Hlavní obsah

Apartmán v Krkonoších jako místo odpočinku od městského života. Příroda se promítla i do interiéru

Foto: Archiv architektky

Foto: Archiv architektky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apartmán v Krkonoších využívá jeho majitel jako místo pro rekreaci i delší pobyty. V interiéru vsadili na přírodní materiály, dřevo a modrou barvu. Výsledek je dokonalý.

Článek

Bývalý hotel ve Vítkovicích v Krkonoších prošel kompletní rekonstrukcí a proměnil se v dům s několika bytovými jednotkami. V podstatě zbyla jen nosná konstrukce, vnitřek byl kompletně „vykuchán“, zvedla se střecha a všechny byty nově získaly balkon.

Z Prahy do přírody

Apartmán si tu pořídil i muž z Prahy, profesí IT vývojář, který sem o víkendech a dovolených utíká do přírody a za sportem, ale zároveň ho chtěl zařídit k plnohodnotnému bydlení, protože tu čas od času tráví i více dní a pracuje na dálku.

Interiér pro něj navrhla architektka Aneta Dvořáková, se kterou už realizoval několik projektů, takže jsou sladění a ona měla jeho plnou důvěru. „U projektu se mnou byla od začátku, kdy jsem koupi bytu zvažoval. Navrhovala změny, vybírala a navrhovala nábytek, konzultoval jsem s ní veškeré zařizovací předměty a vybavení,“ říká majitel.

Vana pro absolutní relax

Byt má něco málo přes 50 m2 a patří k němu sklep, kam se dají schovat kola nebo lyže. Tvoří ho dvě místnosti, velká vstupní chodba a koupelna, kde je na rozdíl od všech ostatních bytů v komplexu vana. „Ta samozřejmě umocňuje pocit odpočinku a relaxace. Dát si na horách horkou lázeň, zapálit si svíčky a prostě vypnout, to je sen,“ dodává architektka.

Foto: Archiv architektky

Ve velké míře je zastoupeno dřevo. Na podlaze je přírodní dub, robustní komody jsou z teakového dřeva, které je původně zlatohnědé, ale časem mění odstín (Sanu Babu).Foto: Archiv architektky

Dost místa i pro velkou partu

Majitel si přál, aby se v bytě pohodlně vyspali čtyři dospělí lidé a v případě potřeby se sem vešli i v šesti. Jedna místnost tedy slouží výhradně jako ložnice, kde je manželská a rozkládací postel, ve druhé místnosti je kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem, kde je prostorná pohovka. Potřeba bylo také vměstnat sem hodně úložného prostoru, což se povedlo zejména díky nábytku na míru.

A protože majitel nevylučuje, že by byt v budoucnu nabízel ke krátkodobým pronájmům, přál si vždy půlku nábytku navrhnout tak, aby se dal zamknout. To se týká třeba i botníků, šatní skříně nebo polic v koupelně. Své věci si tu nechá a hosté budou mít prostor pro sebe.

Opravdové, až surové materiály

Stejně jako ve svých jiných návrzích i tady se architektka držela přírodních materiálů. „Do hor se dřevo, opravdovost a možná až surovost hodí. Jsem ráda, že majitel vnímá estetiku podobně jako já a dokáže kvalitní materiály a jejich vlastnosti i přidanou hodnotu ocenit,“ říká architektka.

Na podlahu použili přírodní dub, nábytek je z masivu, případně ve světle béžové nebo tmavě modré barvě. Petrolejová barva se pak objevuje i na stěnách v podobě stěrky. Dekorace jsou bavlněné, lněné či vlněné a na nic si nehrají ani svítidla – ta jsou kovová, skleněná, dřevěná nebo rovněž z přírodních textilií.

Fungující celek

Prolínají se tu designové prvky a zároveň zcela obyčejné věci, vše se doplňuje tak, aby celkový pocit byl v rovnováze. Výsledkem je kompaktní interiér s velmi příjemnou atmosférou. „Majitel si neuměl představit, jak budou všechny vybrané věci fungovat dohromady, ale výsledek opravdu ladí a vše k sobě pasuje. Například robustní komody mu nejprve přišly poměrně extravagantní, ale do bytu sedly,“ dodává Aneta Dvořáková.

Zajímavá je také chytrá televize, jež se tváří jako obraz. Má dřevěný rám a na obrazovce se dají nastavit různá pozadí, která pak vypadají jako fotografie, takže v prostoru neruší jen černý obdélník.

Vizitka architektky

Ing. arch. Aneta Dvořáková se věnuje oboru architektura a design. Vystudovala Fakultu architektury na ČVUT, absolvovala i stáž v Mexiku. Architekturu vnímá jako obor velmi komplexní, který spojuje funkčnost, praktičnost, estetiku, eleganci a krásu a je propojením mnoha odvětví, technických znalostí i moderních poznatků. Více na www.anetadvorakova.cz.

Načítám