Hlavní obsah

Letní sídlo fotografa Tomáše Třeštíka. Ruchu velkoměsta se vzdát nechce, ale touží po klidu přírody

Foto: Tomáš Třeštík

Foto: Tomáš Třeštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z bytu na pražské Letné, na jehož balkonu vznikají Tomášovy fotografické portréty slavných tváří, je to do hodiny cesty autem. I když zatím to není reálné, časem nezavrhuje ani možnost, že by se do obce Vyžlovka odstěhoval natrvalo.

Článek

Fotograf Tomáš Třeštík své letní bydlení ve Vyžlovce (okres Praha-východ) dokončil před čtyřmi lety. Výběr lokality nebyl náhodný, strávil tu dětství. Dům, který užívají jeho rodiče, dokumentaristka Helena Třeštíková a architekt Michael Třeštík, s tím jeho sousedí. Zažil zde to, co jde na jeho milované pražské Letné jen stěží – běhání po lese, lezení po stromech a hlavně klid a čisté ovzduší. Právě to chce dopřát i dceři Ele a synu Jonatánovi, které má se spisovatelkou Radkou Třeštíkovou. Na místě, kde dřív stála obytná chatka, vyrostl krásný moderní dům. „Můžeme tu být i v zimě, je to stavěné jako celoročně uživatelné. Časem tady budu asi víc a víc, ale zatím to trošku limituje školní docházka dětí a různé pracovní závazky,“ vysvětluje důvod, proč do krásného domu jezdí jen občas.

Dům s pergolou

Při návrhu stavby nemusel jít pro nápady a rady daleko. Jeho tatínek mu se vším rád vypomohl. „Je vystudovaný inženýr architekt, baví mě, jak přemýšlí o domech a bytech a hlavně bydlení v nich.“ Když byl prvotní plán na světě, spojil se Tomáš s architektkou Kateřinou Stárkovou a studiem Archibase. „Měl jsem obrovskou kliku i na stavební firmu pana Jaromíra Vojkůvky. Základní požadavek byl, abychom v tom domě byli šťastní a spokojení. A to se povedlo.“

Přesto se to úplně bez zádrhelů neobešlo. „Původně byl dům plánovaný s pergolou, na tu ale kvůli nárůstu cen v covidové pandemii nezbylo,“ vysvětloval. Po počátečním zklamání ale na ni nakonec došlo. „O pár let se to zdrželo, o to větší radost nám teď dělá. V podstatě se tím zvětšila obytná plocha domu o dalších cca 35 metrů čtverečních. Vybral jsem si pergolu od opavské společnosti Isotry, která jde zavřít, a slouží tak i v dešti. Je osvětlená, takže se tam krásně sedí i večer.“

Police v koupelně jsou na míru

Jako umělec dokáže Tomáš ocenit hru světel, kterou mu pergola nabízí ve dne. „Zamiloval jsem se do pruhů stínů, které vytváří na zemi a stěnách. Musím říct, že do té doby tomu domu něco chybělo. Jako kdybyste nosili kšiltovku bez kšiltu. Teď už je to hotové dílo,“ říká s nadšením. Jeho cítění se prolíná celým domem, i v dekoracích a nábytku. Nabízelo by se, že je celý dům na míru, ale není to tak. Na míru jsou jen police v koupelně.

Kuchyně z Ikey

Jak všichni majitelé lesklého nábytku vědí, udržovat na něm čistotu není jednoduché. V lesklé kuchyni z Ikey prý řádí hlavně Tomášova partnerka Eva Decastelo. Ani jeden si ale s údržbou a leštěním příliš hlavu neláme. „Necháváme ji žít vlastním životem, proti špinění bojuju tím, že se ji snažím moc nepoužívat. Eva to občas nevydrží a něčím ji přejede, ale je to spíš pro její dobrý pocit, já to rozhodně nevyžaduju,“ vysvětluje fotograf.

Zahrada měla být původně japonská

Přehlédnout nejde ani rozsáhlá a dobře udržovaná zahrada. „Mám dobrého kamaráda, zahradního architekta Michala Nováčka, se kterým se radím, a on pak tiše trpí, jak s těmi radami nakládám,“ směje se Tomáš. Finální podoba zahrady je teprve v plánech. Představu má už teď ale jasnou: „Nebude to žádná divočina. Chtěl bych, aby byla hodně zelená. Nemusí přímo kvést, hlavně bych ocenil, kdyby nevyžadovala moc velkou údržbu. Líbí se mi japonské zahrady, ale mít japonskou zahradu ve středních Čechách před českým domkem mi přijde zbytečně na sílu,“ myslí si Tomáš Třeštík.

Načítám