Hlavní obsah

Místo sedačky pódium. Prvorepublikový byt zrekonstruovali od základu, ale s citem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Poslední patro prvorepublikové vily v Černošicích kdysi sloužilo jako letní byt. Dlouho ovšem zel prázdnotou, než si ho jako své místo k životu vybrala mladá majitelka. Přála si rekonstrukci s ohledem na genius loci domu, ale zároveň si vysnila i jeden vtipný prvek jakožto základ obývací části.

Článek

Byty v prvorepublikových vilách mívají nezaměnitelné kouzlo, které osvícený majitel a architekt zpravidla respektují a chtějí ho zachovat. Bylo to tak i v případě rekonstrukce podkrovního bytu ve vile v Černošicích. O zásadní technické i designové úpravy se postaral architekt David Kačaba z Nuo studio.

Všechny příčky musely pryč

V první řadě bylo nutné přijít s několika technickými řešeními, tedy prostory včetně podkroví zaizolovat a vytvořit novou topnou soustavu. Druhou výzvou pak byly dispoziční úpravy. Vzhledem k tomu, že majitelkou je mladá žena, navržená dispozice zohledňovala budoucí založení rodiny.

V současném obývacím pokoji vybourali všechny příčky, které původní prostor zbytečně dělily a zatemňovaly a obecně nevyhovovaly současným nárokům na život a bydlení. Jejich odstraněním vznikl prosvětlený velkorysý prostor, který rozděluje jen nábytková stěna s knihovnou doplněná o barové sezení. Do vzniklé niky na protější stěně pak vložili kuchyňskou linku, která nevyčnívá do prostoru a je součástí obvodové stěny. Celý prostor tak působí čistě, nerušeně, jako by tam nic nebylo navíc.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Pódium bylo výslovným přáním mladé majitelky. Právě zde chce trávit co nejvíce časuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Pódium jako alfa a omega

Když přijdete do obývacího prostoru, určitě vás zaujmou pětiboké rizality, ze kterých se nabízí krásný výhled do údolí na řeku Berounku. Právě ty se autor rozhodl akcentovat a umístili do nich jídelní stůl a pódium, které bylo výslovným přáním majitelky. Právě to se mělo stát dominantou obývacího prostoru, protože zde chce trávit co nejvíce času. Aby nebyla funkce pódia pro budoucnost limitující, navrhl autor rozšířit funkci o rozkládací sedačku, která je jeho integrální součástí.

Respekt ke geniu loci

Vzhledem k historickému charakteru bytu se při rekonstrukci také snažili navázat na dobové prvky. Jde třeba o repasované kazetové dveře nebo špaletová okna s mosazným kováním. Původní podlahu z velkoformátových smrkových prken doplnili o ručně malovanou betonovou dlažbu a obklady, jejichž motiv se prolíná celým bytem a propisuje se i do kovových prvků, jako jsou například větrací mřížky.

Zajímavostí jsou také porcelánové vypínače a některé typy osvětlení odkazující na původ domu. Vytvářejí kontrast se současným zařízením a nábytkem na míru z březové překližky. Povrchy stěn autor ponechal ve štukovém provedení, pouze strop nechal vymalovat na bílo, což prostory opticky sjednocuje.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Reklama

Načítám