Hlavní obsah

Za dvojitou bradu může tuk i pánev. Zbavit se ji můžete správným dýcháním i obličejovým cvičením

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojitá brada bývá často spojována s nadváhou, ale není to až tak pravda. Může to totiž být dědictví po předcích nebo důsledek špatného postoje těla. Jak se nevzhledného podbradku zbavit – a jde to vůbec?

Článek

Dvojitá brada není ani zdaleka jen problém lidí, které trápí kila navíc. Naopak – mohou ji mít všechny váhové a věkové kategorie, ženy i muži. Co rozhoduje o tom, zda se vám podbradek udělá, nebo ne, a dá se ho zbavit?

Příčiny podbradku: geny, tuk i hrbení

Podbradek mohou mít i štíhlí lidé, kteří ho jednoduše dostali jako součást genetické výbavy. Druhým nejčastějším důvodem vzniku je zmíněná nadváha – když se ukládá v těle tuk, pak i do podkoží brady, ovšem v míře a způsobu tohoto ukládání zase hraje roli dědičnost.

Další důvod představuje stárnutí pokožky. „Kvůli úbytku elastických a kolagenních vláken dochází k uvolnění a poklesu kůže. I tady má vliv genetika: určuje nejen tvar brady, ale i třeba špatnou elasticitu pokožky,“ říká plastický chirurg Lukáš Frajer z kliniky Perfect Clinic. Podobné je to i s ochabováním kožního svalu.

Za nevzhlednými změnami na krku mohou být i problémy se štítnou žlázou: máte-li na ně podezření, je lepší její stav prověřit jednoduchým krevním testem a lékařským vyšetřením.

Druhou bradu si ovšem můžete „vyrobit“ i sami, a to dlouhodobě nevhodným držením těla při chůzi či při sezení. Hrbení u počítače, časté sledování mobilu v lehkém předklonu nebo příliš vysoký a měkký polštář na spaní – to vše může oslabit svaly na krku a na bradě a vést k povolenému podbradku.

Jak se zbavit podbradku?

Podle možné příčiny se volí způsob, jak se pokusit druhou bradu odstranit či se proti jejímu vzniku preventivně bránit. Jednak je tu samozřejmě hubnutí, dále boj se stárnutím pomocí pleťových masek, vyhlazovacích krémů a masáží, průběžné zpevňování krčních a obličejových svalů a také cvičení na krční páteř a záda ke zlepšení postoje. Na trhu navíc najdete mnoho pomocníků pro boj s dvojitou bradou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Masážní přístroj ChinMassage posiluje a zpevňuje svaly brady a čelisti, prodává Z-promo za 549 Kč. Masážní přístroj Rio 60 Second Neck Toner nabízí elektrosvalové stimulace a tonizační programy, prodává Notino za 1504 Kč. Silikonová pomůcka na žvýkání Jaw Exerciser-better slouží ke zpevnění partií čelistí a brady, prodává Fruugo za 409 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Liftingový zpevňující krém Vexum proti dvojité bradě a na obnovení obrysu horní části krku, prodává Pilulka za 893 Kč (50 ml). Dvoufázová zpevňující liftingová maska Purederm na podbradek, prodává SalonDoma za 99 Kč (maska + hydrogelová náplast). Zpevňující a liftingová emulze TianDe na obličej a krk, e-shop značky prodává za 349 Kč (100 g)Foto: Archiv firem

Cvičení na dvojitou bradu

Na internetu najdete hodně cviků, které mají dvojitou bradu korigovat. Často jde o přehnané vyslovování některých hlásek, vyplazování jazyka a podobně. „Pokud je však příčina v chybném postoji, pak takové cvičení nepomůže. Špatný postoj těla je dán problémem s krční páteří a ten zas má, podle mých zkušeností, původ ve špatném postavení pánve. V takovém případě vám může pomoci jóga, která v důsledku posiluje svaly pánevního dna a tím napraví její držení,“ radí lektorka jógy a poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Se správným postojem pomůže i tento úplně jednoduchý cvik: Stoupněte si zády k rovné ploše, tedy třeba zdi, a snažte se přitlačit k ní co nejblíž krční páteř tak, že u toho vytahujete hlavu a krk nahoru – zvedne se vám hrudník a stáhnete břicho. Tím se celkově narovnáte. Až si na tento postoj zvyknete, vyzkoušejte ho držet bez opory, třeba při chůzi. Napravíte si tím držení těla, a tedy i problém s dvojitou bradouFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Obličejová jóga proti podbradku

Na dvojitou bradu, která nesouvisí s tukem ani postavením těla, ale má původ v oslabených a povolených svalech, platí obličejová jóga. Může vypadat trochu legračně, ale zapojíte při ní do práce i svaly, které běžně zahálejí, zpevníte je a protáhnete. Podívejte se na sestavu jógy pro labutí krk anebo vyzkoušejte rychlou sestavu cvičení na podbradek, kterou zvládnete třeba jako ranní rychlovku.

Plastika podbradku: liposukce i skalpel

Druhá brada se drží a nepouští se vás ani po zhubnutí a cvičení? Pak může pomoct zákrok plastického chirurga: zvládne jak tukový polštář, tak volnou kůži a svaly. „Nahromadění tuku v oblasti dvojité brady lze velmi úspěšně ošetřit laserovou liposukcí. Výsledek je závislý na anatomii krku jako celku,“ říká Lukáš Frajer. Nadbytky kůže a povolené tkáně se vylepšují při zákroku zvaném necklifting, který se často spojuje i s faceliftem, tedy operací obličeje.

Načítám