Hlavní obsah

Když na boku, tak jedině na levém: které polohy na spaní jsou nejvhodnější a proč

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Asi každý má svou oblíbenou polohu, ve které spí. Ale prospívá jeho tělu? Pravda totiž je, že spánková pozice je klíčová nejen pro kvalitu spánku a regeneraci svalstva, ale i pro páteř, vnitřní orgány a pokožku. Jak jste na tom?

Článek

Nejlepší spánková poloha by měla být ta, která podporuje zdravé vyrovnání páteře. Jenže to není tak snadné – co vyhovuje jednomu, nemusí být nejlepší pro druhého. Odborníci se proto shodují, že vhodná poloha pro spaní je ta, v níž se cítíte nejpohodlněji. Závisí to na zdravotním stavu, věku i váze. Ale obecně se ví, že některé spánkové polohy jsou vhodnější než jiné. Jak jste na tom?

Kdo chrápe více, muži, nebo ženy? A proč bychom to neměli ignorovat? Poslechněte si podcast MUDr.ování:

1. Spaní na levém boku

Statisticky se jedná o nejběžnější spánkovou polohu – bok preferuje až 60 % lidí. Prospěšné je ovšem pouze spaní na levém boku: orgány se tak nacházejí v přirozeném postavení. Tato pozice snižuje riziko chrápání, zlepšuje střevní peristaltiku a trávení, pomáhá s pálením žáhy, v těhotenství zlepšuje prokrvení plodu a dělohy a nabízí úlevu od bolestí pohybového aparátu.

Spaní na boku má ovšem i nevýhody. „Patří mezi ně bolesti ramen, brnění prstů na rukou, bolesti bederní páteře či kyčlí a zvýšené riziko předčasné tvorby vrásek, když je tvář tlačena k jedné straně,“ popisuje fyzioterapeutka Kateřina Honová.

Abyste potížím předešli, pořiďte si polštář s dostatečnou podporou hlavy a krku. „Při bolestech v oblasti beder zase radíme spát s polštářem mezi koleny. Tato pozice snižuje vznik rotace v páteři a předchází problémům v této oblasti,“ radí odbornice.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Spaní na boku snižuje riziko chrápání, zlepšuje trávení a prospívá vnitřním orgánům – pro celé tělo je lepší ležet ne levé straněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Spaní na zádech

Ležení na zádech většinou prospívá lidem, kteří mají potíže s krční páteří nebo s bolestmi zad: je neutrální a kopíruje polohu ve stoji. Je ovšem nutné zajistit dostatečnou podporu krku kvalitním polštářem a matrací, někomu vyhovuje i polštář pod koleny k zajištění zdravého zakřivení bederní páteře. Na zádech rovněž dochází k rovnoměrnějšímu rozložení tělesné hmotnosti, což zajišťuje lepší krevní oběh.

Nehodí se však pro seniory a obézní, protože může zhoršovat potíže s dýcháním: kilogramy navíc a stárnutí způsobují zužování hltanu a roste tím riziko nejen obyčejného chrápání, ale i nebezpečné spánkové apnoe. „Pozice na zádech také není vhodná pro ženy ve vyšším stupni těhotenství, kdy může docházet ke stlačení cév v břiše vahou plodu,“ upozorňuje Kateřina Honová.

Foto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

Spánek na zádech podporuje přirozené vyrovnání krku a páteře a také zlepšuje krevní oběh, ovšem je důležité správně podložit hlavu, krk a někdy i kolena polštářemFoto: Nenad Aksic, Shutterstock.com

3. Spaní na břiše

Poloha na břiše poskytuje vůbec nejmenší přirozenou oporu zádům a odborníci ji považují za nejhorší možnost. Krční páteř se nachází ve velmi špatném postavení, což vede k zatuhnutí, bolestem hlavy a celkově nekvalitnímu spánku. Pokud neumíte usínat jinak, dělejte to alespoň bez polštáře: krk se nedostane do tak nepříjemného úhlu. Abyste snížili tlak na páteř, pořiďte si pevnou matraci a dávejte si polštář pod pánev.

A je tady i zvýšené riziko tvorby vrásek, jak zmiňuje Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi: „Z tohoto hlediska je nejhorší poloha na břiše a na boku s rukou podloženou pod hlavou. Nejenže si tak obličej různě mačkáte, ale stíráte si navíc krém nanesený před spaním.“

Foto: Siriluk ok, Shutterstock.com

Poloha na břiše je ze všech nejhorší. A nejen pro to, že podněcuje předčasnou tvorbu vrásekFoto: Siriluk ok, Shutterstock.com

4. Spaní ve fetální poloze

Vedle spaní na boku je poloha plodu, tedy stočení do klubíčka, nejobvyklejší. Mezi její výhody patří snížení pravděpodobnosti chrápání, pálení žáhy a dalších trávicích problémů. A i zde je důležité, abyste leželi na levém boku.

Záporem je přitažení kolen k hrudníku – to způsobuje nadměrné zakřivení páteře a může vést k bolestem zad. Dochází také k omezení volného pohybu bránice a prostoru plic, což může ztěžovat dýchání. Pokud v jiné poloze neusnete, zkuste se alespoň méně balit do sebe, aby tělo mělo více šancí na správné dýchání.

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Fetální poloha snižuje pravděpodobnost chrápání a pálení žáhy, nadměrné přitažení kolen k hrudníku ale zatěžuje páteř, tak se zkuste trochu uvolnitFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám