Hlavní obsah

Zasklený balkon: pokoj navíc i úspora za energie až 30%! Ne vždy je ale povolený

Foto: Procreators, Shutterstock.com

Foto: Procreators, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete o tom, že si necháte zasklít balkon? Pak je dobré, pokud si o tom dopředu zjistíte maximum informací, abyste znali výhody i případná rizika takového rozhodnutí.

Článek

Důvodem k zasklívání balkonů nebo lodžií bylo v prvopočátku zateplení domů ve Skandinávii, kde nápad vznikl a odkud se šířil do světa. U nás byl boom asi před třiceti lety, ale teď začíná být zas aktuálnější.

Než zasklíte balkon

Jestliže bydlíte v paneláku, pak je většinou rozhodnutí o zasklení balkonů hromadné a vy ho jen odsouhlasíte, nebo se proti němu ohradíte. Už v případě družstva pak záleží na stanovách, kolik lidí musí tuto úpravu domu odsouhlasit. O nutná povolení se bude starat majitel domu, takže nebudete mít žádné starosti. Pomine i nutnost mít k tomu souhlas majitele. V případě společenství vlastníků s tím ovšem musí souhlasit většina, přesně podle stanov.

Pokud chcete nechat zasklít ten svůj, třeba v rodinném domě, v první řadě potřebujete prověřit jeho technický stav a hlavně to, zda jeho konstrukce udrží váhu zasklení. Může se stát, že bude nejprve nutné ho opravit a třeba i zateplit.

Kdy na stavební úřad

Je také dobré zajít nebo zavolat na stavební úřad a ujistit se, jestli stačí jen ohlášení, nebo je na zasklení zapotřebí stavební povolení. Jde totiž o stavební úpravu, která mění vzhled stavby a má vliv na požární bezpečnost. Jestliže chcete zasklít balkon v paneláku, kde už takto upravené balkony jsou, zajděte se sousedů zeptat, jak to bylo v jejich případě. Může se stát, že získali stavební povolení pro celý dům, a budete mít vystaráno. Stavební úřad může právě kvůli vzhledu preferovat i typ zasklení, tedy většinou to bezrámové, které je skoro neviditelné. Druhou variantou je rámové. O rozdílech mezi nimi se poraďte s odborníky.

Od září se rozjíždí dotační program Nová zelená úsporám, který myslí i na bytové domy, dokonce i na ty ve vlastnictví obcí. Samotné zasklení balkonů v nich ale nenajdete. Pamatuje na zateplení domů a další opatření, která snižují energetickou náročnost. „Na takové lze od září získat dotace až do 70 % nákladů,“ říká Miloš Hutník, zástupce pro odbornou veřejnost ze společnosti Weber.

Foto: Arsel Ozgurdal, Shutterstock.com

Zasklení balkonu nebo terasy je dobrou izolací z hlediska tepla, ale také třeba prachu nebo hlukuFoto: Arsel Ozgurdal, Shutterstock.com

Proč je zasklení lodžie výhodné

Jak už jsme řekli, nápad na zasklívání lodžií pochází ze severských zemí a prvotním impulzem k jeho vzniku byla potřeba zabránit tepelným ztrátám. Někdo uvádí, že jsou kolem 10 %, ale můžete najít i údaje o 30 %. U nás se nejvíc zasklívalo v polovině 90. let minulého století. Důvodem nebyly ani tak úspory jako „nafouknutí“ prostoru v bytě o další celoročně využívanou plochu. Dnes se opět vrací argument úspory energií a zasklívání je jedním z kroků, jak dům zateplit.

Samozřejmě má i další klady. Sníží se prašnost v bytě (a to až o 90 %), stane se zvukovou clonou a také překážkou pro zloděje, otravný hmyz a ptáky.

Nevýhody zasklené terasy

Každá mince má dvě strany, takže je zapotřebí kromě kladů upozornit i na možná rizika.

  • Vyšší pravděpodobnost vzniku plísní, pokud se nenaučíte zasklený prostor pravidelně a dostatečně větrat.
  • V opravdu teplém létě zasklení ještě přitopí a udělá z bytu skleník, takže pamatujte i na jeho zastínění nebo snadné odsunutí ke straně.
  • Ti, kteří neradi myjí okna, se také musí smířit s velkou skleněnou plochou, kterou budou muset zvládnout.
  • Mezi nevýhody lze počítat asi i náklady na zasklení, které budou v řádu desítek tisíc korun. Víc vám řekne nezávazná kalkulace, již většina firem nabízí.
Foto: Madhourse, Shutterstock.com

Motivací k zasklení balkonu nejsou jen úspory, ale i to, že získáte prostor navícFoto: Madhourse, Shutterstock.com

Jak udržovat zasklený balkon

Investice do zasklení nejsou zanedbatelné, takže byste mu měli dát patřičnou údržbu, aby vydrželo co nejdéle. „Je zapotřebí asi jednou za rok lehce namazat pojezdová kolečka a vyčistit žlábky, ve kterých se zasklení pohybuje. Rám je dobré omýt mýdlovou vodou od prachu a nečistot. Skla myjte jako klasická okna. Práci vám ulehčí to, že se většinou dají natočit nebo otevřít dovnitř. Odborníka zavolejte vždy, kdy zjistíte, že někde něco drhne nebo se nedovírá, nebo když se objevila ve skle prasklina - vše řešte hned, aby se to zbytečně nezhoršovalo,“ radí Anna Cibulková z firmy Svět oken.

Načítám