: Poradíme, co promyslet předem a na co si dát pozor

Foto: Victoriia Kovalchuk - Gettyimages.com

Foto: Victoriia Kovalchuk - Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na pořízení nové kuchyně nebo její rekonstrukci? Pak byste si měli pořádně promyslet pár věcí předem, než vyrazíte do prodejny či studia. V první řadě se zaměřte na styl, teprve pak uvažujte nad uspořádáním. Máme pro vás praktické rady a tipy.

Článek

Hned na začátku byste si měli uvědomit, že novou kuchyň většinou zařizujete na několik let dopředu, někdy i na celý život. Jde o prostor, který v domácnosti slouží všem jejím členům, a říká se, že je srdcem domova. Často bývá kuchyň propojena s obývacím pokojem, se kterým by měla ladit. Proto je důležité si vybrat nejprve celkový styl a následně promyslet uspořádání. Poradíme vám v pěti krocích, jak na to.

1. Prostor 

Měly byste mít jasnou představu o tom, zda bude sestava do U, budete mít v kuchyni ostrůvek, jestli chcete skříňky až po strop, nebo budou naopak nízké a otevřené. „Při plánování kuchyně je dobré začít změřením celé místnosti. Změřit se musí nejen její celkové rozměry, ale i všechny výklenky, šikmé plochy či atypická zákoutí. Vedle toho je nutné zkontrolovat rozmístění inženýrských sítí, tedy elektřiny (zásuvky, vypínače), vody, plynu a případně i odtahu pro odsavač par. Preciznost je při plánování kuchyně na míru opravdu důležitá, proto se vyplatí využít služby profesionálů,“ radí Andrea Štěpánová, marketingová ředitelka společnosti Asko Nábytek.

Pečlivě zvažte, v jaké výšce a šířce namontujete horní skříňky, abyste na ně pohodlně dosáhli. V domácnostech, kde v kuchyni vaří hlavně vyšší lidé, je dobré zvážit i zvýšenou polohu dolních skříní s pracovní deskou, aby se k ní nemuseli příliš ohýbat. Dnes už se dá vše uzpůsobit na míru.

Foto: XXXLutz

Líbí se vám víc moderní, nebo venkovský styl? I to je potřeba dopředu promysletFoto: XXXLutz

2. Styl a barvy 

Uvědomte si, jaký styl preferujete, a poraďte se o něm s celou rodinou, zda všichni souhlasí. Existují dvě základní cesty, kterými se vydat. Jde o moderní styl, kde je hlavní jednoduchost, čisté linie, velká dvířka a praktické vychytávky, nebo venkovský styl, jenž se vyznačuje důrazem na přírodní materiály, prolisy na dvířkách či zemitými barvami. Záleží na tom, co koresponduje s vaším životem.

Co se týká barevnosti, vybírejte podle pocitů. Někdo je milovník bílé a fialové v duchu Provence, jiný má rád výrazné barvy kuchyní a další preferuje čistý, jemný skandinávský styl. Většinou se ale do kuchyní volí maximálně dvě barvy, které se kombinují se dřevem a kamenem.

3. Pracovní deska 

U pracovní desky je nejdůležitější materiál a barevnost. Nejkomplikovanější na údržbu je černý lesklý povrch a tmavý lesklý obecně, naopak nejsnazší na údržbu jsou matně lakované povrchy s úpravou proti otiskům, které ocení především rodiny s dětmi. Na světlejších deskách není hned vidět každý drobeček.

U pracovní desky záleží i na výběru materiálu, který se liší v ceně. Připlatíte si třeba za mramor, který dokonale vynikne v bílých kuchyních, levnější bude lamino. Je nutné počítat také s prostorem na dřez, který je součástí takzvaného kuchyňského trojúhelníku. Jde o optimální rozložení mezi mycí zónou, kde je dřez i myčka, varnou zónou a chladicí částí s lednicí.

Foto: Westwing

Součástí pracovní plochy je i varný prostorFoto: Westwing

4. Dřez 

U dřezu se zamyslete nad tím, jak velký by měl být, aby se vám v něm pohodlně myly i velké kastroly. Spousta mladých párů si při prvním zařizování kuchyně pořídí menší dřez, ale s rozrůstající rodinou zjistí, že by se hodil už větší. V poslední době je také oblíbený takzvaný zapuštěný dřez v pracovní desce, který nemá okraje, takže pomůže lépe udržet čistotu na ploše.

Zaměřte se na hloubku a materiál. Nejčastější volbou je nerez díky nízké ceně a odolnosti vůči korozi, další je granit, který je odolnější proti poškrábání, ale zase si trochu připlatíte. Můžete ještě vybrat dřez z keramiky a přírodního či umělého kamene. Tam je výhodou i větší výběr barev.

Foto: Ikea

Trend poslední doby? Vestavný zapuštěný dřezFoto: Ikea

5. Spotřebiče

V neposlední řadě je dobré vybrat správné spotřebiče, které vám v kuchyni usnadní spoustu práce klidně na několik let. Dnes už máte spoustu možností a záleží jen na stavu vašich financí. Hlavní je ale lednice, u které se musíte rozhodnout, zda ji nechat vestavnou, nebo bude stát samostatně. U vestavných však počítejte s tím, že jsou o něco méně prostorné.

Na co myslet při výběru kuchyně

Než vyrazíte do studia, měli byste být schopni prodavačům nebo designérům říci, kde se nachází instalace vody, elektřiny a plynu a kde je odtah k digestoři. Poraďte se také s odborníky o výběru digestoře, není nic horšího, než když vám výsledný dojem zkazí hodně hlučná digestoř. Nezapomeňte rovněž na dostatečné osvětlení. Praktická jsou LED světla umístěná zespodu horních skříněk, která osvětlí pracovní prostor i varnou desku či sporák.

K rozhodování a výběru nové kuchyně vám pomohou pro lepší představu také hotové kuchyňské sestavy, které si nejlépe prohlédnete v obchodech s nábytkem a designových kuchyňských studiích. Tam vám také zhotoví na míru 3D návrhy, které začínají vizualizací prostoru, do něhož bude vaše vysněná kuchyň umístěná. Je ale potřeba, abyste si s sebou přinesli přesné rozměry kuchyňského koutu včetně linky.

„Vždycky když začínám s klienty plánovat jejich novou kuchyni, se ptám, co jim nevyhovuje nebo chybí v té stávající. Z toho pak vycházíme a snažíme se to do plánu zapracovat. Například pokud nyní mají sice tři pracovní plochy, ale všechny krátké, navrhnu raději jeden velký pracovní prostor. Řada lidí nemá představu, jaké jsou aktuální možnosti řešení rohových prostor oproti době, kdy si kuchyň zařizovali naposledy,“ upozorňuje Filip Císař, vedoucí Kuchyňské akademie XXXLutz.

Načítám