Hlavní obsah

Novostavba na slovenském venkově jako by vrostla do okolních luk a polí

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci slepé ulice, kde už začínají pole a louky, stojí obdélníkový dům, jenž jako by vrůstal do okolní zeleně. Manželé, kteří jsou oba povoláním architekti, si na slovenském venkově zařídili bydlení nabízející autentický zážitek z prostoru.

Článek

Jejich dům je vlastně takovým živoucím portfoliem. Manželé Marek a Monika Ivankovi založili ateliér Monmar a svůj rukopis vtiskli novostavbě v malé obci Skalka. Protože takhle má dle jejich přístupu ideální bydlení vypadat, nezdráhají se své klienty po svém domově provést. Novostavbu projektovali tak, aby v ní dohromady fungovala rodinná zóna s pracovní částí a ateliérem.

Tradiční způsob bydlení

Rodinný dům v malé obci Skalka má jednoduchý obdélníkový půdorys, sedlovou střechu a je především plně funkční. Leží na konci slepé ulice, na niž bezprostředně navazují pole a louky. Díky přímému kontaktu s okolní zelení, ale také minimalistickému řešení působí, jako by z ní přirozeně vyrůstal. Východiskem pro finální projekt byly hlavně dispoziční a estetické požadavky vycházející z představy tradičního způsobu bydlení v rodinném domě. Vznikl tak racionální rodinný dům, který vypovídá o charakteru stavebního objektu a respektuje lokální architekturu.

Ať přirozeně stárne

Z exteriéru tvoří povrch domu bílé tradiční omítky doplněné o provětrávané fasády z modřínových desek bez povrchové úpravy. Ty podléhají půvabnému, přirozenému stárnutí, čímž časem ještě více podpoří splynutí domu s okolním prostředím. Jako střešní krytinu zvolili majitelé a architekti v jednom falcovaný šedý plech. Jednoduchost a inklinace k přírodě jsou patrné také v interiéru. Jde o kombinací dřeva, bílé omítky a přírodních materiálů. Černé doplňky ji v tomto směru podtrhují a nechávají vyniknout prostor.

V centru je galerie

Dispozice domu je velmi jednoduchá a vzdušná. Podlaží domu se skládají z prvního nadzemního podlaží a podkroví, přičemž tyto dva prostory splynou v místě galerie. Prostor obývacího pokoje se otevírá přes dvě podlaží až do sedlové střechy, jejíž konstrukci autoři nechali přiznanou. Maximální prosklení na celou šířku místnosti obývacího pokoje a kuchyně s jídelnou umožňuje vizuální propojení interiéru s venkovní krytou terasou a zahradou. Zajímavostí je i pochozí síť, která vyplňuje oblast v podkroví a slouží také k relaxaci.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění DOX.

Načítám