Hlavní obsah

Klasická migréna, ale i vysoký tlak nebo špatný polštář. Co vše způsobuje bolest hlavy po ránu

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Bolest hlavy je nepříjemná, ať už přijde v kteroukoliv denní dobu. Pokud vás ovšem trápí od rána, stojí většinou celý den za starou belu. Důvodů, proč se ráno budíte s třeštící hlavou, může být hned několik.

Článek

Probudit se s bolestí hlavy je jeden z nejhorších způsobů, jak může začít nový den. Máte málo energie, chcete zůstat v posteli a to poslední, po čem toužíte, je věnovat se svým povinnostem. Bolest hlavy může pocit pohody a štěstí skutečně velmi negativně ovlivnit. Pokud vás takové obtíže trápí často, je na místě zjistit příčinu a případně vyhledat lékaře. Co může stát za ranními bolestmi hlavy?

1. Postižení krční páteře

Opotřebení nervů v zadní části hlavy v kombinaci s nevhodným polštářem může stát za ranními bolestmi hlavy. „Pomoci může volba menšího polštáře či válečku pouze pod hlavu tak, aby při ležení na boku byla hlava podepřena a spodní rameno spočívalo jen na matraci,“ říká profesorka Hana Matějovská Kubešová z LF MU v Brně. Hlavním řešením je ale pravidelné posilování svalů zpevňujících krční a hrudní páteř. Cvičení určitě na začátku zkonzultujte s odborníkem, který vás také naučí jednotlivé cviky správně provádět.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Špatné držení těla a podložení hlavy při spánku může mít za následek postižení krční páteře, které se projevuje ranními bolestmi hlavyFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

2. Bruxismus

V mírné podobě postihuje až třetinu lidí. Spočívá v tom, že ve spánku nebo i v bdělosti zatínáte nebo skřípete zuby, aniž byste si to uvědomovali. Tím zatěžujete zuby, namáháte žvýkací svaly a čelistní klouby. Spouštěčem bývá nadměrné napětí a úzkost.

„Abyste si nezničili zuby, může lékař předepsat chrániče zubů a dlahy na spaní,“ informuje pražská zubařka Veronika Andělová.

O odstranění příčiny samotného bruxismu je potom dobré si pohovořit s psychologem nebo psychoterapeutem. Pomáhá také vědomé osvojení si ovládat nutkání svírat čelist a fyzioterapie.

3. Migréna

Migréna není jen bolest hlavy, je to nepříjemná a omezující nemoc s neznámou příčinou. Typická je opakovaná urputná a pulzující bolest objevující se často na jedné straně hlavy. Přidružují se další příznaky jako je nevolnost, zvracení, poruchy zraku, přecitlivělost na světlo a pachy. Pomoci může změna životního stylu – důležité je pravidelně spát, vyhýbat se stresu, dostatečně pít a vyhýbat se dráždivým potravinám. Někdy ale jen to nestačí a je potřeba nasadit antimigrenika, při častých epizodách preventivní léky, jako jsou antiepileptika a antidepresiva.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Migréna je omezující nemoc, jejíž záchvat vás může zcela vyřadit z provozuFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Nespavost

Mozek a tělo potřebují odpočívat ve spánku. Jeho deficit se může projevit bolestí hlavy nastupující hned po probuzení. Ta bývá doprovázena potížemi s pamětí, soustředěním, schopností učit se nebo se rozhodovat. V dlouhodobém horizontu zvyšuje nedostatek spánku riziko nadváhy, Alzheimerovy choroby i rakoviny. Zkuste se nějaký čas věnovat spánkové hygieně. Pokud se vám i přesto nebude lépe spát, poraďte se s lékařem.

5. Spánková apnoe

Bolest hlavy může být také příznakem spánkové apnoe, poruchy dýchání ve spánku. „Pokud ve spaní chrápete, partner u vás pozoruje zástavy dechu, ráno vstáváte neodpočatí a třeba i s bolestí hlavy, doporučuji navštívit přímo ventilační centrum. Jejich seznam najdete na stránkách České spánkové společnosti,“ radí Jirka Bušková, neuroložka a specialistka na spánkovou medicínu z NÚDZ.

6. Vysoký krevní tlak

Záhadné ranní bolesti hlavy mohou signalizovat i vysoký krevní tlak. Přidružuje se rozmazané vidění nebo celkové potíže se zrakem. Vysokému krevnímu tlaku se říká tichý zabiják, protože nebolí, ale postupně ničí celé tělo: zužuje tepny, vyčerpává srdce, ohrožuje mozek, narušuje ledviny a poškozuje zrak. Pokud si naměříte hodnoty vyšší než 140/90 mmHg, poraďte se s lékařem.

Významně pomáhají základní opatření jako omezit sůl, přestat kouřit, více se hýbat, a pokud jste obézní, zhubnout. „Je prokázáno, že snížení tělesné hmotnosti o 3 kg vede ke snížení hodnoty krevního tlaku až o 10 mmHg,“ uzavírá Hana Matějovská Kubešová.

Reklama

Načítám