Hlavní obsah

Sezona vonných svíček je tu: Lepší jsou přírodní než parafínové, jsou zdravější a déle vydrží

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste si letos na podzim zapálili doma první vonnou svíčku? Pokud ne, jejich čas přichází a my vám prozradíme, kde koupit ty nejkvalitnější a na co si dát pozor, než je v interiéru necháte rozvonět.

Článek

S přibývajícími chladnějšími večery i se změnou času začínáme postupně omezovat své venkovní výlety a držíme se víc v pohodlí domova. A to je ideální příležitost pro milovníky vonných svíček, které dokážou společně s hřejivou dekou, pod kterou se můžete zachumlat s knížkou či hrnkem čaje, vytvořit útulnou atmosféru. Svíčky jsou i oblíbeným vánočním dárkem, protože fungují jako vkusná dekorace. Jakým se vyhnout, které jsou ideální a kde je koupit?

Volte přírodní vosk

Vonné svíčky byste určitě neměli vybírat pouze podle vůně, kterou tvoří éterické oleje, ale pozornost byste měli věnovat především jejich složení. Nejdůležitější parametr pro kvalitu je druh vosku. Nejlepší je čistě přírodní. Jelikož je ale o něco dražší, vyrábí se většina svíček z levného parafínu.

Parafínový vosk je přitom považovaný za nejméně vhodný, protože jde o vedlejší produkt při výrobě ropy, který je do konečné podoby vosku chemicky upravený. Navíc plamínek svíčky má problém parafín správně pálit, a tak unikají do ovzduší látky, které mohou například vyvolat alergie, kožní problémy nebo třeba astma.

Proto se klade čím dál větší důraz na používání vosků čistě přírodních, mezi nimiž vede včelí a sójový. Jejich výhodou je i větší výdrž, která je téměř o 50 % delší než u parafínu. Pro představu 180 g sójové svíčky vydrží hořet zhruba 40 hodin.

Když svíčku zapalujete poprvé, nechte ji hořet minimálně hodinu, aby vosk roztál rovnoměrně po celém povrchu, jinak se vám udělá uprostřed kráter a už tam zůstane. To se může stát i v případě, že zastřihnete knot moc nakrátko. Jeho ideální délka je kolem půl centimetru.

Knot jedině z bavlny

Kromě vůně a materiálu je důležitý také knot. Nejlepší je ten ze 100% bavlny, která hoří rovnoměrně a naplno. Také je potřeba knot pravidelně zastřihovat, protože když je moc dlouhý, může z něj čoudit černý kouř a svíčka bude hořet o to rychleji. A jestli jste fajnšmekr, pořiďte si na svíčky speciální zhášedlo. Díky němu se vám nestane, že při sfouknutí plamene sfouknete zároveň i rozehřátý vosk na stůl.

Provoňte si domov svíčkami z naší inspirace a vytvořte si doma správnou hygge atmosféru.

Související témata:
Vonné tyčinky

Načítám