Hlavní obsah

Byt po mamince se proměnil k nepoznání. Podívejte se, jak si designérka poradila s malým prostorem

Foto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý panelákový byt po mamince prošel kompletní proměnou. Staré a nevyhovující vybavení ustoupilo čistému designu, interiér se sjednotil a přes nevelký prostor nabízí nové obyvatelce vše potřebné.

Článek

Paní Věra se rozhodla, že zainvestuje do rekonstrukce maličkého bytu po své mamince, který se nachází v paneláku ve východočeském Opočnu. Prozatím ho využívá jen příležitostně, ale plánuje se sem přestěhovat natrvalo, proto bylo potřeba vyměnit nejen letité vybavení, ale také upravit nevyhovující dispozici, podlahy, dveře, elektroinstalaci i nehezkou koupelnu.

Na doporučení své dcery oslovila paní Věra interiérovou designérku Terezu Zmátlovou, která zařídila kompletní rekonstrukci – počínaje návrhem interiéru a konče celkovou realizací. Klientce doporučila stavební firmu a pravidelně sledovala postup prací, aby vše dopadlo podle představ.

Mnoho funkcí na malém prostoru

Byt má přibližně 40 metrů čtverečních, což není mnoho, vejít se sem ale mělo poměrně velké množství věcí a funkcí. „Klientka chtěla větší postel s úložným prostorem, pracovní koutek, pohovku a také jídelní stůl, ke kterému by se příležitostně vešly až čtyři osoby. Nechtěly jsme dělat kompromisy v podobě rozkládací postele ani ustupovat z psacího stolu a improvizovaně tvořit pracovní místo v jídelně nebo ho řešit nějakým sklopným stolkem,“ popisuje designérka.

Než dospěly k tomu ideálnímu, vyzkoušely celkem pět variant uspořádání. Nyní tu je ale vše, co paní Věra potřebuje.

Foto: Archiv designérky

Zpočátku chtěla majitelka použít pouze neutrální barvy, nakonec ale na designérčin návrh přidala oranžové detailyFoto: Archiv designérky

K neutrálním odstínům i trochu barvy

Namísto původního nehezkého lina navrhla designérka vinylové podlahy ve světlém odstínu, který malý prostor opticky zvětšil. Pouze do bílých a béžových odstínů chtěla jít klientka i v ostatních částech interiéru, byla zpočátku rozhodnutá, že sem nepustí žádné barvy.

„Po první schůzce mi to ale nedalo, já sama jsem v interiéru úplně jasně viděla i teplou oranžovou. A byla to trefa. Klientka mi totiž po představení prvotních návrhů přiznala, že právě oranžovou má hodně ráda. Domluvily jsme se proto, že ji využijeme na doplňcích,“ vzpomíná Tereza Zmátlová.

Šmrncovní tapety i staré fotky

Stejně tak se paní Věra původně bránila tapetám, nakonec je ale ráda, že se rozhodla pro jejich použití. Spacímu a pracovnímu koutu dodávají šmrnc. Všechny ostatní zdi zůstaly na klientčino přání bílé, stěnu u jídelního stolu ale krásně ozdobily staré černobílé fotografie z jejího archivu.

Nad výběrem jídelního stolu a židlí paní Věra dlouho tápala. Designérka ji nakonec přesvědčila ke koupi ikonických židlí Vitra, které jsou praktické, stabilní a kvalitní, takže na rozdíl od levných obyčejných židlí vydrží. Kulatý stůl pak nechala udělat na míru.

Komplet nová kuchyně i koupelna

Na míru je vyrobená také rohová kuchyně, která nabízí dostatek úložných prostor. „Z nostalgie jsem původně chtěla zachovat alespoň potravní skříňku po mamce, nakonec jsem se ale rozhodla pro kompletní rekonstrukci, skříň už se nám nikam nevešla,“ doplňuje paní Věra.

Maličká koupelna je navržená s důrazem na čistotu a minimalismus. Pocitově i pohledově ji trochu zateplila světlá vinylová podlaha, obklady použili čistě béžové bez vzoru.

Z výsledku je nadšená jak designérka, tak především paní Věra: „Rozhodně předčil všechna má očekávání. Designérka perfektně vystihla mé představy a přání a vždy mi pomohla se rozhodnout,“ uzavírá.

Vizitka designérky

Tereza Zmátlová navrhuje interiéry bytů, domů, kanceláří, kaváren i jiných prostor. Miluje barvy, vzory, materiály a jedinečnost každého ze svých klientů. Těm pomáhá vytvářet originální interiéry, ve kterých se cítí dobře. Více na www.terezaz.com.

Související témata:

Načítám