Hlavní obsah

Bydlení v retro stylu: Barevné pohovky, výrazné tapety i mosazné lustry

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z minulosti čerpají často nejen módní návrháři, ale také interiéroví designéři. Proto se prvky v retro stylu občas promítají jak v módě, tak bydlení. Na návratu do minulosti není nic špatného. Zvlášť když se propojí s moderním stylem, mohou vzniknout zajímavé prostory, které rozhodně nebudou unylé. Pojďte se podívat, čím oživit byt.

Článek

Za retro se považuje především inspirace z 50. až 70. let minulého století, která oproti současným moderním prvkům hraje všemi barvami i vzory. Kromě toho je mixem mnoha materiálů, z nichž využívá hlavně různé textury - například plyše, sametu a manšestru. Využít však můžete do moderně zařízeného bytu jen retro dekorace, které vdechnou do různých koutů i poliček trochu nostalgie.

Retro nábytek

Světlým interiérům pomůže k dokonalosti a oživení kus originálního nábytku. V retro stylu tak můžete zvolit konferenční stolek do obývacího pokoje, komodu do předsíně, ale i knihovnu či noční stolky do ložnice. V kuchyni se budou zase vyjímat retro židle či křesílka, jež mohou stejně dobře posloužit klidně i na terase nebo balkonu.

Nábytek je většinou vyrobený ze dřeva, jemuž sluší patina. Ta dodá jednotlivým kusům autentičnost i historizující nádech. Ti šikovnější si mohou zakoupit nábytek ve starožitnostech i na bazarech za pár korun a efekt patiny mu dodat nátěrem pomocí štětce a houbičky. Například jednoduchý nábytek s bílou nebo šedou patinou skvěle doplní skandinávský či boho styl.

Co se týče sedacího nábytku, nechybí v odkazu na minulost plastové a kovové prvky. V oblibě byly hlavně plastové židle či kovové nožičky u pohovek i televizních stolků. Sedací soupravy byly čalouněné hlavně hrubými textiliemi či sametem a vyjímaly se na nich výrazné barvy. Pokud tedy sháníte novou pohovku, zaměřte se na oranžovou, žlutou či petrolejovou.

Komoda i sedačka

Výrazné vzory

Barevnost i vzory se dnes odrážejí nejen na nábytku, ale například i na tapetách. Kromě velkoformátových tapet jsou in také vzory ze sedmdesátek plné geometrických tvarů. Ty nadchnou především ty, kteří hledají něco hravého do svých interiérů.

„Obzvlášť trendy jsou nyní zemité tóny ve spojení s barevnými a bláznivými prvky. Dohromady tak vytvoří zábavný a útulný interiérový design,“ uvádí René a Klára Novákovi z nábytkářské firmy Le bon design. Chcete-li odkázat ke stylu 50. let, zaměřte svou pozornost na puntíky a květinové motivy.

Foto: Archiv firmy

Tapety v retro stylu nabízí například značka Tecnografica, která je k dostání v obchodě Le bon design.Foto: Archiv firmy

Retro doplňky

Hledáte nějaký zajímavý prvek do moderního interiéru v jedinečném stylu s odkazem do vašeho dětství? Zkuste ho podtrhnout retro doplňky v podobě originálních staromódních lustrů i mosazných lamp. Šmrnc dodají pokojům i zajímavé hodiny, rámečky na stěnách nebo zrcadla. Navodit tu správnou atmosféru však mohou také plakáty, obrazy i staré fotografie.

Lustry i hodiny

Načítám