Hlavní obsah

Jak dostat vosk ze svícnu či ubrusu? Vyzkoušejte mrazák nebo žehličku

Foto: Roblan, Shutterstock.com

Foto: Roblan, Shutterstock.com

Reklama

Milujete svíčky a váš byt je díky nim romanticky osvětlený a provoněný nejen v zimě, ale po celý rok? Pak se vám už muselo stát, že se vosk z nich dostal i do míst, kde jste ho mít opravdu nechtěli. Víte, jak ho co nejlépe odstranit?

Článek

Svíčky všech tvarů, barev i vůní jsou velmi populární a často se stávají i vítaným dárkem. O co však nikdo nestojí, je něco polít horkým voskem. Jeho odstranění je pracné a ne vždy úspěšné. Proto je dobré znát pár fíglů, které vám s tím pomohou.

Jak dostat vosk ze skla

Dražší vonné svíčky bývají ve sklenicích nebo keramických nádobách, které je snad i hřích vyhazovat. Jak z nich ale zbytek vosku odstranit, aby se pak daly použít třeba jako zásobník na tužky nebo kosmetické štětce? Pokud kupujete svíčky ze sójového a včelího vosku, pak vám většinou stačí vzít lžíci a odstranit ho mechanicky – je měkký a poddajný. Pak už jen vypláchnete horkou vodou, vytřete ubrouskem a je hotovo. Tvrdší a odolnější vosky je lepší odstraňovat postupně – do sklenice nalijte vroucí vodu do výše, do které sahala původně svíčka, a nechte působit. Vosk se rozpustí a po vystydnutí vody vytvoří na hladině tuhou vrstvu, kterou snadno odstraníte. Postup musíte opakovat tak dlouho, dokud nebude vosk pryč. Pak jen vytřete do sucha. Tento způsob je lepší než vkládat celou sklenici do vroucí vody, protože s rozpálenou se pak špatně manipuluje a při vylévání rozpuštěného vosku hrozí, že s ním zase něco polijete. Místo vařící vody můžete vyzkoušet i mráz. Sklenici se zbytky vosku dejte do mrazáku a nechejte ji tam přes noc – pak by měl jít vosk snadno odloupnout nožem.

Foto: ElliRica, Shutterstock.com

Jestli máte všude zapálené svíčky, nehodám s vylitím vosku se nejspíš nevyhnete.Foto: ElliRica, Shutterstock.com

Jak odstranit vosk z ubrusu

Z textilu, například ubrusu, se vosk odstraňuje daleko hůř, ale také to jde. Nejprve příborovým nožem opatrně seškrábněte vosk až k vláknům látky. Pak zapněte žehličku na nízkou teplotu, pod voskovou skvrnu i nad ni dejte papírovou utěrku nebo jiný savý materiál a opatrně přejíždějte žehličkou tak dlouho, až se vosk vsákne z látky do utěrek. Pak opakujte s přiložením čisté savé vrstvy a nakonec dejte ubrus vyprat. Stejný postup zvolte v případě, že si voskem pokapete oblečení.

Foto: HalynaRom, Shutterstock.com

Jak dostat vosk z oblečení? Je to stejné, jako když skončí na ubrusu - pomocí mrazu a tepla.Foto: HalynaRom, Shutterstock.com

Jak odstranit vosk z koberce

Občas skončí vosk i na koberci. Z něj ho dostanete podobně jako z ubrusu. Čím vyšší vlas koberce, tím spíš nezapomínejte na první krok, kterým je zmrazení vosku. Z krátkých vláken můžete přebytečný vosk seškrábat také nožem, ale z dlouhých to nejde. Na ty přiložte sáček s ledem a až vosk ztuhne, vydrolte ho. Pak velmi opatrně a opravdu jen teplou, ne horkou žehličkou, ideálně přes starou plátěnou utěrku, vosk rozpouštějte a nechejte do ní vsáknout. Pokud se bojíte použití žehličky na koberec, můžete místo ní použít fén na vlasy.

Jak odstranit vosk z nábytku

Na stůl nebo jiný nábytek steče vosk poměrně často. Z těchto povrchů jej musíte odstranit podle toho, z jakého materiálu nábytek je. Univerzální možností je již popsaná metoda pomocí žehličky nebo fénu a savé utěrky. Může se ale stát, že i po odstranění vosku zůstane na nábytku mastná skvrna. Malou zvládne mýdlová voda nebo ocet, někdy je možné použít i líh. Nejtěžším kalibrem je pak technický benzin – ale ten rozhodně nepoužívejte na lakovaný povrch. Nikdy také nelijte žádnou z jmenovaných tekutin přímo na nábytek, ale navlhčete jí hadřík a tím velmi jemně otírejte. A vždy jen tehdy, když jste si jisti, že ho nemůžete poškodit! Jestliže chcete vosk odstranit mechanicky, pak nejlépe velmi opatrně žiletkou nebo škrabkou na sklokeramickou desku. Netlačte a postupujte velmi jemně.

Reklama

Načítám