Hlavní obsah

Abyste ušetřili, musíte nejdříve investovat. Co udělat před tím, než dostanete dotace od státu

Foto: Kishivan, Shutterstock.com

Foto: Kishivan, Shutterstock.com

Reklama

Chcete ušetřit za energie? Pak je vhodné udělat některá docela drahá opatření. A to mnohdy znamená, že abyste uspořili, musíte investovat. Kdo vám na to půjčí, pokud nemáte našetřeno?

Článek

Ze všech stran slyšíte, že byste měli udělat maximum pro to, abyste snížili své náklady za topení a energie vůbec. Cestou k tomu je zabránit úniku tepla, tedy zateplení a výměna oken, a také přechod na tepelné čerpadlo a využití solární energie. Všechno ale něco stojí a co dělat, pokud na to nemáte?

Dotační programy

Na všechna výše zmíněná opatření vám přispěje stát formou dotací – o všech možnostech se dočtete v přehledu dotačních programů. Peníze v takovém případě ovšem dostanou předem jen sociálně slabší rodiny, ostatní si na proplacení musejí počkat. Z čeho tedy pokrýt náklady na vše potřebné? Možnost je peníze si půjčit. A pokud vám nemůže pomoci někdo z blízkých, je možnost obrátit se na banku.

Promyslete postup prací

Zájem o půjčky tohoto typu stoupá. „V posledním období jsme zaznamenali vzrůstající zájem o pořízení tepelných čerpadel, solárních elektráren a zateplení, včetně výměny oken. Snažíme se vyjít klientům vstříc, ale současně se snažíme zdůraznit důležitost třeba zateplení a zamezení úniků tepla před tím, než investují například do tepelného čerpadla,“ říká tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Proto třeba na stránkách Buřinky najdete množství praktických rad, jak při rekonstrukci a výstavbě postupovat co nejefektivněji a vyhnout se zbytečným investicím.

A zdá se, že jsou Češi ochotni se zadlužit, aby v budoucnu ušetřili. „Z nedávného průzkumu vyplynulo, že ti, kdo si budou muset na podzim nebo v zimě na něco neplánovaně půjčit, tyto peníze využijí nejčastěji na poplatky a roční vyúčtování za elektřinu a plyn, na běžnou denní potřebu a nově také na investici do změn využívání energií, jako je například výměna kotle, solární panely či čerpadla,“ říká Kateřina Veselá z mBank.

Ačkoli půjčka vypadá jako snadné řešení, buďte obezřetní. Vždy si důkladně promyslete, zda ji opravdu potřebujete, a zvažte své finanční možnosti. Vyvarujte se také půjčkám u podezřelých institucí.

Foto: Studio Harmony, Shutterstock.com

Banky nabízejí úvěry, které lze použít na rekonstrukce, ale i výměnu kotle, tepelné čerpadlo nebo solární elektrárnuFoto: Studio Harmony, Shutterstock.com

Kde si můžete půjčit

Na současnou situaci banky zareagovaly velmi rychle a nabízejí celou škálu úvěrů. Nabízíme základní přehled a podmínky, ale detaily je třeba projednat u konkrétní banky.

Buřinka (Česká spořitelna): Můžete využít Půjčku na rekonstrukci bez zástavy nemovitosti až do 2,5 milionu nebo Úvěr od Buřinky pro budoucnost zaměřenou na úspornější bydlení.

Modrá pyramida (Komerční banka): Nabízí rychloúvěr na udržitelné bydlení bez zajištění na financování energetických úspor a ekologicky šetrných řešení, maximální výše 1 milion Kč, zvýhodněná úroková sazba. Minimálně 50 % musí být investováno do udržitelného bydlení.

ČSOB : Fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo lze financovat Půjčkou na úsporné bydlení se zvýhodněným úrokem, s možností doplacení kdykoli zdarma, maximální výše úvěru je 1 milion. Další možností je i Hypotéka na úsporné bydlení nebo nezajištěný úvěr na úsporné bydlení.

Fio banka: Speciální úvěry nemá, ale doporučuje využít standardní splátkový bezúčelový úvěr, který lze využít na cokoli a doplatit i mimořádnou splátkou zdarma, když dorazí peníze z dotace.

Air Bank: Půjčky u banky i u služby Zonky jsou neúčelové, tedy si je lze vzít na cokoli a lze je využít i na náklady související se snížením spotřeby energií.

Raiffeisen stavební spořitelna: Nabízí speciální Ekoprogram úsporně a s nízkými splátkami, který lze využít na zateplení, výměnu oken, modernizaci vytápění, ale i výrobu zelené střechy nebo zachytávání dešťovky.

mBank: Lze využít mPůjčku Plus, která je neúčelová až do výše 1 milionu Kč, bez poplatků, až na 96 měsíců, zdarma mimořádné splátky i předčasné splacení, peníze do 3 minut od schválení.

Reklama

Načítám