Hlavní obsah

Vila s neskutečným výhledem na zámek: Ve velkorysém prostoru využili beton a zjemnili ho dřevem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dorazíte na Hlubokou, jeden z nejkrásnějších zámků u nás, možná si říkáte, že byste se něj vydrželi dívat klidně celý den. Majitelé prosklené vily s fenomenálním výhledem si toto přání splnili.

Článek

Často se říká, že interiér formuje také to, co je vidět za okny. Asi to neplatí o všech příbytcích, ale u vily poblíž Hluboké nad Vltavou stoprocentně ano. O interiér, který se rozkládá do dvou pater na podlahové ploše 400 m2 , se postarali architekti Jan Bek a Kristýna Brudnová z ateliéru Bekarch.

Uchvacující výhled na zámek

Každého, kdo do vily přijde, na sto procent upoutá panoramatický výhled na zámek Hluboká nad Vltavou. Ten díky oknům, které prakticky tvoří stěny, definuje celou obývací část včetně jídelny. Jakmile rozdýcháte fantazii za oknem, vaši pozornost upoutá jistě také strop z pohledového betonu s obtisky bednění pomocí prken. Díky velkým prostorám a velkoformátovému zasklení poskytujícímu dostatek světla mohli autoři pracovat také s tmavšími odstíny nábytku a dalších prvků.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Dechberoucí výhled na zámek Hluboká nad Vltavou je pro vilu charakteristickýFoto: Archiv Institutu bytového designu

Jemnější díky mléčnému dřevu

K surovému pohledovému betonovému stropu autoři v interiéru zvolili materiál, který bydlení zútulňuje. Je jím dřevo ve světlém mléčném odstínu, které použili na podlahu. Dalším je dubová dýha v povrchové úpravě olejovosk a jako její protipól drásaná tmavě lakovaná dubová dýha s výraznou kresbou. Autoři vše doplnili matně černými světly. Do koupelen, kde nebylo tolik světla jako v obytných prostorách, pak vybrali polyuretanovou stěrku světle šedého odstínu v kombinaci s velkoformátovým obkladem imitující kámen. Tyto materiály se také objevují v prostorách domácího wellness, a to v kombinaci s tmavým keramickým obkladem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Z domácího wellness je vidět na okolní malou zástavbuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Osvětlení, které neruší

Charakteristickým prvkem obývacího pokoje je hned po výhledu na zámek knihovna s integrovaným krbem táhnoucí se přes celou zeď. Je řešena jako zámečnický prvek s plechovými policemi v černé matné barvě. Kuchyňské části pak vévodí ostěrkovaný ostrůvek s barovým sezením. Vysoké skříně jsou v odstínu tmavě mořené dubové dýhy. V ložnicích se nachází skříně v témže odstínu, přičemž je v nich také integrována televize. Co se týče osvětlení do celého interiéru, autoři šli záměrně cestou méně výrazných kousků, které nepůsobí rušivým dojmem. Skoro jako by splynuly s prostorem. Výjimkou jsou pouze designová světla na jídelním stolem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Osvětlení autoři záměrně vybrali tak, aby příliš nevyčnívalo, a naopak splynulo s celkovým designem interiéruFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku soutěže hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Chcete se ještě pokochat luxusem? Mrkněte na čtyřpatrovou vilu v Praze Troji.

Související témata:
Hluboká nad Vltavou

Načítám