Hlavní obsah

Rekonstrukce garsonky v pražské Libni: Odvážně vsadili na tmavě zelené štuky

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máloco je pro architekty takovou výzvou jako garsoniéry. Zařídit funkčně, prakticky a zároveň stylově prostory, které mají lehce přes 30 metrů čtverečních, bývá často skutečný oříšek. V Libni se s tím ale popasovali na jedničku.

Článek

Rekonstrukce staršího bytu v pražské Libni nebyla jednoduchá. Podlahová plocha totiž činí 32 metrů čtverečních, přičemž majitelé si přáli pohodlný prostor, který zároveň bude originální a plný netradičních prvků. Architekti Lenka Juklíčková a David Navrátil ze studia Obliqo odvážně vsadili na tmavé provedení. A vyplatilo se.

Garsoniéra rozdělená na tři zóny

Dispozice bytu nebyla a není velká, autoři proto pracovali s rozdělením na zóny. Nyní se garsoniéra skládá ze tří zón, které se dobře doplňují. V první zóně najdete koupelnu a zádveří s úložnými prostory. Centrální zónu tvoří kuchyňský kout s barovým sezením. A ve třetí zóně se nachází obytná a spací část otevřená rozšířeným průchozím otvorem nahrazujícím původní standardní dveře. Právě ten zajišťuje plynulý přechod mezi jednotlivými místnostmi a doplňuje původní velkorysé světlé výšky.

Jedním z klíčových prvků rekonstrukce byly nadsvětlíky, které jednak propojují jednotlivé místnosti a jednak zajišťují přirozené osvětlení v celém bytě. Také díky nim má malá garsonka úžasně útulnou atmosféra, která láká k odpočinku a relaxaci.

Do tmavé

Pokud je ale na první pohled nějaké řešení minimálně překvapivé, pak je to tmavá barva. V interiéru dominuje tmavě zelená štuková omítka, která se objevuje v různých aspektech. Tedy jak na stavebních, tak na nábytkových částech interiéru. Vizuálně odděluje a vyznačuje různé části v bytě. Paradoxně právě tento výrazný a netradiční aspekt vytváří specifickou atmosféru a spojuje jednotlivé zóny v celek.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám